USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rus tankları Kiev'de sirenler çalıyor!

Rusya'nın Ukrayna üzerindeki baskısı şiddetle artarken, Ukraynalı üst düzey isimlerden endişe veren açıklamalar geldi.

Rus tankları Kiev'de sirenler çalıyor!
25-02-2022 13:01
Google News

 

Rusya'nın Ukrayna üzerindeki baskısı şiddetle artarken, Ukraynalı üst düzey isimlerden endişe veren açıklamalar geldi. Öğle saatlerinde Kiev'deki hükümet caddesi yakınlarında çatışmalar da haraketlendi.

Rus birlikleri Moskova'nın başlattığı operasyonun ikinci gününde Ukrayna'nın başkentine kuzeyden giriş yaptı. Ukrayna hükümeti ise Rus birliklerinin girişini doğruladı. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, "Bugün en zor gün olacak" diyerek Kiev'e tank saldırısı beklendiğini açıklamıştı.

Rus sabotaj gruplarının Kiev'e girdiğini açıklayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus işgalinin ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını belirtti. Rusya ise Çernobil santralinde kontrolü sağladığını duyurdu. Gelen son bilgilere göre, Rus tankları başkent Kiev'de. Sabah saatlerinde ise başkent Kiev'de art arda patlamaların yaşanması ardından bölgede hareketlilik devam ediyor.

Rus tankları Kiev'e girdi

Ukrayna hükümeti, Rus birliklerinin kuzeyden Kiev'e girdiğini doğruladı. Kiev'de hükümet binasının yakınında silah sesleri duyulduğu bildirilirken, Rus güçlerine ait tankların da Ukrayna'nın başkenti Kiev'e girdiği görüntüler paylaşılmaya başlandı.

""

Rusya’nın Ukrayna’nın farklı noktalarına askeri müdahalesi devam ederken, başkent Kiev’de siren sesleri ve patlamaların arasında gergin bir bekleyiş devam ediyor.

Bölgede gerilim her an tırmanırken üst düzey Ukraynalı yetkililerden gelen açıklamalar ise Kiev’de yaşanan umutsuzluğu gözler önüne serdi.

""

Hem Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan hem de Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer bugün öğleden sonra Rus tanklarının Kiev’in dışındaki bölgelere giriş yapılacağı yönünde görüş beyan etti.

Reuters haber ajansının “son dakika” ibaresiyle servis ettiği haberde, üst düzey yetkililer Rus ordusunun Kiev’e doğru hızını artırdığını söylediği aktarıldı.

Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar, Ukrayna ordusunun sayıca az olmasına rağmen dört cephede de sınırları koruduğunu açıklarken, “Rus güçleri Kiev’e ve diğer kentlere füze saldırısı gerçekleştiriyor. Rus güçleri Cuma günü (bugün) öğleden sonra Kiev’in dışına girebilir” dedi.

Öte yandan ABD merkezli haber ajansı Associated Press, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hükümet caddesi yakınlarında çatışma ve ağır silah seslerinin duyulduğunu aktardı. Ukraynalı yetkililerin sabah saatlerinde yaptığı, “Rusya, öğleden sonra Kiev’e girmeye çalışacak” açıklamalarını haklı çıkaran bu gelişme ile birlikte bölgede yaşayanların sığınaklara hücum ettiği de belirtildi.
"Resim"

“SAVAŞIN EN ZOR GÜNÜ BUGÜN”

Öte yandan benzer tonda bir açıklama da Ukrayna’nın İçişleri Bakanlığı’nda görevli danışmanı Anton Herashchenko’dan geldi.

Rus yetkili, Rus tanklarının bugün öğleden sonra başkent Kiev’e bir saldırı düzenlemesinin beklendiğini duyurdu. Herashchenko, bu günün savaşın en zor günü olacağını da dile getirdi. İçişleri Bakanlığı danışmanı ayrıca Kiev’deki askerlerde, yabancı müttefiklerden temin edilen tanksavarların olduğunu da belirtti.

‘RUSYA SİVİLLERİ VURDU, 2 ÇOCUK ÖLDÜ’

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Vadim Denysenko, Rusya’nın son 24 saatte sivillerin yaşadığı 33 alanı vurduğunu ve bu saldırılarda iki çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Interfax haber ajansının bildirdiği haberde Denysenko, “Ruslar sivil unsurları vurmadıklarını söylüyorlar. Fakat son 24 saatte sivillerin yaşadığı 33 alan vuruldu” dedi.

ÇOK SAYIDA UKRAYNA ASKERİ NOKTASI İMHA EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı’nın sözcüsü ise, Rus güçlerinin Ukrayna’ya ait 118 askeri altyapı tesisini imha ettiğini açıkladı. Sözcü açıklamasının Rusya’nın kapalı haldeki Çernobil nükleer santralini korumak için başkent Kiev yakınına Rus paraşütçü birliklerini konuşlandıracağını belirtti.

Açıklamada faaliyet dışı bırakılan Ukrayna askeri tesisleri arasında 11 askeri havaalanı, 13 kontrol noktası ve iletişim merkezi, 14 S-300 ve uçaksavar füze sistemi ve 36 radar istasyonu olduğu da belirtildi.

Lavrov'dan 'kendi kaderini tayin hakkı' çıkışı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Lugansk Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve Donetsk Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı ile bir araya geldi. Rus bakan burada yaptığı açıklamalarda, "Bu operasyon Ukraynalıların zulümden kurtulup kendi geleceklerini özgürce belirlemeleri için yapılıyor" ifadelerini kullandı. 

Rusya Dışişleri Bakanı'nın konuşmasından satırbaşları şöyle: 

  • Batı hep birlikte Ukrayna’da alenen yaşanan soykırım gerçeğini inkar ediyor.
  • Rusya, BM İnsan Hakları Toplantısı için Donbas’taki durumla ilgili özel bir sergi hazırlıyor.
  • Batı, Ukrayna rejimini desteklerken, Kiev’in sivil halka yönelik işlediği askeri suçlara göz yumdu. Batı ve Ukrayna’nın eylemleri, Ukrayna’yı trajediye sürükledi.
  • Batı, Ukrayna’nın kadın, çocuk ve yaşlıları öldürmesine, sivil altyapıların tahrip edilmesine göz yumdu, neo-Nazizm ve Rusofobinin hızla artmasını sessizce teşvik etti.
  • Batı, Minsk anlaşmalarını sabote etmesi ve nihayetinde de bu anlaşmaları yok etmesi sırasında Kiev rejiminin yanında yer aldı. NATO ve Avrupa birliği, son haftalarda en sonunda güç kullanarak Donetsk ve Lugansk'ı ele geçirme girişiminde bulunduğu sırada Kiev’i korudu.
  • Kiev. Ukrayna’nın NATO’ya girmesinden başka alternatif olmadığını söyleyip nükleer silah edinme tehdidinde bulundu. Bu durumda yardım talebine kayıtsız kalamazdık.

Donbass’tan Rusya’ya 120 bin sivil tahliye edildi

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Başkan Yardımcısı Andrey Turçak, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri sakinlerinin tahliyesinin başlamasından beri Donbass’tan Rusya’ya 120 bin kişinin sığındığını belirtti. Turçak, Donbass sakinlerinin barınmaları için Rusya’nın 15 bölgesinde geçici merkezler kurulduğunu sözlerine ekledi.

Kızılay'dan Ukrayna'ya üç TIR yardım gidecek

Kızılay Ukrayna'ya insani yardım göndereceğini açıkladı. Üç yardım TIR'ının bugün yola çıkması bekleniyor. 

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "Kızılay ekibimiz Depo Çadırları,evlerini terketmiş insanlara yönelik Afet Barınma Çadırları ve tahliye olan vatandaşlarımıza da destek verecek Seyyar İkram Araçları ile bölgeye hareket ediyor" dedi.

Ukrayna: 800 Rus askeri etkisiz hale getirildi

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini açıkladı. Ukrayna, Rusya'nın 203 saldırısına maruz kaldığını ve 800 Rus askerinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu

Rusya, hava sahasını İngiltere'ye kapattı 

Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), İngiliz uçaklarının transit uçuşlar da dahil Rus hava sahasını kullanmasına kısıtlama getirildiğini açıkladı.

Rus silahlı kuvvetlerinin saldırısında 3 sınır muhafızı hayatını kaybetti

Ukrayna’nın Zaporojye bölgesine Rus Silahlı Kuvvetlerince yapılan saldırıda, 3 sınır muhafızının hayatını kaybettiği bildirildi.

Zaporojye İl Devlet İdaresi Başkanı Aleksandr Staruh, basına yaptığı açıklamada, bölgedeki Primorsky Posad sınır noktasına dün gece Rus ordusunca yapılan saldırı sonucu Ukraynalı 3 sınır muhafızının öldüğünü aktardı.

Staruh, "Maalesef gece kayıpsız geçmedi. Sahildeki Melitopol bölgesinde bulunan sınır karakolumuza saldırı düzenlendi. Muhafızlarımızdan 3 kahraman hayatını kaybetti. Melitopol şehri çevresinde zor bir durum gelişti. Gün zor olacak" ifadelerini kullandı.

Daha önce Zaporojye bölgesindeki Primorsky Posad sınır birimine sabah 04:25'te füze saldırısı düzenlendiği bildirilmişti.

Ukrayna: Çernobil'de radyasyon seviyesinde artış!

Ukraynalı yetkililer tarafından yapılan açıklamada Rusya'nın kontrolü ele geçirdiği Çernobil bölgesinde radyasyon seviyelerinde artış olduğunu belirtildi.

Rusya ise paraşütçülerinin Çernobil santralinin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi ve bir problem olmadığını ifade etti.

'Kiev'e tank saldırısı bekleniyor'

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, "bugün en zor gün olacak" diyerek Kiev'e tank saldırısı beklendiğini açıkladı. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko"Rus güçlerinin tank kullanarak başkente ilerleyeceklerini ancak Ukrayna güçlerinin de anti-tanklarla karşılık vereceklerini" ifade etti.

Rus ordusu Kiev'de

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

Malyar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus askeri birliklerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 2 aracı ele geçirdiğini ve askerlerin Ukrayna formasını giyerek Obolon Mahallesi'nden Kiev merkezine doğru ilerlediğini aktardı.

Malyar, "Onların arkasından Rus askeri kamyonlarının olduğu bir konvoy ilerliyor. Onlar mutlaka etkisiz hale getirilecektir" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada da Ukrayna ordusunun hava kuvvetlerinin Kiev’in gökyüzünü koruduğu belirtilerek sabah saat 04.00’ten sonra Ukrayna hava savunma sisteminin başkent üzerine yapılan roket saldırılarını engellediğine dikkat çekilmişti.

Kiev’de ve Lviv şehrinde sabah erken saatlerde siren sesleri ve art arda patlama sesleri duyulmuştu.

'Ukrayna güçlerinin ateşi bir okula isabet etti'

Donetsk bölgesinde yer alan Gorlovka kentinin idarecileri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından ateşlenen bir top mermisinin bir okul binasına isabet ettiğini açıkladı.

Ukrayna'da halk sığınaklara indi

Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus güçlerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait iki askeri aracı ele geçirdiğini ve kent merkezine doğru ilerlediğini duyurdu. Rus askeri kamyon konvoyunun da bu iki aracı takip ettiği belirtildi.

Kiev’de hava savunma sistemi iki saldırıyı durdurdu

Rus güçleri tarafından Kiev’i hedef alan iki hava saldırısı Ukrayna hava savunma sistemi tarafından durduruldu.

Sivil vatandaşlar hava saldırısı sirenleriyle uyandı ve sığınaklara yönlendirildi.

Saldırılardan önce uçak veya drone sesi duyulduğu ifade edildi. Kiev'de duyulan iki güçlü patlamanın Ukrayna hava savunma sistemlerinden kaynaklı olduğunu bildirdi

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly bir açıklama yaparak, "Avrupa'da kimsenin Rusya ile savaşa girme gibi bir isteği yok" dedi.

Zelenski: Müzakere masasına oturmalıyız

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Polonya lideri Andrzej Duda ile görüşmesinden sonra sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Zelenski, sözkonusu Twitter paylaşımında "Rusya'yı hep birlikte müzakere masasına oturtmalıyız. Savaşla mücadele koalisyonuna ihtiyacımız var" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü