USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Öğrencilere 'ev alın' diyen Bakan Kurum'a tepki yağdı

Artan kiralar, öğrencilerin barınma sorunu, yüksek enflasyon arasında Bakan Kurum'dan ilginç bir video geldi. Üniversite öğrencilerinin TOKİ'den ev almasını tavsiye eden Kurum'a tepkiler ise gecikmedi.

Öğrencilere 'ev alın' diyen Bakan Kurum'a tepki yağdı
09-09-2022 17:25
09-09-2022 18:14
GAZİANTEP
Google News

Artan kiralar, öğrencilerin barınma sorunu, yüksek enflasyon arasında Bakan Kurum'dan ilginç bir video geldi. Üniversite öğrencilerinin TOKİ'den ev almasını tavsiye eden Kurum'a tepkiler ise gecikmedi.

Yüksek kiralar, fahiş konut satın alma fiyatları barınma sorununu büyütüyor. Bununla birlikte üniversite öğrencileri de gelirlerine uygun ev bulamadıkları için umutlarını KYK yurtlarına bağladı. Ancak KYK yurtları üniversiteye yerleşen öğrenci sayısına denk gelmiyor. Açıkta kalan öğrenciler tarikat yurtlarına mahkum kalıyor.

İçişleri genelge yayınlamıştı

Öte yandan geçen sene ilk kez gençlerin dikkat çektiği barınma sorununa ilişkin bu yıl İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınladı. “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” başlıklı genelgede "Barınma ve maddi imkân sağlama adı altında öğrencilerle temasa geçmeye çalışan illegal yapılanmaların stant açma/broşür dağıtma vb. faaliyetlerine müsaade edilmeyecek. Bu kapsamda; öğrencilerin şehirdeki ilk uğrak noktası olan terminal, gar, havalimanı gibi noktalarda üniversite yönetimleri tarafından bilgilendirme stantları açılacak" ifadeleri yer aldı.

Genelgede barınma sorununa ilişkin 'prokovokatif' paylaşım yapanlar hakkında işlem yapılacağı da belirtiliyor.

Yoksulluk sarmalında 'ev alın' önerisi

Bütün bu tartışmaların ve hayatı neredeyse felce uğratacak kadar ciddi sorunun ortasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un iki gün önce sosyal medyada paylaştığı bir video ise sosyal medyanın gündemine oturdu.

Bakan Kurum'un paylaştığı videoda bir öğrenci; üniversitede okurken TOKİ ile ev aldığı ve bunun planlamayla alakalı olduğu, kira vereceğine TOKİ sayesinde kira bedeline ev sahibi olduğunu anlatıyor. Öğrenciler ise bu videoya yanıt olarak KYK kredileriyle temel ihtiyaçlarını bile sağlayamadıklarını anlatarak cevap veriyor. Bununla birlikte TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye'de genç işsizlik oranı yüzde 20.4. Türk-İş'in açıkladığı 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 22 bin 442 TL.

İşsizlik, enflasyon ve geçinme dertleri arasında Bakan Kurum'un bir öğrencinin üniversite öğrencisiyken kurayla ev alma hakkı tanıyan TOKİ'den hane sahibi olabileceğine dair videoya tepkiler ise dinmiyor.

CHP'DEN TEPKİ

'20 YILDA, BETONDAN HER ŞEYİ YAPTINIZ, BİR YURT YAPMADINIZ'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özel, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’mız var. Hakikaten evlere şenlik. Bir tweet atmış. Diyor ki ‘Gençler, Mehmet Ali kardeşimize bir kulak verin’. Bir video hazırlanmış. Mehmet Ali kardeşimiz de üç yıl önce TOKİ’nin ev almak için 800 TL’lik taksitleri mümkünken bir şeyler anlatıyor ve diyor ki ‘Ev kiralamayın, ev alın’. Bakan da bütün gençlere onu öneriyor. Ya Sayın Murat Kurum, ‘ev alın’ falan değil, aklınızı başınıza alın. Böyle laflar uçup gitmiyor, kalıyor bir yerde. Bugün öğrencilerin barınma sorunu var. Ne ev alması ya. 20 yılda, betondan her şeyi yaptınız, bir yurt yapmadınız. Yurt yapmadığınız için, 100 öğrenci okuyor, 20’sine yurt sağlayabilecek durumdayız. Bunların aileleri, bırakın ev almayı, ev kiralamayı, yurt parasını ödeyecek durumda değil. Aç millet, aç. Anadolu deyimiyle teşbihte kusur olmaz; sopayla kovalarlar seni, git bakayım o çocuğun anasına, babasına söyle bunu.''

GÖKÇE GÖKÇEN'DEN TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gençlere seslenmek için yayımladığı bir videoya ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Gökçen’in açıklaması şöyle:

“Bakan Murat Kurum, gençlere seslenerek videodaki Mehmet Ali kardeşimize kulak vermemizi söylüyor. Gençlerin yurt bulamadığı, binbir gayretle kiralık ev aradığı, ev bulamayıp okula gelememekten korktuğu bir dönemde ben de merak edip izledim. İktidarın şu konuda hakkını teslim etmek lazım; her zaman daha da kötü bir sürprizle karşımıza çıkabiliyorlar.

“GÜNDE ÜÇ ÖĞÜN YEMENİN LÜKS SAYILDIĞI BİR DÖNEMDE AKLIMIZLA ALAY EDİYORLAR”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bugün öğrenciye açıkça ‘kiralık ev bulamıyorsanız evi satın alın’ demektedir. Bu tam bir ‘ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler’ vakasıdır. Gençlerin otobüs bileti bulamadığı için memleketinde ailesini göremediği, dışarı çıkıp arkadaşlarıyla içeceği bir kahvenin bile hesabını yapmak zorunda olduğu, günde üç öğün yemenin lüks sayıldığı bir dönemde aklımızla alay ediyorlar.

“20 YILDIR YURT SORUNUNU ISRARLA ÇÖZMEYEN ANLAYIŞ, GENÇ YOKSULLUĞUNU DERİNLEŞTİRMEKTE”

20 yıldır yurt sorununu ısrarla çözmeyen anlayış, genç yoksulluğunu derinleştirmekte, gençleri bilinçli olarak tarikat ve cemaatlere muhtaç etmektedir. İktidarımızda gençlerin güvenle ve insanca koşullarda kalabileceği yurtları inşa edeceğiz. İktidarımızda TOKİ, bu tür halkla dalga geçen reklamlarla uğraşmak yerine yurt sorununu çözecek. Bir yıl içinde 2 ya da 3 kişilik odaları olan, internet, sıcak su ve güvenlik sorunu olmayan yurtlar inşa edeceğiz.”

Twitter'da gösterilen tepkilerin bazıları şu şekilde:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg

9.jpg10.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü