USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür & Sanat

Gaziantep'te muhteşem defile...

“Doku Kumaş Tasarım Yarışması”, muhteşem bir defile ile final yaptı.

Gaziantep'te muhteşem defile...
06-11-2021 12:21
Google News

Türkiye tekstil ihracatının yüzde 20’sini tek başına gerçekleştiren, kumaş ve iplikleri bugün dünyanın 156 ülkesinde kullanılan Gaziantep önemli bir moda buluşmasına ev sahipliği yaptı. Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve TİM koordinatörlüğünde organize edilen “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”, muhteşem bir defile ile final yaptı. Dereceye kalan 10 finalistin geliştirdiği kumaşlar ünlü tasarımcı Dilek Hanif’in ellerinde 40 parçalık bir kreasyona dönüştü. Geleneksel ve modern dokuların buluştuğu, gelecek konseptiyle harmanlandığı defile ve yarışma finali Zeugma Mozaik Müzesi’nde düzenlendi.

Burcu Esmersoy’un sunduğu gecede Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, TİM Başkanı İsmail Gülle ve GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci önemli açıklamalarda bulundu.  Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye’nin on aylık toplam ihracatının içinde tekstilin payının yüzde 15’leri geçtiğini ifade ederek “Tekstil ve konfeksiyon sektörümüz bizim göz bebeğimiz” dedi.  TİM Başkanı İsmail Gülle ise tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik tasarım yarışmalarına ağırlık verdiklerine dikkat çekti, Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markalaşmaya daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti. Gaziantep’in İstanbul’dan sonra tekstil alanında ikinci büyük ihracatçı şehir olduğunu dile getiren GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, sahip oldukları büyük potansiyeli açığa çıkarmak için çalıştıklarını ifade etti. Tekstil dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren gece Karsu Dönmez konseri ile son buldu.

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde organize edilen “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”, görkemli bir tören ile final yaptı. Törene Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, TİM Başkanı İsmail Gülle, Gaziantep Milletvekilleri, TİM Yönetim Kurulu Üyeleri, Tekstil Sektör Kurulu Üyeleri, GAİB Yönetim Kurulu Üyeleri, birlik ve oda başkanları ile tekstil dünyasının önemli isimleri katıldı.

Burcu Esmersoy’un sunuculuğunu üstlendiği “Doku Kumaş Tasarım Yarışması” final töreni Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde gerçekleşti. Ünlü tasarımcı Dilek Hanif, yarışmada finale kalan 10 tasarımcı tarafından geliştirilen kumaşlardan 40 parçalık kreasyonu oluşturdu ve Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi ise bu renkli defileye ev sahipliği yaptı. Üçüncü ve son jüri puanlaması kumaşların duruşu üzerinden yapıldı ve ilk üçe giren finalistler belli oldu. Buna göre Mihriban Yazar birinci, Gizem Aydemir ikinci, Seda Atalay ise üçüncü oldu. İlk üç finalist toplam 175 bin TL değerindeki para ödülünün sahibi oldu. Yanı sıra yurt dışında moda eğitimi almaya hak kazandılar. Ada Çuhadar ile Gökhan Gökgöz’ün kumaşları ise mansiyona değer görüldü ve “tasarımlarını kapsül koleksiyon olarak hazırlamaya” hak kazandılar. Ayrıca 10 finalistin tamamı İstanbul Moda Akademisi’nde eğitim alma fırsatı yakaladı.

Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 15’ini tekstil oluşturuyor

Birbirinden renkli anların yaşandığı gecede Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay kısa bir konuşma yaparak katma değeri yüksek ürün ihracatında tasarımın önemine değindi. Rıza Tuna Turagay, şunları kaydetti: “Katma değeri yüksek ürün ihracatını tasarımcımızla, inovasyonla, yaratıcılıkla, marka değeri yüksek çalışmalarımızla yapabiliriz.  İşte bu yarışmalar bu açıdan çok önemli. Bu sene ihracatçı birliklerimiz 15 tane tasarım yarışması düzenledi. Biz de bu yarışmaların hepsini Ticaret Bakanlığı olarak destekliyoruz. Bugüne kadar 228 yarışmadan dereceye giren tasarımcımızı yurt dışına eğitime gönderdik. Ve ülkelerine geri döndüklerinde Türkiye’nin ihracatı için çalışmaya başlıyorlar. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün son 10 aylık ihracatına baktığımızda 25,5 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin toplam ihracatı ise ilk 10 ayda 181,8 milyar dolar. Tekstil ve konfeksiyonun payı ne kadar biliyor musunuz? Baktığınızda yüzde 15’lerin üzerinde. Bu çok büyük bir başarı. Tekstil ve konfeksiyon sektörümüz bizim göz bebeğimiz, o yüzden bu tasarım yarışmaları da tekstil ve konfeksiyon sektörümüzün moda ve markalı ürünlere yönelmesi açısından çok büyük önem arz ediyor.”

Gülle: Türkiye, sizlerin hayalleri ve tasarımlarıyla, ihracatla yükselecek

TİM Başkanı İsmail Gülle de konuşmasında Gaziantep’in ihracattaki başarısına ve tekstil ihracatının önemine dikkat çekti. İsmail Gülle, “Gaziantep; sanayisiyle, üretimiyle, altyapısıyla her alanda fark yaratmakta; bölgemizde ilklere ve enlere imza atmaktadır. İlk 1000 ihracatçımız içerisinde Güneydoğu Anadolu bölgemizden 90 firma bulunurken, bu firmaların 73’ü yine Gaziantep merkezli firmalarımız. Rakamlar da net bir şekilde gösteriyor ki; Gaziantep, markalaşma adına çok yol kat etmiş, ihracat rakamlarıyla örnek gösterilecek bir şehrimiz. Geçtiğimiz yıl kentimiz, en fazla ihracat yapan 4. İlimiz oldu. 2020 yılında 8,1 milyar dolarlık ihracat yapan kentimiz, bu yıl 10 ayda bu rakamı da aştı ve 8,2 milyar dolarlık ihracata imza attı. Ayrıca Gaziantep, tam bir mozaik ve tasarımcılarımız için sonsuz esin kaynağını bir arada barındırıyor. Tasarım, beraberinde getirdiği know-how ile rekabette her zaman bir adım öne geçiyor. Yerli ve milli üretim atılımında, kilit rol oynayan tasarımcılarımızın desteklenmesi ve sektöre kazandırılması için atılan bu adımlar ülkemizin katma değerli ürün ihracatına katkı sağlamaktadır ve sağlamaya devam edecektir. Bu yarışmada ödül alsın almasın tüm tasarımcılarımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Türkiye, tasarımcılarımızın hayalleri ve tasarımlarıyla, ihracatla yükselecek” dedi

Türkiye tekstil ihracatının yüzde 20’si Gaziantep’ten

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı ve aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Mart 2021’de başlayan yarışma süreci hakkında bilgi verdi. Katma değeri yüksek, yaratıcı kumaş tasarımlarıyla Türkiye’nin ihracatına ve marka gücüne katkı sunma hedefiyle düzenlenen yarışmada emeği geçen herkese teşekkür eden Ahmet Fikret Kileci, “Gaziantep, Türkiye’nin 5. büyük ihracat kenti olmasının yanı sıra tekstil ihracatından aldığı %20 pay ile İstanbul’dan sonra ülkemize tekstil alanında en büyük katkıyı sunan ilidir. Hepinizin bildiği gibi 2020 yılı tüm dünyada ticaretin pandemiden derin yara aldığı bir yıl oldu. 2021 yılı ile beraber ihracatımız toparlanma sürecine girdi. Tüm bu süreçte Gaziantepli müteşebbisler, 2020 yılının zorlu koşullarında yatan fırsatları ortaya çıkardı ve onları en iyi şekilde değerlendirdi. Özellikle kişisel koruyucu ekipmanlar gibi bir takım teknik tekstil ürünlerine bu süreçte önemli yatırımlar yapıldı. Bugün geldiğimiz noktada Gaziantep, 2021 yılının ilk 10 ayında tekstil sektörü ihracatında %50’nin üzerinde bir ihracat artışı yakalamış oldu. Biz inanıyoruz ki, Gaziantep’in potansiyeli mevcut durumun çok üzerindedir. Bu potansiyeli açığa çıkarmak ise buradaki girişimcilik ruhunu, tasarım ve inovasyon ile daha iyi harmanlamayı gerektirmektedir. Ticaret Bakanlığımızın destekleri, Türkiye İhracatçılar Meclisimizin koordinasyonunda Tekstil Birliğimiz organizasyonu ile düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması da bu vizyonun bir ürünüdür” diye konuştu.

Dilek Hanif; Çok güzel bir tasarım hikayesi yarattık

“Doku Kumaş Tasarım Yarışması” final gecesinde ünlü tasarımcı Dilek Hanif de şunları kaydetti: “Kumaş sektörüne yönelik ulusal ve uluslararası pazarda rekabet edebilecek ve trend oluşturabilecek, özgün ve katma değerli ürün tasarımları ortaya çıkarmayı hedefleyen Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın bir parçası olmaktan çok büyük mutluluk duydum. Mart ayında startını verdiğimiz bu yarışma ile baştan sona bir tasarım hikayesi yarattık. Sonucu çok kıymetli oldu. İhracat ile desteklendiğinde oluşacak hikâye, ülkemiz için çok daha güzel ve önemli olacak.”

Jüride Türk tekstil markalarının önemli isimleri yer aldı 

Çok sayıda katılımcıyı ağırlayan ve tekstil sektörü için son derece önemli olan Doku Kumaş Tasarım Yarışmasının final jürisinde AJK Tekstil Kurucu Ortağı/KUTNİA CEO’su Jülide Konukoğlu, GATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fazıl Özyaşar, Twigy Terteks Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, GIZIA Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kutlu, Gouroux Trend Ideas Company Kurucusu Hande Anı Can, Harper’s Bazaar Yayın Yönetmeni Gülen Yelmen, Sabah Gazetesi Moda Yazarı ve Eleştirmen Pelin Kaya, Tasarımcı Özlem Kaya, Tasarımcı Emre Erdemoğlu, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Kemal Can, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölüm Başkanı Prof. Dr. Biret Tavman Ertuğrul yer aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü