USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sansür yasasının tartışmalı 29. maddesi kabul edildi!

TBMM Genel Kurulu'nda devam eden 'sansür yasası' görüşmelerinde tartışmalı 29. madde AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi. Söz konusu maddeye göre, "gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayan kişi" 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.

Sansür yasasının tartışmalı 29. maddesi kabul edildi!
13-10-2022 17:56
13-10-2022 19:21
GAZİANTEP
Google News

TBMM Genel Kurulu'nda devam eden 'sansür yasası' görüşmelerinde tartışmalı 29. madde AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi. Söz konusu maddeye göre, "gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayan kişi" 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.

Kamuyounda 'sansür yasası' olarak adlandırılan yasa teklifinin tartışmalı 29. maddesi AKP ve MHP'nin oylarıyla TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak adlandırılan 'Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri devam ediyor.

40 maddelik yasa teklifinin en çok tartışılan 29'uncu maddesi, AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi.

Söz konusu maddede şu ifadeler yer alıyor: "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak."

ENGİN ALTAY: TÜRKİYE'NİN İTİBARI İÇİN BİR DİNAMİT

Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü için yasanın tehlikelerinden bahseden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis’te “Engin Altay: Bu yanlıştan dönün, 29’ncu madde Türkiye’nin itibarı için bir dinamit” sözleriyle duruma tepki gösterdi.

“TARİH BUNU YAZDI”

CHP Genel Başkan Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, sosyal medya hesabında; TBMM Genel Kurul salonunda 29. maddenin kabul edildiği anın fotoğrafını paylaştı. Özkan, paylaşımında; “Sansür, hapis ve baskı için kalkan eller! Tarih bunu yazdı” açıklamasını yaptı.

ERHAN USTA: ÇOCUKLARININ YÜZLERİNE NASIL BAKACAKLAR

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, yasa çıkınca ilk yargılanacak olan kişilere örnek olarak ENAG'ı gösterdi ve “Artık enflasyon rakamlarını açıklayamayacaklar. Bu yasaya evet diyenler çocuklarının yüzüne nasıl bakacak” dedi.

3 YILA KADAR CEZA

29. madde ile TCK'ya “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu eklendi. Madde şöyle:

“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”

CHP'Lİ VEKİL ÇEKİÇLE TELEFONUNU KIRMIŞTI

Meclis’te dün gerçekleşen görüşmeler sırasında tansiyon yükselmiş, CHP’li Burak Erbay yasayı protesto etmek için çekiçle cep telefonunu parçalamıştı. İYİ Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Taylan Yıldız da İBB Meclisi’nde yasa ile ilgili konuşma yaptığı sırada AKP’lilerin müdahalesiyle karşılaşmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü