USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İşte kurtuluşa giden yolun öyküsü...

Osmanlı Padişahı Vahdettin’in sessiz kaldığı ve hatta önayak olduğu Anadolu’nun işgaline karşı Atatürk’ün önderliğinde, 19 Mayıs 1919’da başlatılan ulusal Kurtuluş Savaşı’nın 104. yılı kutlanıyor.

İşte kurtuluşa giden yolun öyküsü...
19-05-2023 07:52
19-05-2023 10:58
GAZİANTEP
Google News

Osmanlı Padişahı Vahdettin’in sessiz kaldığı ve hatta önayak olduğu Anadolu’nun işgaline karşı Atatürk’ün önderliğinde, 19 Mayıs 1919’da başlatılan ulusal Kurtuluş Savaşı’nın 104. yılı kutlanıyor. “Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” şiarıyla yürütülen mücadele, tam bağımsız, antiemperyalist, laik ve modern Türkiye Cumhuriyeti’ni yarattı.

İşte kurtuluşa giden yolun öyküsü...

Birinci Dünya Savaşı 1918'de bitmişti. Mondros Ateşkes Anlaşması 30 Ekim 1918'de imzalandı ve ertesi gün yürürlüğe girdi. 1 Kasım günü İttihat ve Terakki'nin ileri gelen yöneticileri Enver, Talat ve Cemal paşalar, Dr. Nazım, Bahaettin Şakir bir Alman gemisine binerek İstanbul'dan ayrıldı. 5 Kasım'da Padişah Vahdettin orduyu terhis eden kararnameyi imzaladı. 10 Kasım 1918'den itibaren ülke parça parça işgal edilmeye başlandı. İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı önlerine demir atan 22 İngiliz, 12 Fransız, 17 İtalyan ve 4 Yunan gemisinden oluşan birleşik donanmadan çıkan askerler işgale girişti. Türk ordusu ve Meclis-i Mebusan 21 Aralık 1918 günü tatil edildi. Bunu fırsat bilen birçok ayrılıkçı örgüt ayaklanma girişimine başladı.

Mustafa Kemal, Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı'nın kaldırılması nedeniyle 11 Kasım'da Adana'dan İstanbul'a trenle geldi. Haydarpaşa Tren Garı'na indi. Karşıya geçmek için kendini bekleyen Kartal feribotuna bindi. Boğaza Dolmabahçe Sarayı'nın önünde demirlemiş işgal kuvvetleri donanmasının gemilerini gördü. Yaveri Cevat Abbas'a dönerek “Geldikleri gibi giderler” dedi. Kurtuluşa giden yolun temel ilkelerini bu dönemde ortaya koydu. Şişli'deki evinde kurtuluş için toplantılar yapılmakta, çareler aramaktaydı. Ve arkadaşlarına şöyle dedi: Ben gidiyorum…

SAMSUN – 19 MAYIS 1919

Mustafa Kemal ve arkadaşları 19 Mayıs günü Samsun'a ayak bastı. Buradan başlayan ulusal mücadele, Cumhuriyet'e taşındı. İstiklal mücadelesinin başladığı bu onurlu gün, Türk gençliğine armağan edildi.

Mustafa Kemal ve arkadaşlarını taşıyan Bandırma Vapuru 16 Mayıs 1919 günü Galata rıhtımından demir aldı. 19 Mayıs'ta Samsun'a vardığında, Mustafa Kemal'in karaya attığı o ilk adım, istiklal mücadelesinin başlangıcı oldu.

Mustafa Kemal, Anadolu'ya çıkar çıkmaz bir taraftan işgale karşı Kuvayı Milliye hareketini derleyip toparlayıp askeri bir direniş gerçekleştirdi, diğer taraftan Ankara'da 23 Nisan 1920'de TBMM'yi açtı, adım adım Cumhuriyet'e yürüdü. Halkına onurlu bir miras bıraktı.

19 Mayıs 1919 Tarihinin Anlamı ve Önemi

Atatürk’ün Samsun’a ayak basması Türkiye tarihinde yaşanan önemli olaylardan biridir. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı’nın olumsuz etkileri sebebiyle çareler ararken, Mustafa Kemal Atatürk Samsun’da kurtuluş mücadelesini başlatmıştır.

Samsun işgal güçleri için önemli noktalardan biri olup Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan bir kapı olarak görülürdü. İngilizler bu sebepten ötürü 9 Mart tarihinde Samsun’a askeri birlik çıkarmışlar, buna karşılık Türk halkı silahlanmıştır. Bölgeye olağanüstü yetkilere sahip bir komutanın gönderilmesine karar verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ülkenin içinde bulunduğu duruma üzülüp Anadolu’da çalışmalar yapmak istediğinden 19 Mayıs tarihinde şehre gelmiştir.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

Mustafa Kemal Atatürk milli mücadele döneminde ülkenin geleceğinin gençler olduğunu ifade etmiştir. Gençlik onun için her zaman önemli olmuş ve yaş sınırı haricinde fikri açıdan da gençliği, fikirde yeniliği önemsemiştir. Doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli kişiler olarak gördüğü gençliğe bayram hediye etmiştir. Spor ve gençlik bayramı ne zaman sorusunun yanıtını araştırdığınızda bu bayramın her yıl 19 Mayıs tarihinde coşkuyla kutlandığını görmek mümkündür.

Geleceğimize ışık tutan günlerden biri olan 19 Mayıs, düşman devletlerin Anadolu’yu işgallerine ve ülke topraklarının paylaşımına karşı ortaya çıkmıştır. Bayram günümüzdeki ismini 12 Eylül 1980 darbesinden sonra almış ve Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya devam etmiştir.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı Tarihi

Tam bağımsızlık ve çağdaşlaşma düşüncelerine sahip olan Mustafa Kemal Atatürk ülkenin kurtuluşu için büyük başarılara imza atmıştır. Zafer Bayramı ne zaman diye araştırıldığında bu bayramın altında yatan önemli çalışmalar olduğu görülür. Mustafa Kemal sahip olduğu hedeflerine Erzurum ve Sivas Kongreleri, Amasya Genelgesi ile ulusal bir boyut kazandırmıştır. Böylece milli mücadele kişisel bir amaç olmaktan çıkarak ortak bir hedef haline dönüşmüştür.

Millet egemenliğine dayanan Türk devletini kurmak amacıyla başlayan genelgeler ve kongreler dönemi milli irade, milli devlet ve milli egemenlik kavramlarının ön plana çıkmasını sağlamıştır. O dönemlerde İstanbul Hükümeti’nin sorumluluklarını yerine getirmediği ilk kez ortaya konulmuş ve Mustafa Kemal Atatürk’e geniş yetkiler verilmiştir. Milli sınırlar içinde vatanın bir bütün olduğu ve bölünemeyeceği ifade edilmiş, manda ve himayenin kabul olmayacağı ve milli iradeyi hakim kılmanın esas olduğu kararı alınmıştır. Tüm çalışmalarda devletin bağımsızlığı ve bütünlüğünün korunması asıl amaç olmuştur.

İşte il il ücretsiz 19 Mayıs konserleri: 

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 104. yıldönümü birçok büyükşehir belediyesi tarafından coşkuyla kutlanacak.

Bugün kutlanacak olan bayramda yurttaşlar birbirinden renkli etkinliklerle buluşacak.

İstanbul: Maltepe Etkinlik Alanı’nda Hadise, Murda, Yüzyüzeyken Konuşuruz, DJ Burak Yeter, Sena Şener, Skapova ve Kum sahne alacak. Kapı açılışı saat 14.00’te olacak. Küçükçekmece Menekşe Parkı’nda Haluk Levent İstanbullularla buluşacak. İrem Derici İspark Avcılar Meydan’da, Melike Şahin Beşiktaş Cüneyt Arkın Sanatçılar Parkı’nda, Ozbi Ataşehir Atapark’ta, Levent Yüksel ise Şişli Maçka Demokrasi Parkı’nda 19 Mayıs coşkusunu şarkılarıyla alevlendirecek. 

Ankara: Sıla, saat 20.00’de, Atatürk Orman Çiftliği’nde, ünlü rapçi Ceza ise saat 20.30’da Anıtpark’ta başkentlilerle buluşacak.     

İzmir: Gündoğdu Meydanı’nda Mabel Matiz saat 21.00’de İzmirlileri coşturacak.

Kırklareli: Lüleburgazlılar 19 Mayıs coşkusunu Hayko Cepkin’le yaşayacak. Konser, Kongre Meydanı’nda saat 21.00’de ücretsiz düzenlenecek.

Eskişehir: Saat 20.30’da “Flyboard Gösterisi” düzenlenecek. Porsuk Çayı’nda yapılacak gösterinin ardından 21.00’de Köprübaşı iskelesinden başlayacak olan Fener Alayı yapılacak. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde 20.30’da düzenleyeceği “19 Mayıs Özel Konseri” ile sanatseverlerle bir araya gelecek. 

Aydın: İki güne yayılan bayram coşkusu, dün akşam Atatürk Kent Meydanı’nda Melek Mosso’nun konseriyle başladı. Bugün ise saat 21:00’de Soner Sarıkabadayı Atatürk Kent Meydanı’nda Aydınlılarla bir araya gelecek.

Adana: Saat 19.30’da Adana Büyükşehir Belediyesi önünden başlanacak olan meşaleli yürüyüş Uğur Mumcu Meydanı’nda son bulacak. Meşaleli yürüyüşün ardından saat 20.00’de Edip Akbayram konser verecek.

Samsun: Batıpark Konser Alanı’nda Karsu, bu akşam saat 20.00’de yurttaşlarla bir araya gelerek bayramı kutlayacak. Kutlamalar kapsamında 21 Mayıs’ta ise saat 09.00’da Fuar Caddesi’ndeki başlangıç noktasından 19 Mayıs Yarı Maratonu yapılacak. Aynı gün saat 19.00’da Büyükşehir Sanat Merkezi’nde “7 Güzel Adam” tematik şiir dinletisi programı düzenlenecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü