USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sanko'da “Beslenmenin Geleceğine ve Besin Üretimine Bakış” sempozyumu

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından IV. Beslenme ve Diyetetik Günleri etkinlikleri kapsamında “Türkiye’de Beslenmenin Geleceğine ve Besin Üretimine Bakış” sempozyumu düzenlendi.

Sanko'da “Beslenmenin Geleceğine ve Besin Üretimine Bakış” sempozyumu
06-05-2025 10:36
07-05-2025 10:43
GAZİANTEP
Google News

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından IV. Beslenme ve Diyetetik Günleri etkinlikleri kapsamında “Türkiye’de Beslenmenin Geleceğine ve Besin Üretimine Bakış” sempozyumu düzenlendi.

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, sempozyumda yaptığı konuşmada beslenmenin; biyolojik yapılanması göz önüne alındığında insanın en evrensel davranışı olduğunu belirterek, “İnsanın beslenmeden yaşamını sürdürmesi olanaksızdır” dedi.

Yeterli ve dengeli beslenen toplumların üretkenlik ve kalkınmada ön sıralarda yer aldığını, yetersiz ve dengesiz beslenen toplumlarda ise tersine üretkenlik ve verimliliğin düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, şunları kaydetti:

“Beslenme, besinlerin tüketilmesi ile gerçekleşir. Besinler ise bitkisel ve hayvansal tarım faaliyetleri kapsamında üretilir ve çeşitli dağıtım ve pazarlama yollarıyla insanlara ulaştırılır. Dünyada her insanın yeterli, güvenli ve sağlıklı besine kolaylıkla ve sürekli olarak ulaşması en temel hakkıdır.

İklim değişikliği, dünyada üretim kaynaklarının bilinçsiz kullanılması, besin fiyatlarının artışı, nüfusun artması ve kentleşme gibi etmenlerin besin üretimini ve insanların besine ulaşmasını olumsuz etkilemesinden dolayı gelecekte de beslenmenin sürdürülmesi ve besin güvencesi dünya gündeminin ilk sıralarında yer almaya devam edecektir.”

SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖN KOŞULU SAĞLIKLI BESİN ÜRETİMİ

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, sağlıklı olmanın ön koşulunun sağlıklı beslenme, sağlıklı beslenmenin ön koşulunun da sağlıklı besin üretimi olduğunun altını çizdi.

“Türkiye’de Besin Üretimi ve Beslenmenin Geleceği” konulu sempozyumda, besin üretiminin farklı boyutlarının ve konu ile ilgili güncel durumun irdeleneceğini dile getiren Prof. Dr. Pasinlioğlu, “Toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla SANKO Üniversitesi olarak böyle bilimsel toplantılara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Toplantıya katılan ve katkı sunan tüm hocalarıma ve sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçen ekibime teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İNSANIN BESİNE ULAŞMASI NESEF ALMASI KADAR TEMEL BİR HAKTIR

“Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisine göre insanın besine ulaşması, nefes alması kadar temel bir haktır” diyen SBF Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Efsun Karabudak ise günümüzün en önemli sorunlarının başında gelen besine erişememe ve besin güvensizliği ülkelere göre farklılık göstermekle beraber dünyada yaygın bir sorun oluşturduğunu söyledi.

Gıda güvencesi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından beslenme ve gıda politikaları üzerinde sosyo-ekonomik gelişmeler ve sürdürülebilir çevre yönetiminin etkili olduğu vurgulanıp bu konularla ilgili üç stratejinin geliştirilmesi üzerinde durulduğunu ifade eden Prof. Dr. Karabudak, stratejileri sıraladı:

“Birinci strateji; insan sağlığı üzerinde, kimyasal ve biyolojik tehlikeler sonucu gıdalarda oluşan gıda güvensizliği konusunda “tarladan çatala” isimli gıda güvenliği stratejisinin geliştirilmesi, ikincisi; toplumda sağlıklı beslenme stratejilerinin geliştirilmesi, üçüncüsü de; kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasıyla yeterli miktarda ve kalitede sürdürülebilir bir gıda güvencesi stratejisinin geliştirilmesidir.”

Gıda güvencesinin 5 temel ilkesini, sağlanabilirlik, erişilebilirlik, kabul edilebilirlik, yeterlilik, bireysel ve kurumsal etkenler olarak sıralayan Prof. Dr. Karabudak, düzenlenen sempozyumda başta bir tüketici olarak tarladan çatala gelen besinlerin işleme ve denetim mekanizmalarını alanında uzman konuklarla tartışacaklarını belirtti.

İki oturumdan oluşan sempozyumun oturum başkanlıklarını SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, SBF Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Efsun Karabudak, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşen Bayram, SBF Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Deniz Mıhçıoğlu üstlendi.

SANKO Üniversitesi SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nurten Budak “Besin Güvencesi”, Ege Üniversitesi SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Reci Meseri Dalak “Sürdürülebilir Beslenme”, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Dr. Betül Vazgeçer “Türk Gıda Mevzuatları”, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol ve Laboratuvar Daire Başkanlığı Dr. Çiğdem Kurtar “Gıda İşletmelerinin Resmi Kontrolleri”, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda Mühendisi Ramazan Güngör “Gıda Sahteciliği ve Denetimler”, Hasan Kalyoncu Üniversitesi SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mine Yuttagül “Sağlık Odaklı Besin Üretimi”, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilciliği Yük. Gıda Mühendisi Gamze Atar Kayabaşı “Geleceğin Gıda Üretim Sistemleri”, SANKO Üniversitesi SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Elemanı Öğr. Gör. Benan Semercioğlu ise “Bilinçli Besin Tüketimi” konulu sunum yaptı.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Anadolu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen, sunuculuğunu SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Utku Arslan’ın yaptığı etkinliğe, SANKO Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, Gaziantep ve çevre illerde görev yapan ilgili çalışanlar ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü