USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Danıştay'a alınmayan kadınlara polis müdahalesi!

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı açılan davaları bugün esastan görüşecek.

Danıştay'a alınmayan kadınlara polis müdahalesi!
28-04-2022 10:54
Google News

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı açılan davaları bugün esastan görüşecek. Açılan davalarda yürütmeyi durdurma talepleri reddedilirken fesih kararının iptali için son karar bugün verilecek. Duruşma öncesi Türkiye’nin dört bir yanından kadınlar da karar davaları için Danıştay'a geldi. Burada yapılan açıklamalarda, "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganları atıldı. Salona alınmayan kadınlar, Danıştay kapısını zorla açtı. Polis, kadınlara müdahale etti. Yaşanan arbedenin ardından kadınların kontrollü şekilde salona girişi sağlanıyor.

 !#**v1575&pl=true**#! 

İstanbul Sözleşmesi’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından feshedilmesinin üzerinden bir yıl geçti. 20 Mart 2021 tarihinde feshedilen sözleşmenin 1 Temmuz 2021’de yürürlükten kalkması büyük tepki çekti. Kadın örgütleri, barolar, muhalefet partileri yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle dava açtı.

Açılan davalarda yürütmeyi durdurma talepleri reddedilirken fesih kararının iptali için son karar ise bugün verilecek. Ankara Barosu, Diyarbakır Barosu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serap Yazıcı ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in açtığı davaların da aralarında bulunduğu 10 dosyanın karara bağlanması bekleniyor.

"Resim"

SALONA ALINMAYAN KADINLARA POLİS MÜDAHELESİ

İstanbul Sözleşmesi duruşmasının görüldüğü salona alınmayan kadınlar, Danıştay kapısını zorla açtı. Polis, kadınlara müdahale etti. Yaşanan arbedenin ardından kadınların kontrollü şekilde salona girişi sağlanıyor.

"Resim"

DURUŞMA ÖNCESİ

Türkiye'nin 73 barosundan 1000'den fazla kadın avukatın katılacağı duruşma öncesi, İstanbul başta olmak üzere Ankara, Diyarbakır ve farklı illerden gelen çok sayıda kadın sabah erken saatlerinde Danıştay önünde toplandı.

"Resim"

'SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ, İTAAT ETMİYORUZ'

Bir araya gelen kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganlarını attı. Duruşma öncesi Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) tarafından yapılan basın açıklamasında, verilecek kararın Türkiye'de kendini üstün görenlerin hukukunun mu, hukukun üstünlüğünün mü hakim olacağına dair de belirleyici olacağı ifadelerine yer verildi

"kadinlar-istanbul-sozlesmesi-nin-feshine-karsi-acilan-davalar-icin-danistay-da-1009093-1."

'KADINLARIN HAYATI İLE DAHA FAZLA OYNAMAYIN'

Verilecek kararın önemine vurgu yapan kadınların açıklaması şöyle:

"Verilecek karar Türkiye'de kendini üstün görenlerin hukukunun mu, hukukun üstünlüğünün mü hakim olacağına dair de belirleyici olacak. Bizler, kadınlara karşı her türlü şiddetin ve başta kadınlar, çocuklar, LGBTİ+'ların maruz kaldığı ev içi şiddetin insan hakları ihlali olduğunu belirten; devlete, şiddeti önleme ve mağduru koruma yükümlülüğü getiren İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. Danıştay'dan olumsuz bir karar çıkması halinde bizler elbette ki hukuki ve siyasi mücadelemizi sürdüreceğiz. Anayasa'ya aykırı olan bu Cumhurbaşkanı Kararı'nı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız. İç hukukta sonuç alamazsak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil uluslararası mekanizmaları harekete geçireceğiz. Kadınlara ve Türkiye'ye daha fazla zarar vermeyin, zaman kaybettirmeyin. Kadınların hayatları ile daha fazla oynamayın. Hukukun ve adaletin gereğini yapın."

"Resim"

'ANAYASA'YI ÇİĞNEYEMEZSİNİZ'

Burada yapılan açıklamalarda söz alan Eşik Sözcüsü Avukat Hülya Gülbahar da, "Bir kişinin kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nde çıkamazsınız. Kendi Anayasa’nıza bile karşı geliyorsunuz" diye konuştu.

Gülbahar, şunları söyledi: "Toplumun bütün kesimlerini ilgilenen sözleşmenin duruşması olacak. İstanbul Sözleşmesi demek kadınlar için, çocuklar için çok önemli. Gece yürüyüşü yaparak, Danıştay’ın peşinde koşarak İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çalıştık. Bir kişinin kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nde çıkamazsınız. Kendi Anayasa’nıza bile karşı geliyorsunuz. Bizim hayatımız ihraç edilen patates, domates değil. Anayasa son derece açık. Temel haklarla ilgili sözleşmeler Meclis kararıyla çıkılır. Bugün olumlu bir karar çıkmasını istiyoruz."

"Resim"

NE OLMUŞTU?

Avrupa Konseyi'ne üye ülkeler tarafından 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da imzalanan ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda devletlere sorumluluklar yükleyen "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, 20 Mart 2021’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla feshedilmişti. Erdoğan'ın kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle 200'ün üzerinde dava açılmış, türütmeyi durdurma talepleri reddedilmişti. Kararların gerekçesinde Anayasa'ya göre 'yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanı'nda olduğu, milletlerarası antlaşmaları sona erdirilmesinin de yürütme yetkisine ilişkin olduğu' savunulmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü