USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SELEKSİYON

17-06-2022

Seleksiyonun kelime anlamı ‘seçilim’ demek.
Seleksiyonun en doğal olarak yaşandığı ortam ormanlardır. Her şey kendi mecrasında gelişir!
Doğal seçilim, yaşam mücadelesi sırasında canlıların genetik yapısında değişim olmaksızın fenotipinde farklılıklar değişkenlikler göstermesidir. Seleksiyon, evrimin esas mekanizmalarından biri olup, bir topluluğun nesiller boyunca karakteristik olan kalıtsal özelliklerindeki değişimdir.
Peki Fenotip ne demek?
Fenotip ya da Dışyapı, genetik ve çevresel etkenlerin yarattığı özelliklerin canlının dış görünüşündeki yansıması. Fenotip çoğunlukla genler tarafından belirlenir ancak bazı koşullarda diğer etkenler, fenotipin genotipe yüzde yüz uymasını engelleyebilir. Fenotip, zaman içinde değişebilir.
Peki ya Genotip?
Genotip: Soy yapı, canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. Organizmanın genetik yapısına verilen ad.
Seleksiyon kavramını irdeledikçe yeni kavramlarla karşılaşırız. Bunlar benim ders notlarım, hocalarımdan af dileyerek sadede gelelim.
Sadede gelmezden önce örnek verelim:
Doğal seleksiyon şöyledir: Diyelim ki ormanda bir Karaca sürüsünün içinde bir Karacasınız!
Endamınız yerinde sürmeli gözler, boy pos ve alım! Var mı benden güzeli diye geziniyorsunuz!
Siz Fenotipiniz (görünüşünüz) ile mağrurlanırken, bir Aslan sizin içinde bulunduğunuz o sürüye göz gezdiriyordur. Birinizi alacak! Çünkü, Aslan aç!
Dalıyor sürüye ve talihe bak ki sizi alıyor. Üzülmeyin, Bilime hizmet ettiniz ve doğal seleksiyonun bir parçası olarak Aslanın midesine inmektesiniz. Seleksiyon böyle bir şey en yavaşınızı alacak ve en hızlılar gelecek kuşaklara en hızlıları doğuracak. Ve Seleksiyon günün koşullarına göre sürüp gidecek.
Şimdi sadede gelelim:
İnsanların dünyasında ise hayatı bir orman olarak kabul edip politikayı da bir seleksiyon faktörü kabul edersek,doğallıktan uzaklaşırız. Doğallıktan uzaklaşan her hayat yapaylığın tuzağına düşer. Ne yazık ki politika tuzaklarla doludur.
Sadet:
Politik hayatta ise seleksiyon hem ters hem yavaş işliyor. Ama işliyor, politika fikirler üzerinden yürütülse de fiziken hayattan ‘çekilmek’ diye bir kural var. Fiziken bir kenara çekildiğinizde sizden sonra gelenler evet böyle iyi bir insan vardı diye sizi yad edecekler!
Ormanda Doğal seleksiyonu etkileyen en önemli faktörlerin başında, Aslan gelmesine rağmen, geri planda duran kurtlar, çakallar, tilkiler, köstebekler seleksiyonun hızını etkilerler. Yine, ağaçlar, otlar, dereler ‘seleksiyonun’ ne şekilde gerçekleşmesi konusunda etkililerdir.
Politika yol demektir.
Ormanda yol yoktur, yordam vardır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?