
PKK terör örgütünün bu hafta silah bırakma sürecini başlatması siyaseti ve bölgeyi hareketlendirdi. DEM Parti’nin İmralı heyeti; önce KCK/PKK elebaşısı Abdullah Öcalan’la, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Heyetin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüşmesi ise 12 şehidin cenaze törenleri gününde görüşmenin tepkilere neden olacağı gerekçesiyle ertelendi.
PKK terör örgütünden 30 kişiye yakın bir grupta bu cuma silah bırakması bekleniyor. Sürecin MİT gözetiminde 2 ila 5 ay süreceği, Meclis’te kurulması beklenen komisyonun da süreci takip edeceği belirtiliyor. Bu süreçte Barzani rejiminin de etkin rol almasının öenmli olduğu vurgulanıyor. Terör elebaşısı Öcalan’ın da İmralı’dan Kandil’e silah bırakmaya ilişkin görsel bir mesaj göndereceği aktarılıyor.
İktidarın “Terörsüz Türkiye”, DEM Parti ile PKK terör örgütünün “Barış ve Demokratik Toplum” adıyla sürdürdüğü 2. Çözüm Süreci kapsamında bu hafta önemli bir aşamaya gelindi. PKK terör örgütünden 20-30 kişilik ilk grubun cuma günü silah bırakması bekleniyor. Terör örgütünün silah bırakma sürecinden önce ise siyasette hareketlilik arttı. DEM Parti İmralı heyeti; önce İmralı’da KCK/PKK elebaşısı Abdullah Öcalan’la, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Saray’da görüştü. DEM Parti’nin dün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la yapacağı görüşme ise ertelendi.
ÖNCE ÖCALAN, ARDINDAN ERDOĞAN’LA GÖRÜŞÜLDÜ
TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ile DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar ve terör elebaşısının avukatlarından Özgür Faik Erol’dan oluşan heyet 6 Temmuz’da İmralı’ya geçerek terör elebaşısıyla görüşme gerçekleştirdi. 2,5 saat süren görüşmenin ardından DEM Parti tarafından yayımlanan açıklamada; “Öcalan, heyet üyelerimizin cumhurbaşkanı ile gerçekleştireceği görüşmeye büyük önem verdiğini belirterek, bu görüşmenin tarihi nitelikte olduğunu dile getirdi. Benzer biçimde TBMM’de kurulacak olan komisyonun da barış ve çözüm yönünde büyük bir rol oynayacağını vurguladı” denildi. Heyet bu görüşmenin ertesi günü, 7 Temmuz’da Saray’da Erdoğan’la 1 saate yakın bir görüşme gerçekleştirdi.
İKTİDAR, SİLAHLARIN BIRAKILMASINI GÖRMEK İSTİYOR
Erdoğan’la görüşmede heyette Buldan ile Sancar bulundu. Kulislere yansıyan bilgilere göre; heyet Erdoğan’dan; akademisyenlerden, yazarlardan ve kanaat önderlerinden oluşan bir grubun Öcalan’ı ziyaret etmesi için izin istedi. Ancak Erdoğan’ın buna sıcak bakmadığı belirtildi. İktidar, süreç kapsamında silah bırakma sürecinin sahada istenildiği gibi ilerlediğinin MİT tarafından raporlaştırılmasının ardından gerekli yasal adımların atılacağını savunuyor. Buna karşın ise Meclis’in tatile girmeden sürece ilişkin yasal adımların görüşüleceği “çözüm komisyonunun” kurulması hedefleniyor.
BAKANLA GÖRÜŞME ‘ŞEHİT TÖRENLERİ’ GEREKÇESİYLE ERTELENDİ İDDİASI
DEM Parti heyetinin ise dün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşmesi bekleniyordu; ancak görüşmenin Bakan Tunç’un yoğun programı nedeniyle ertelendiği açıklandı. DEM Parti’nin İmralı heyeti üyesi Buldan da dün DEM Parti grup toplantısı öncesinde gazetecilere görüşmenin Bakan Tunç’un şehit cenazesine katılacak olması nedeniyle ertelendiğini söyledi.
SİLAH BIRAKMA HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR
Siyasette durum buyken, bir taraftan terör örgütünün ilk grubunun silah bırakmasına ilişkin hazırlıklar da sürüyor. Son bilgilere göre; örgüt mensubu 30’a yakın kişi 11 Temmuz Cuma günü Süleymaniye kırsalında silah bırakacak. Teröristler silah bırakmanın ardından örgütteki faaliyetlere katılmadan Irak’ta yaşayacak. Silah bırakma işleminin ise 2 ila 5 ay sürmesi planlanıyor. Kurulması hedeflenen komisyonun ise Meclis’in tatil döneminde de çalışarak, silah bırakma sürecini yakından takip edeceği belirtiliyor.
SİLAH BIRAKMA BÖLGESİNE GAZETECİLER ALINMAYACAK
Silah bırakma anını izlemek üzere Türkiye’den çok sayıda gazeteci bölgeye davet edilmişti. Ancak örgütün çatı yapısı KCK ve DEM Parti’den yapılan son açıklamalara göre silah bırakma bölgesine gazeteciler alınmayacak. Kararın nedeninin “provokasyonların önüne geçmek” olduğu belirtildi. Terör örgütüne yakın medya kuruluşunun aktardığına göre ise; silah bırakma süreci terör örgütüne yakın medya ile devletin resmi yayın organlarına açık olacak. Silah bırakma bölgesine gazetecilerin alınmamasının ise hükümetin talebiyle olduğu aktarılıyor.
AKP’Lİ KÜRT MİLLETVEKİLLERİ SİLAH BIRAKMAYA KATILACAK
AKP Bursa Milletvekili ve Türkiye-Irak Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Müfit Aydın dün Rudaw’a yaptığı açıklamada; “İbrahim Kalın’ın Ankara’ya dönüşü ve Numan Kurtulmuş ile görüşmesinden sonra, silah bırakma töreninde AKP’nin temsilcisinin kim olacağına karar verilecek. AKP’li Kürt milletvekillerinin katılma ihtimali yüksek ve aynı şekilde muhalefetteki Kürtler ile Türkiye’nin batısından, yani İstanbul ve Ankara'dan kişiler katılacak” dedi. Aydın ayrıca süreçte Barzani rejiminin de etkin rol almasının önemli olduğunu aktardı. Kalın bugün saat 16.00’da Kurtulmuş’la görüşecek.
MİT GÖRÜŞMELERİNİ ARTTIRDI
Teslim edilen silahların ise imha edilmesi planlanıyor. Türkiye adına MİT’in yürüttüğü süreçte MİT Başkanı İbrahim Kalın da önemli rol oynuyor. Geçtiğimiz hafta Kuzey Irak’ta temaslarda bulunan ve ardından Hakkari üs bölgesini ziyaret eden Kalın, önümüzdeki günlerde Bağdat’a gidecek. Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın DEM Parti ile pazartesi günü yaptığı görüşmede de yer almıştı.
PKK SİLAH BIRAKMADA TALEPLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
PKK mensuplarının son açıklamalarında ise sürece yönelik daha mesafeli bir tutum görülüyor. Örgütün sözcülerinden Zagros Hiwa, AP’ye verdiği demeçte 20 ila 30 PKK mensubunun silah bırakacağını söylerken; “PKK’nin daha kapsamlı adımlar atabilmesi için Öcalan’a uygulanan tecrit kaldırılmalı ve silahlı mücadeleyi bırakanların Türkiye’de demokratik siyasete kazandırılması için anayasal, hukuki ve siyasi adımlar atılmalı” cümlelerini kullanmıştı.
ÖCALAN AÇIKLAMA YAPACAK
Öte yandan terör elebaşısı Abdullah Öcalan’ın cuma gününden önce İmralı’dan Kandil’e sesli ve görüntülü bir mesaj göndermesi ve bu mesajın kamuoyuyla da paylaşılması bekleniyor.
İYİ PARTİ TEPKİLİ: 'PAZARLIK ÇOK AÇIK'
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Cenk Özatıcı, süreçteki son gelişmeleri Cumhuriyet’e değerlendirdi. Özatıcı, silahların Türkiye yerine Süleymaniye’de bırakılacak olmasının Türkiye’nin egemenliğine aykırı bir adım olduğunu savundu. Özatıcı, Suriye’deki PKK varlığına değinerek “Orada 100 bin kişilik bir terör ordusu var. YPG silah bırakmadığı ya da mevzilerini terk etmediği sürece birkaç kişinin silah bırakmasına 'PKK silah bırakıyor' demek mizansendir” dedi. Tüm bu yaşananların ABD’nin bilgisi ve isteği dahilinde olduğunu öne süren Özatıcı, “Pazarlık belli. DEM Parti hükümete, "Anayasayı değiştir, ömür boyu başkanlığı al' diyor” ifadelerini kullandı.