USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Soylu'nun İBB'yi terörle suçladığı davada tutuklu kalmadı!

Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) davasında tek tutuklu sanık Ekrem Baran tahliye edildi.

Soylu'nun İBB'yi terörle suçladığı davada tutuklu kalmadı!
13-01-2023 12:56
13-01-2023 12:58
İSTANBUL
Google News

Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) davasında tek tutuklu sanık Ekrem Baran tahliye edildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirerek özel teftiş başlatmasına dayanak olan Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) davasında tek tutuklu sanık Ekrem Baran tahliye edildi.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dördü tutuklu olmak üzere DİAYDER’in 23 üyesinin yargılandığı davanın sekizinci duruşması bugün görüldü. Duruşmayı CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da takip etti. 

Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre; davanın tek tutuklusu olan dernek başkanı Ekrem Baran, Silivri Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katıldı. Duruşma başlarken, mahkeme başkanı bu duruşmada tanık dinlemeyi planladıklarını ancak tanığın öldüğünü duyurdu. Sonra söz hakkı Ekrem Baran’a verildi. Baran, vicdanen rahat olduğunu belirterek davanın siyasi olarak yürütüldüğünü düşündüklerini aktardı. Bu davayla DİAYDER üzerinden Kürt muhafazakar kesimin yargılanmak istendiğini söyleyen Baran, 19 aydır tutuklu olduğunu hatırlattı ve sağlık sorunlarının cezaevi koşullarında kötüleştiğini anlattı. 

‘İBB ÇALIŞANININ DAVASIYLA BİRLEŞMELİ’ 

Avukat Fırat Epözdemir, Yavuz Saltık’ın yargılandığı davayı takip ettiklerini, Saltık’a bu davayla ilgili sorular yöneltildiğini söyledi. Epözdemir, İBB’nin avukatının da DİAYDER davasını takip ettiğini aktararak iki davanın bağlantılı olduğunu, bu nedenle birleştirilmeleri gerektiğini anlattı. Epözdemir, Saltık’ın avukatı Ersan Şen’in de davaya konu telefon tapelerinde insani ve vicdani yardımlar yapıldığının görüldüğünü, örgütle bağlantılı kişilere yardım edilmesiyle ilgili hiçbir tespit olmadığını söylediğini aktardı. 

Diğer sanıkların avukatları da müvekkillerinin umreye gitmek istediklerini, inanç hürriyetini kısıtlamamak için yurt dışı çıkış yasaklarının kaldırılmasını talep etti. 

SAVCI TAHLİYE İSTEDİ

Duruşma savcısı da birleşen dosya kapsamında eksikliklerin giderilmesini, sanıkların yurt dışı yasağının devamına, Ekrem Baran’ın da tahliyesine karar verilmesini talep etti. Mahkeme de Ekrem Baran’ın tutuklu kaldığı süre, delillerin büyük oranda toplanmış olması, sağlık sorunları, sabit ikametgah sahibi olması sebebiyle tahliye edilmesine hükmetti. Baran’ın yurt dışına çıkışı yasaklanırken karakola da imza vermesi şart koşuldu. 

BİRLEŞME TALEBİ REDDEDİLDİ

Heyet, davanın İBB çalışanı Yavuz Saltık’ın davasıyla birleştirilmesi talebiyle ilgili daha önceki celselerde ret kararı verdiği için için yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Diğer sanıkların da yurt dışı çıkış yasağının devam etmesine karar veren heyet, bir sonraki duruşmanın 8 Mart’ta yapılmasına hükmetti.

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İBB çalışanlarını yasadışı örgütlerle ilişkilendiren açıklamalarından sonra İstanbul başsavcılığı tarafından İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’de zaten yargılanan DİAYDER üyeleri hakkında bir iddianame daha hazırlandı.  Yargılanan kişilere İBB’de çalışan gassallar da eklenmişti. İddianamede IŞİD’e karşı olmak, HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın derneği ziyaret etmesi, İzmir HDP binasına yapılan silahlı baskında öldürülen Deniz Poyraz’ın anmasına katılmak, HDP’nin seçim barajını aşarak TBMM’ye girdiği 7 Haziran 2015 genel seçimlerini atıfta bulunmak ve İBB çalışanlarının 150 liralık yardım kartından alması suçlama olarak sıralanmıştı.

Davanın iddianamesi bugüne kadar Selahattin Demirtaş, HDP’li eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar ve Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan üç akademisyene hapis cezası veren, gazeteci Can Dündar’ın mal varlığına el koyan ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan ve son olarak Gezi Parkı davasında verilen mahkumiyet ve tutuklama kararına yapılan itirazı reddeden hakim Akın Gürlek’in başkanı olduğu mahkemeye gönderildi. 

İddianameyi kabul edilmesiyle başlayan yargılamanın ilk duruşmasında tutuklu olarak yargılanan İBB çalışanı gassal Aydın Ayhan, belediyeye eski başbakan Binali Yıldırım’ın kardeşiyle konuşarak girdiğini söylemişti. 

Mahkeme başkanı Akın Gürlek, ikinci duruşmada İBB çalışanı iki kişiyi tanık olarak dinlemiş, aynı duruşmanın ara kararında bu kişilerin hakkında iddianame düzenlenmesi için suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Dava sürerken mahkeme başkanı Akın Gürlek, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Adalet Bakan Yardımcısı olarak atanmıştı.

İBB çalışanlarından Yavuz Saltık hakkında ‘örgüte yardım’ suçlamasıyla dava açılmış, bu dava da yine aynı mahkemede görülmeye başlamıştı. Dernek başkanı Ekrem Baran’ın avukatı Fırat Epözdemir, davaların birleştirilmesini talep etmiş, mahkeme bu talebi reddetmişti.

DİAYDER davası Soylu’nun İBB çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirerek özel teftiş başlatmasına da dayanak olmuştu. Bu iki dava İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yakından takip edilirken, Ekrem İmamoğlu hakkında görevinden uzaklaştırılarak, yerine yeni bir ismin getirileceği iddialarıyla da ilişkilendiriliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü