USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

GSO, iş dünyasının taleplerini Bakan Muş’a sundu

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, depremin yaralarını sarmak için yürütülen çalışmalar kapsamında iş dünyasının taleplerinden oluşan raporu Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a sundu.

GSO, iş dünyasının taleplerini Bakan Muş’a sundu
28-02-2023 17:51
28-02-2023 17:53
GAZİANTEP
Google News

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, depremin yaralarını sarmak için yürütülen çalışmalar kapsamında iş dünyasının taleplerinden oluşan raporu Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a sundu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Gaziantep Valisi Davut Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kredi Garanti Fonu (KGF) Başkanı Erdoğan Özegen, GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, deprem felaketinden etkilenen 11 ilin Oda - Borsa başkanları ve bakanlık temsilcileri, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Adnan Ünverdi, Gaziantep ve bölgede şiddetli yaşanılan depremler dolayısıyla tüm vatandaşlarımıza başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Rabbim ülkemize böyle bir acıyı bir daha yaşatmasın. Tüm zorda olan kardeşlerimize yardım etsin. İnşallah el birliği ile omuz omuza ve dayanışma içinde bu zorlu günleri de aşacağız. Bu noktada elimizden ne geliyorsa yapmaya gayret ediyoruz” dedi.

Normal yaşama geçiş, bölge ticareti ve ekonomik faaliyetlerinin yeniden düzene girmesi için çalışma yaptıklarını, firmalarla görüşerek sorunlarını ve taleplerini dinlediklerini kaydeden Ünverdi, “Bu çerçevede Gaziantep’te faaliyet gösteren sanayicilerimizin, deprem sonrası ticaret hayatında yaşamış olduğu sorunlar ve çözüm önerilerinden oluşan raporumuzu Ticaret Bakanımıza ve TOBB Başkanına sunduk. İnşallah taleplerimize en kısa sürede dönüş yapılacaktır. Destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, bakanlarımıza, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a sunulan raporda şu maddeler yer alıyor:

Deprem felaketi sonrası depremden etkilenen illerde inşaatına başlanacak olan kalıcı konut projelerinde kullanılacak olan inşaat malzemelerinin tedariğinde depremden etkilenen illerde faaliyet gösteren imalatçı ve esnaf firmaların öncelikli olarak değerlendirilmesi ve yine bu inşaat faaliyetlerinde istihdam edilecek olan çalışanların işe alınması hususunda depremden zarar gören illerde ikamet eden kişilere öncelik sağlanması bölge ekonomisinin güçlenmesine ve yaraların daha hızlı bir şekilde sarılmasına katkı sağlayacaktır.

Deprem bölgelerindeki firmaların çalışanlarına yapacağı nakdi yardımlar her türlü vergiden muaf tutulmalıdır.

2023 yılı ve öncesi birikmiş KDV iadeleri ödemelerinde depremden etkilenen firmalara öncelik sağlanması ve işlemlerin hızlandırılması bölge ekonomisine olumlu etki yapacaktır.

Firmalar için Kredi Garanti Fonu’ndan sağlanan destek limitlerinin deprem bölgesindeki işletmeler için artırılması sağlanmalıdır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bankalara ve finans kuruluşlarına iletmiş olduğu menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatına göre ihracat kredisi kullanma talebinde bulunan firmalar için son üç mali yıldaki ya da son mali yıldaki ihracat toplamının ithalat toplamına oranının en az yüzde 110 olması şartı aranmaktadır. Söz konusu şartın depremden etkilenen illerde faaliyet gösteren firmalarda bir süre aranmaması ihracatçı firmalarımızı rahatlatacaktır.

Deprem bölgesinde bulunan sanayi bölgelerinde üretim kesintilere uğramakta ve görüldüğü kadarıyla da bu kesintiler devam edecektir. Bazı bölgelerde yıkıntıya uğrayan ve zarar gören tesisler çalışamamaktadır. Dolayısıyla sanayi bölgelerinin deprem öncesi tüketim değerlerine ulaşması zaman alacaktır. Deprem bölgesinde bulunan ve bölgenin elektrik ihtiyacını karşılayan iletim sistemi kullanıcısı sanayi bölgelerinin ödediği özellikle güç üzerinden alınan iletim sistem kullanım bedelinin alınmaması veya tüketim üzerinden alınan iletim sistem kullanım bedeline belirli oranda indirim yapılması gerekmektedir.

Sanayi tesislerimizde yıllık 300.000 Sm3 altında tüketim yapmakta olan tüketicilerin doğal gaz tüketimleri tarifedeki Kademe-1 üzerinden fiyatlanmaktadır. Ancak yıllık üretimi 300.000 bin sm3 üzerinde olan sanayi tesisleri ise kademe-2 üzerinden fiyatlanmaktadır. Deprem bölgesinde bulunan üreticilerin tamamının ilk 300.000 sm3 tüketimlerinin kademe-1 üzerinden fiyatlanması uygun olacaktır.

Birçok firmamız, evleri hasar gören çalışanların düzenli hayata geçememesi sebebiyle tam kapasite çalışmaya geçmekte zorluk yaşamaktadır. Kısa çalışma ödeneği desteğinin sadece deprem sebebiyle yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğunu belgeleyen işyerlerine değil bütün işyerlerine sağlanması büyük önem taşımaktadır.

Deprem sonrası İskenderun Limanı’nda yaşanan yangın sebebiyle MIP Mersin Uluslararası Limanı’nda son dönemde yoğunluk yaşanmaktadır. İthalatçı ve ihracatçı firmalarımızın ürünlerinin gümrükleme işlemlerinin gerçekleştirilmesinde gecikmeler yaşanmaktadır. Bölge firmalarının işlemlerinin hızlandırılması amacıyla çevre limanlarımızın gümrükleme işlemlerine uygun hale getirilerek hizmete açılması fayda sağlayacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü