USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kraliçe 2. Elizabeth hayatını kaybetti...

İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, 70 yıl hüküm sürdükten sonra 96 yaşında Balmoral'da hayatını kaybetti.

Kraliçe 2. Elizabeth hayatını kaybetti...
08-09-2022 21:18
08-09-2022 21:56
Google News

Buckingham Sarayı, Kraliçe 2. Elizabeth’in hayatını kaybettiğini duyurdu. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth öldüğü anda, tahtın yeni sahibi veliahtı Galler Prensi Charles oldu.  

İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, 70 yıl hüküm sürdükten sonra 96 yaşında Balmoral'da hayatını kaybetti.

Ailesi, Perşembe günü erken saatlerde sağlığıyla ilgili endişelerin artması üzerine İskoçya'da Balmoral Kalesi'nde toplandı.

1952 yılında tahta çıkan Kraliçe Elizabeth'in tam 70 yıl boyunca tahtta kalarak Birleşik Krallık'ın en uzun süre hüküm süren lideri oldu.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde öldü. Kral ve Kraliçe Eşi bu akşam Balmoral'da kalacak ve yarın Londra'ya dönecek" denildi. 

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti

Kraliçe Elizabeth hükmü boyunca İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan değişim, Soğuk Savaş, Birleşik Krallık'ın AB'ye dahil olması ve ayrılması gibi tarihi olaylara tanıklık etti.

Kraliçe 2. Elizabeth tahtta kaldığı süre boyunca 15 başbakanla birlikte çalıştı. İlk beraber çalıştığı başbakan Winston Churcill olurken, son çalıştığı başbakan ise pazartesi günü seçilen Liz Truss oldu. 1874 doğumlu Churcill ile 1975 doğumlu Truss'ın doğum tarihleri arasındaki 101 yıllık fark Kraliçe'nin on yıllar süren hükmünün uzunluğunu ortaya koyan çarpıcı detaylardan biri olarak öne çıkıyor.

70 yıldır tahta bulunan Kraliçe'nin ölümüyle birlikte, eski Galler Prensi olan en büyük oğlu Charles, yeni kral olarak ülkeyi yasta yönetecek.

ÇOÇUKLUĞU VE TAHTA ÇIKIŞ DÖNEMİ

21 Nisan 1926'da Londra, Mayfair'de dünyaya gelen Elizabeth'in tahta çıkmasına küçük ihtimal olarak bakılıyordu. Ancak 1936'da amcası Edward VII'ın daha önce iki kere boşanmış olan Amerikalı Wallis Simpson ile evlenmek için tahttan feragat etmesi üzerine Elizabeth'in babası Kral George tahta çıktı.

Elizabeth henüz 13 yaşındayken İngiltere, Nazi Almanyası ile savaşa girdi. Elizabeth ve kız kardeşi Prenses Margaret, aileleri Kanada'ya tahliye edilmeleri önerilerini reddedince savaş döneminin önemli bir bölümünü Windsor Kalesi'nde geçirdi.

Savaş dönemi boyunca uzaktan kuzeni Yunanistan Prensi Philip ile mektuplaşan Elizabeth, 1947'de Philip ile evlendi. Prens Philip de geçtiğimiz yıl 99 yaşında hayatını kaybetmişti.

1952'de Kenya gezisi sırasında babası George'un ölüm haberini alan Elizabeth hemen İngiltere'ye dönerek 27 yaşında Kraliçe olmuştu. Elizabeth'in taç giyme törenini 20 milyon kişi izlemiş ve o dönem bu bir rekor olarak kayıtlara geçmişti.

Prens Charles İngiltere'nin yeni kralı oldu

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth öldüğü anda, tahtın yeni sahibi veliahtı Galler Prensi Charles oldu. 

İngiltere'nin 70 yıllık hükümdarı Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından tahta veliahttı eski Galler Prensi Charles geçti. 

Charles böylece İngiltere tarihinin tahta çıkan en yaşlı kralı oldu.

Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti

BBC Türkçe  'de yer alan habere göre, Ancak Kral olarak taç giyebilmesi için atması gereken bir dizi adım var.

HANGİ İSİMİ ALACAK?

İlk adım Kral III. Charles olarak hüküm sürmeye veya başka bir isim almaya karar vermek. 

Charles Philip Arthur George isimlerine sahip olan yeni Kral'ın hangi ismini tercih edeceği merak ediliyor. Büyükbabası George VI'nın ilk adı Albert'tı, ancak orta adlarından birini kullanarak hüküm sürmüştü. Annesi Kraliçe Elizabeth de ilk ismiyle 70 yıl boyunca hüküm sürdü. 

Prens Charles kimdir? Prens Charles kaç yaşında? - Dünya - ODATV

WİLLİAM'IN DA UNVANI DEĞİŞECEK

Unvan değişikliğiyle karşılaşan tek kişi o değil.

Tahtın varisi olmasına rağmen, Prens William otomatik olarak Galler Prensi olmayacak. Ancak, babasının diğer unvanı olan Cornwall Dükü'nü devralacak. Eşi Katherine, Cornwall Düşesi olarak bilinecek.

Kral'ın eşi Camilla ise, hükümdarın eşi için kullanılan Konsort Kraliçe unvanını alacak. 

RESMİ TÖREN

İlk 24 saat içinde Charles, Kral ilan edilecek. Bu ilk tören St James's Sarayı’nda Katılım Konseyi önünde gerçekleşecek.

Bu konseyin üyeleri arasında kıdemli milletvekilleri, bazı üst düzey kamu görevlileri ile Londra Belediye Başkanı da yer alıyor.

Bu törene 700’den fazla kişi katılabilir ancak süre darlığı nedeniyle toplanacak konseyin sayıca bunu altında kalması bekleniyor.
1952 yılındaki son konsey yaklaşık 200 kişi ile toplanmıştı.

Kral geleneksel olarak bu törene katılmıyor. 

Bu toplantıda Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü açıklanacak ve yeni hükümdarın ilanı sesli olarak okunacak.

Bu ilanda kullanılan ifadelerde değişiklikler olabiliyor ama geleneksel olarak dualar ve bağlılık ifadelerinden oluşuyor. Giden hükümdar anılırken, yerini alana bağlılık dile getiriliyor.

Bu ilan daha sonra Başbakan ve Canterbury Başpiskoposusunun da bulunduğu bazı üst düzey kişiler tarafından imzalanıyor. 

Katılım Konseyi geleneksel olarak bir gün içinde yeniden, bu kez Kral’ın da katılımı ile toplanıyor.

İngiltere’de Kral ya da Kraliçe devletin de başı konumunda bulunuyor. Ancak örneğin ABD'de Başkanlığın değişiminde olduğu gibi bir yemin töreni ile göreve başlamıyor. Bunun yerine yeni Kral tarafından, geçmişi 18. yüzyıla giden bir beyanname okunacak.

Trompetçilerin seremonisi sonrası Charles’ın Kral olduğu halka ilan edilecek. Bu anons St James's Sarayı’ndaki balkondan, bu iş için görevli kişi tarafından yapılacak.
Bu görevli, “Tanrı Kralı korusun” diye bağıracak ve 1952 yılından bu yana ilk kez İngiltere ulusal marşı “Tanrı Kralı korusun” sözleri ile söylenecek.

Hyde Park’ta, Londra Kulesi’nde ve kraliyet gemilerinden kutlama amaçlı olarak tüfek ve top atışı yapılacak, Charles’ın kral olduğu Edinburgh (İskoçya), Cardiff (Galler) ve Belfast’ta (Kuzey İrlanda) da ilan edilecek.

TAÇ TÖRENİ

Kral Charles resmen taç giyeceği törenin tarihi henüz belli değil. Kraliçe Elizabeth Şubat 1952'de tahta çıktı, ancak Haziran 1953'e kadar taç giymedi.

Törenin Westminster Abbey'de yapılması beklenirken Charles'ın tarihi yapı da 40'ıncı hükümdar olarak taç giyeceği söyleniyor. 

Anglikan Kilisesi adetleri ile yapılacak dini törende Canterbury Başpiskoposu, Charles’a, yapımı 1661 yılına uzanan kraliyet tacını takacak. 

Bu taç, Londra Kulesi’nde yer alan Kraliyet mücevherlerinin en önemli parçası ve 2 kilo 230 gram ağırlığı nedeniyle de yalnızca tören sırasında takılıyor.
Kraliyet düğünlerinin aksine taç giyme töreni bir devlet etkinliği ve bu nedenle de maliyeti hükümet tarafından karşılanıyor. Bu nedenle de davetli listesine de son noktada hükümeti onay veriyor.

Yeni Kral, tüm dünyanın önünde taç giyme yemini edecek. Bu tören sırasında, yeni rolünün sembolleri olarak küre ve asayı alacak ve Canterbury Başpiskoposu som altın tacı kafasına yerleştirecek.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü