USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hayal Değil, Gerçek...

03-06-2022

Geçen yazımızda, RP’nin 1994 yerel seçimlerinde kazandığı belediyelerden biri olan Gaziantep Şehitkâmil belediyesinin bugün “Merveşehir Mahallesi” denilen yerde hayata geçirdiği 1.548 konutluk projesinden bahsetmiş ve 1. etapta kura ile hak sahibi olan 230 kişinin 130 lira ile ev sahibi olduğunu yazmıştık. (O tarihten itibaren ödedikleri aidatı zaten kiracı iken ödemekte idiler. Kira öder gibi aidat ödeyerek ev sahibi oldular.)

“Merveşehir Modeli”nin mimarları hayatta. Rabbim hayırlı, sağlıklı uzun ömürler versin. Dayım Mehmet Bozgeyik’ten ve 10 yıl başkan yardımcılığı yapan inşaat mühendisi biraderim Orhan Bey’den aldığım bilgileri aktarıyorum:

“Bu güzel hikâye 1996 yılında başladı. 380 dönüm üzerinde hayata geçirilen Merveşehir projesi iki gaye için yapıldı: 1) Gecekondunun önünü kesmek. 2) Evi olmayanları ev sahibi yapmak. İşte bu maksatla Şehitkâmil Belediyesi tarafından “Merveşehir Yapı Kooperatifi” adı altında kuruldu. Kapıcı Ahmet kardeşimiz de, temizliğe giden Fadime bacı da üye oldu. 50 TL peşinat, ayda 5 TL taksit ödeme fırsatı oldvu. O günlerde dar gelirlilerin ödeyebileceği rakamlardı.

“Proje mimarlık büroları ile koordineli şekilde, en ince detayları düşünülerek ele alındı ve hayata geçirildi. Elektrik ve Telekom kabloları yer altından çekildi. Depreme dayanıklı tünel kalıp sistemi ile yapıldı. 2+1 olarak 100 m2 üzerine inşa edildi. Toplam 1.548 daire 8 etapta ve 6 senede tamamlandı. 6 senenin sonunda herkesin ödemesi tamamlanmış oldu ve herkes tapusunu aldı.

“Usul olarak, tüm üyelerden toplanan para, havuz sisteminde toplanıp, toplanan paralar kadar daire yapılıyordu. Kura usulü ile evler sahiplerini buluyordu. 6 yıl sonunda, yani 2002’de tüm üyeler evlerine sahip olmuştu. En son evini alan üyenin ödediği rakam 6 bin TL. idi. Bugünkü değeri ile 6.000 TL (doların o tarihteki değeri 1,5 TL yani toplam 4000 $ ( dolar). Bugünkü rakamlarla ifadesi şöyle: 4000 $ x 15,8 TL = 63.200 TL.”

Bugün Merveşehir’e gidenler, bu güzel projeyi hayranlıkla seyredecektir. Zira blokların arası çok açık. Yeşil alan, çocuk parkları bol. Sağlık ocağı, cami tam merkezde. Aşağı sınırda büyük bir okul ve yakınında emniyet binası. Uzay çatılı pazaryeri hemen yanı başına inşa edilmiş. Market, fırın, kasap ve halkın ihtiyaç duyacağı diğer alışveriş yerleri için dükkân yerleri ayrılmış, muhtarlık binası yapılmış. İnsanların huzur içerisinde yaşayacağı ferah bir mekân…

Merveşehir Projesi’nin en mühim özelliği, tek kuruş faize bulaşılmamış ve tek kuruş kredi kullanılmamış olması. İşçisi de, memuru da, dar gelirli vatandaşlar da üye olmuşlar ve aidatlarını rahatça ödemişler. Fazla zorlanmadan ev sahibi olmuşlar.

Merhum Erbakan Hoca’nın, “Havuz Sistemi”ni hayata geçirip, resmî kuruluşların faizle para alıp kullanmalarının önünü kesmesiyle, elde biriken meblağı emekliye, işçiye, memura, yüzde yüz ile yüzde 300’e varan miktarlarda zam olarak vermesi gibi, Merveşehir Projesi’nde de imece usulüyle ve faiz düşünülmeden ev sahibi olmak düşüncesi gerçekleştirilmiş.

Bu projenin bu kadar hesaplı oluşunun mühim sebeplerinden biri de bu arsanın belediyeye ait olmasıdır ve belediyenin çevre düzenlemesi ve diğer hizmetler için ücret almamasıdır. İşte belediye kâr gayesi gütmeden bu arazi üzerinde böyle bir projeyi hayata geçirmiştir.

Gelelim kıssadan hisseye… Peki bu “Merveşehir Projesi” bir hayal mi idi? Hayır. İşte rakamlarla ortaya koyduğumuz gibi bir gerçekti. Bugün o evlerde oturan vatandaşlar da bunun canlı şahitleridir.

Yaklaşık 20-30 sene önce emekli vatandaşlar, emekli ikramiyesi ile ev alabiliyorlardı. Şimdi bu hayal oldu. Memurlar, işçiler, emekliler ve dar gelirliler, “Merveşehir Modeli” gibi bir sistemle ev sahibi olabilir. “Çobanın gönlü olursa tekeden süt sağar” denilmiş. Yeter ki istenilsin…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?