USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Şeytan'ı gelin bir de ondan dinleyin...

Futbolun şeytanı, bir dönemin efsane futbolcusu Rıdvan Dilmen, önce başkanlık referandumunda “evet”kampanyası başlatarak dikkatleri üzerine çekti, şimdilerdeyse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Deniz Gezmiş’e benzetmesiyle gündemde.

'Şeytan'ı gelin bir de ondan dinleyin...
17-12-2017 18:24
Google News

Futbolun şeytanı, bir dönemin efsane futbolcusu Rıdvan Dilmen, önce başkanlık referandumunda “evet” kampanyası başlatarak dikkatleri üzerine çekti, şimdilerdeyse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 68 kuşağının efsane ismi Deniz Gezmiş’e benzetmesiyle gündemde.

Kimileri parlak bir futbol kariyerinden sonra şimdilerde siyasi bir figür gibi tavır almasına tepkili, kimileri yalaka söylemlerde bulunup geçmişteki başarılarını gölgelemesine. Bense Rıdvan Dilmen’in her açıklaması ile Nazillili bir hemşehrisi olarak derin üzüntü duyuyorum. Hatta üzüntü yetersiz, derin bir utanç. Hemşehrim Rıdvan Dilmen’i gelin bir de benden dinleyin.

Biz Nazilliler önce Efe dedelerimizin hikayelerini dinleyerek büyürüz. Kurtuluş Savaşı, o fedakar ve görkemli mücadeleleri ile tutunuruz topraklarımıza. Nazilli sadece kurtuluş mücadelesi ile değil, Türk Devrimi’nin kalelerinden biri olması ile de kıymetli ve anlamlıdır. Kemalist Devrim’in bir ülkeyi yeniden ayağa kaldırmak için uyguladığı ekonomik kalkınma planlarının en kıymetlilerinden olan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası ekonomik ve ulusal bağımsızlığın da simgesidir.

BABASI TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ ÜYESİDİR

Rıdvan Dilmen de aslında bir Sümerbank çocuğudur. Bizim Aşağı Nazilli dediğimiz karayolunun altındaki Sümer Mahallesinde, Sümer İlkokulu’nun oradaki işçi evlerinin önündeki toprak sahada atar ilk gollerini. Küçük yaşına rağmen, mahalle takımlarının aranan ismidir. Gazoz ve şekere karşılık, mahalle arası transfer bile olur.

İşçi, emekçi bir babanın oğludur. İşçi Mehmet Lütfü Bey ile ev hanımı Makbule Hanım’ın dördüncü ve son çocukları olarak dünyaya gelen Dilmen, spora atletizmle başlar, daha sonra futbola yönelir.

Atatürk’ün kurduğu, kendi elleriyle açtığı o Sümerbank Fabrikasının orada, o kültürle, o devrimin tohumlarıyla büyür özünde.

Her çocuk gibi babasına hayran olan Rıdvan Dilmen, babasının haksızlığa karşı olduğunu, hatta bazen çekici alıp kızdığı zenginlerin evine gittiğini Savaş Ay’a verdiği bir röportajında şöyle anlatır;

“Babam Mehmet Lütfü Bey kahramanımdı benim. İşçi emeklisiydi. İlkokul mezunuydu ama İngilizce, Fransızca, Osmanlıca bilirdi. Nasıl öğrendi, kim öğretti hiç söylemedi. Aşırı solcuydu. Evin içi kütüphane gibiydi. Neler neler okurdu. Bazen de çekicini alır, kızdığı zenginlerin evlerine gider kapıyı, bacayı, camı kırardı çekiçle.”

Böyle bir adamın oğlu Rıdvan Dilmen. Ne hüzünlü değil mi?

Aslında böyle bir adamın oğlu olduğunu Deniz Gezmiş benzetmesinden de anlıyoruz. Öyle ki onun benliğinde hala en temiz ve en imrenilecek yerde olan Deniz Gezmiş. Benzetmeleri yersiz ama hala belli o alt yapısındaki imrenme.

Keşke sadece başarılı bir futbol adamı, yaptığı işlerle gurur duyduğumuz bir Nazillili abimiz olarak kalsaydı aklımızda. Girmeseydi siyasetin o kirli çarklarına, yandaş oyunlara.

Bunu istememizi gerektirecek kadar parlak bir futbol kariyeri var ama ne yazık ki akıllarda artık Saray’a düzdüğü övgülerle kalacak Dilmen.

Sadece işçi bir babanın çocuğu değildir, aynı zamanda devrimci de bir babanın çocuğudur Rıdvan. İşçi emeklisi olan Mehmet Lütfü Bey, emeklilik günlerinde de boş durmaz. Nazilli Adliyesi önünde arzuhalcilik yapar. Facit marka bir daktilosu vardır, “Sevgilim” der ona. Okşar, konuşur.

Bu düzenle, adaletsizlikle bir derdi olan Mehmet Lütfü Bey, Türkiye İşçi Partisi üyesidir, aynı zamanda TİP’in Nazilli Belediye Başkanı adayı da olur, bir oy farkla belediye başkanlığını kaybeder.

“NAZİLLİ LİSESİ’NİN EFSANE ATATÜRKÇÜ KADROLARI TARAFINDAN YETİŞTİRİLDİK”

Sümerbank çocuğu dediğim Rıdvan Dilmen 13-14 yaşlarında, mahalle arasında futbol oynarken keşfedilir, Nazilli Sümerspor’da oynamaya başlar. O sezon takımı yenilgisiz şampiyon olur. Daha sonra, Muğlaspor, Rıdvan’ı transfer etmek ister ve Muğlaspor günleri başlar. Şeytan lakabını da o dönemde Muğlaspor antrenörü Kemal Dirikan sayesinde edinir. Rıdvan’ın oynadığı sezon, Muğlaspor, amatör ligden ikinci lige çıkar, Dirikan’ın “Şeytan gibi bir zekan var” sözü, Rıdvan’ın “şeytan” lakabının temeli olur. Ve başarılı futbol kariyeri hayallerindeki takım Fenerbahçe’ye kadar uzanır. Çocukken futbol oynadığı Sümerbank’ın oradaki o toprak sahadayken mahalle maçlarında herkes kendine bir futbolcunun adını yakıştırırken, o Fenerbahçeli Cemil Turan olur hep. Ve sonra da kendi adını Fenerbahçeli Rıdvan Dilmen olarak futbol tarihine kazır.

Babası Mehmet Lütfü Bey, bu günleri göremez. Rıdvan 12 yaşındayken babası bir gece yatağında ölür. Kalp krizi denir. Kalp hastalığı ailede genetiktir, abisi de defalarca kalp krizi geçirmiştir Dilmen’in. Kendisinde de kalp rahatsızlığı vardır.

TİP’li babası Mehmet Lütfü Bey, iyi ki bugünleri de görmüyor.

Emekçi, temiz, mütevazı bir ailenin oğlu Rıdvan Dilmen bu aralar neden böyledir bilinmez ama ben bu son haberleri de okuyunca bizim Nazilli’den çok sevdiğim Rıdvan Dilmen’le arkadaş olduklarını da bildiğim eczacı Erhan Algan abimi aradım hemen, ne diyor bilmek istedim. Önce çocukluk günlerini, o günlerin Rıdvan’ını sevgiyle anlattı Erhan abi. Sümerbank’ın bahçesinde top koşturdukları günleri, o toprak sahayı anlattı, “Futbol oynayan işçi çocuğuydu Rıdvan, sol kökenden gelen, okuyan, Atatürkçü biriydi” dedi.

Nazilli Lisesi’nin o parlak günlerini, o başarılı Atatürkçü öğretmenlerini anlattı. “Biz Nazilli Lisesi’nin efsane Atatürkçü kadroları tarafından yetiştirildik. O dönem öyle başarılıydı ki, herkes bir yerlere geldi. Mustafa Balbay da bizim üst dönemdeki abilerimizdendir. Biz Rıdvan’ın başarılarıyla da çok gurur duyduk, duyuyoruz ama bu noktaya gelmeseydi keşke” diyor.

“ARTIK GÖRÜŞMÜYORUM, TELEFONLARINI DA AÇMIYORUM”

Balyoz-Ergenekon kumpasları ve 3 Temmuz Fenerbahçe Şike Davası sürecinden etkilenmekten korktuğu için mi bu kadar Tayyip Erdoğan’a yanaşıyor diye de merak ettiklerini söylüyor. Hakikaten kalp rahatsızlığı olan Rıdvan Dilmen bu süreç ona dokunmasın diye mi bu kadar Erdoğan’a tutundu? Kalbinden korkup vicdanından hiç korkmaz mı?

Nazillili Erhan abim kısa sohbetimizde çocukluk arkadaşı Rıdvan’ı artık hayretle takip ettiğini, açıklamalarından üzüntü duyduğunu da söyledi ve “Artık görüşmüyorum, telefonlarını da açmıyorum” dedi. Hiçbir çıkar çocukluğuna, kendi topraklarına ihanet etmeye değmez oysa ki.

Bizim Nazilli’nin girişinde güzel bir söz yazar, “Dağlarından yağ, ovalarından bal akan, uzun ömürlü insanların yaşadığı Nazillimize hoş geldiniz.”

Bizim topraklarımızda kimse aç kalmaz Rıdvan Abi, bereketlidir, güzeldir, umutludur. Televizyonlara çıkmadan, büyük adamlarla(!) yan yana olmadan da yaşanır. Uzun yaşayan insanlar bugünleri de unutmaz. TİP’li bir babanın oğlu olarak bunu bilmez misin?

Böyle bir aileden gelen Rıdvan Dilmen bize şu açmazı bir kez daha gösterdi. Bu tarz emekçi ve mücadeleci ailelerde yetişen çocukların bazıları ailelerinden bu bayrağı devralır. Bazıları ise bu yoksulluktan korkar ve bir kötüye bir güçlüye yaslanmayı seçer. Biz iyinin yanında kalıp mücadele etmeyi seçen Nazilliler olacağız. Keşke aklımızda futbolun şeytanı, Nazillili abimiz olarak kalsaydın, biz artık seni sadece Saray’la hatırlayacağız.

Makbule Cengiz

Odatv.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü