USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bilâl’e anlatır gibi...

06-08-2022
Yıl 2018; önce beş şeker fabrikası 2 milyar liraya, 
ardından alelacele 
10 şeker fabrikası 3,5 milyara yandaş firmalara satıldı. 
Fabrikaların özelleştirilmesi yüzünden hem şeker üretimi düştü, hem şeker fiyatları yükselişe geçti, hem de yurt dışından 5 milyar karşılığında şeker ithal etmek zorunlu hale geldi. 
Fabrikalar dolar yerine TL ile satıldığı gibi satın alan şirketlerin çoğu ödemelerini taksitlendirdiği için devletin kasasına paranın tamamı bir kalemde girmedi.
Hal böyle olunca, 
o şirketlerden biri olan Doğuş Gıda, 5 aydır devralmadığı Bor Şeker Fabrikası’nı devraldıktan bir gün sonra, hileli bir şekilde başka bir firmaya satarak geniş geniş “Paramız yetmedi aldık sattık, ne var bunda ülke için şükredin" dedi! 
Fabrikaların satıldığı tarihte dolar kuru yaklaşık 4 lira 30 kuruş civarındaydı. Şayet 
dolarla ve peşin olarak satılmış olsaydı devletin kasasına yaklaşık 803 milyon dolar döviz girecekti. Bu tutar bile ithal şeker maliyetinin fabrikalardan gelen paranın 3'te 1'ini aşıyordu. 
Fabrika’ların özelleştirilmesi ile ithal şeker posasına muhtaç hale geldik.
Devlet şimdi de şeker kamışının posasını ithal ediyor. 
Etil alkol üretmek için dışarıdan şeker kamışı melası ithal edenler gümrük vergisinden muaf tutularak yine yandaş İthalat firmalar nemalandırılıyor.
Halktan gelen yoğun tepki ve protestolara rağmen, kamunun elindeki 10 şeker fabrikasının satılmasının bedeli ağır oldu. 
Özelleştirme sonrası düşen pancar ve şeker üretiminin yol açtığı açığı kapatmak için yurt dışından 400 bin ton şeker ithal etme kararı aldınız şimdi de şeker üretiminden arta kalan posa halindeki melasın yurt dışından gümrük vergisiz ithal edilmesinin önünü açıldı.
İthalat rejimi kararında değişiklik yaparak alkol derecesi yüzde 80'den fazla olan etil alkol veya alkollü içki üretiminde kullanmak amacıyla yurt dışından şeker kamışı melası ithal edenlerden artık yüzde 20 oranındaki gümrük vergisi alınmayacakmış. Kimin umrunda? 
Daha önce de hayvan yemi, maya, aşı, kabartma tozu, ekmek, pasta, kek, bisküvi, mühür güllacı ve pirinç kağıdı gibi ürünleri üretmek için kamış melası ithal edenlerin gümrük vergisi sıfırlandı. 
Bunların hiçbiri sattıkları fabrikalarımızı geri getirmeyecek! 
Şeker fabrikaları satılmamış, pancar ve şeker üretimi düşmemiş olsaydı alkolden mayaya, hayvan yeminden kabartma tozuna kadar tüm bu ürünler için Türk çiftçisinin kendi ürettiği pancarın posası kullanılacak, dolayısıyla yurt dışına döviz gitmediği gibi daha yüksek katma değer elde edilecekti.
Baştan sona yanlış şeker politikası izlenildi.
Üretim yetersizliği ve yanlış fiyatlandırma politikaları yüzünden fiyatı kısa süre içerisinde 5-6 kat birden artan şeker fiyatlarını dizginlemek amacıyla yurt dışından 400 bin tona kadar gümrüksüz şeker ithal edilmesi yönünde yine yanlış kararlar alındı. 
Şekerden sonra şimdi de şeker üretimi sırasında ortaya çıkan ve hayvan yeminden çeşitli gıda ve alkollü içkilerin üretimine kadar çok farklı alanlarda kullanılan melas için gümrük duvarlarının sıfırlanması şeker politikasındaki bir yanlışlığı daha gözler önüne sermektedir.
Kalın sağlıcakla
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?