USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Üç Güzel Eser

20-07-2022

Kitap yayıncılığı, yayıncılık tarihinin en sıkıntılı devresini yaşıyor. Dövize bağlı olarak kâğıt fiyatları füze hızıyla yükseliyor (Maalesef kâğıt ithal ediliyor. Zira ülkemizdeki bütün kâğıt fabrikaları önce özelleştirildi, fabrikaları alanlar da icabına baktı!) Matbaa ve diğer maliyet unsurları da artınca, haliyle bu kitaplara yansıyor. Öte yandan okuyucu nispeti günden güne azalıyor. Bütün bu menfî şartlara rağmen kitap yayıncılığını, yazmayı devam ettirenleri cidden tebrik etmek gerek. Kitap demek, insanın değer kazanması demek. Kitapsız toplum, suyu çekilmiş değirmene benzer.

Son günlerde elime üç güzel, değerli eser geçti. Bunları kısaca tanıtmak isterim:
Sözler: Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin bu değerli eserini Rahle Yayınları neşretmiş. Takdimden de anlaşılacağı üzere eser üzerinde çok zahmetli ve bu zamana kadar yapılmamış bir çalışma yapılmış.

Bugüne kadar neşrolan bütün nüshalar ve Müellif-i Muhteremin bizzat tashihinden geçmiş orijinal nüshalar “edisyon kritik” tarzında incelenmiş. Böylece en sıhhatli nüsha ortaya çıkmış. Eseri incelediğimde, imlâ, okumayı rahatlatan düzenleme ve mizanpajın yanı sıra, muazzam bir araştırmanın yapılmış olduğunu gördüm. Bediüzzaman; “Hangi mesele-i îmaniye aklıma gelse iki yüz âyet-i kerime imdâdıma yetişiyordu” demektedir. İşte bu nüshada, Tevhide ve Haşre dair konuların ağırlıkta olduğu bahislerde geçen ifadelerin hangi âyet-i kerimelere dayandığı da dipnot olarak verilmiş. Böylece okuyucu, Kur’ân-ı Kerim’e yönlendirilmiş. 800 sayfalık eser bir hazine değerinde. “Altının kıymetini sarrafı bilir” demişler. Kur’an-ı Kerim’in müstesna tefsirinden biri olan ve şimdiye kadar ülkemizde en çok tab edilen eserlerden biri olan ve geniş bir ekibin uzun süren titiz çalışması ile vücud bulan bu eseri meraklılarına tavsiye ederim.
Siyaset, Enerji Güç Denkleminde KIBRIS ve Doğu Akdeniz: İlyas Tongüç Bey’in bu değerli eserini MGV Yayınları neşretmiş. Kıbrıs’a Yavru Vatan denilir. Kıbrıs, hem vatanımızın, hem başta, Suriye, Lübnan, Ürdün, Filistin, Mısır olmak üzere birçok İslam ülkesinin korunmasında çok mühim bir stratejik üstür.

Kıbrıs’ın ehemmiyeti, Akdeniz’de keşfedilen doğal gaz ve petrol yatakları ile daha da artmıştır. Uzun yıllar MGV ve AGD’nin Genel Başkanlığını da yapmış olan gayretli insan İlyas Tongüç Bey, gençlerimize değerlerimizi tanıtacak hizmetleri ön plana alan o zorlu mesâisine ilaveten elimizdeki bu kitap gibi çok değerli bir çalışmayı da gerçekleştirmiş. Kitabın bölüm başlıklarına bakıldığında muhtevanın zenginliği ve ehemmiyeti açıkça görülmektedir: “Doğu Akdeniz’in Önemi ve Bölge Ülkelerinin Faaliyetleri”, “Doğu Akdeniz Gazında Kıbrıs’ın Stratejik Önemi”, “Doğu Akdeniz Gazının Taşınması ve Alternatif Güzergahlar”, “Alan Taraması”, “Röportajlar” Konuyla ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken bir eser…

Nasreddin Hoca Vehip Sinan’ın Çizgileriyle: Bu güzel eseri İnkılab Basım Yayım, Vehip Sinan’ın çizgisini taşıyan sevimli bir kapakla neşretmiş. Kapakta yer alan üç isim de yakından tanıdığım ve çok değer verdiğim isimler: Vehip Sinan merhumla bir müddet aynı gazetede çalıştık. Ayrıca kendileriyle bir de geniş röportaj yapmış, o sırada idareciliğini yaptığım dergide neşretmiştim. Tıpkı merhum Şevket Eygi Ağabey gibi zarif, muhabbet dolu bir İstanbul Beyefendisi idi. Ve yine Şevket Ağabey gibi “Meşhur bekarlardan”dı. Kitaptaki diğer isimler Sefa Saygılı ve Mehmet Nuri Yardım. Haydi buyurun bakalım, de gel de okuma. Vehip Sinan’ın çizgileriyle sevimli hale gelmiş olan kitabı bir çırpıda okuyorsunuz. Zaten bitirmeden de elinizden bırakamazsınız. Canınız mı sıkıldı, kafanız mı şişti, açın bu kitabı okuyun. Nasreddin Hocamızın o güldürürken düşündüren nüktelerine ve hikayelerine bakın. Siz okuduktan sonra çocuklarınıza, torunlarınıza verin. Onlar da okusun. Rabbim Vehip Sinan Ağabey’e rahmet eylesin. Bu meşhur karikatüristimizin çizgilerinden yola çıkarak böylesine değerli bir kitabı kitapseverlere kazandıran Sefa Saygılı ve Mehmet Nuri Yardım Beylerin de ellerine, zihinlerine sağlık…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?