USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür & Sanat

Livaneli'nin kitabı çıktı çok satanlar listesinde

Edebiyat ve sanat dünyasının usta ismi Zülfü Livaneli’nin, tarihin en tartışmalı döneminin hükümdarı olan II. Abdülhamid’i, insanî bir bakışla ele aldığı romanı “Kaplanın Sırtında”, beş yıllık emeğin ardından raflardaki yerini aldı.

Livaneli'nin kitabı çıktı çok satanlar listesinde
04-07-2022 11:28
04-07-2022 11:34
GAZİANTEP
Google News

Edebiyat ve sanat dünyasının usta ismi Zülfü Livaneli’nin, tarihin en tartışmalı döneminin hükümdarı olan II. Abdülhamid’i, insanî bir bakışla ele aldığı romanı “Kaplanın Sırtında”, beş yıllık emeğin ardından raflardaki yerini aldı. Geçtiğimiz günlerde İnkılâp Kitabevi imzasıyla okurlarıyla buluşan “Kaplanın Sırtında”, kısa sürede okurlarının beğenisini kazanarak, pek çok kitap mecrasının çok satanlar listesinde ilk sırada yer almaya başladı.

Zülfü Livaneli’nin, hakkında fazlaca konuşulup, tartışılmasına rağmen tam olarak tanınmayan II. Abdülhamid’i konu aldığı romanı “Kaplanın Sırtında”, İnkılâp Kitabevi imzasıyla okurlarının beğenisine sunuluyor. Sultan Abdülhamid’i en insanî şekilde anlatmak için beş yıl boyunca pek çok tarihî kaynaktan yararlanan Livaneli, merakla beklenen “Kaplanın Sırtında” ile kitap mecralarının pek çoğunda çok satanlar listesinin ilk sırasında yer almaya başladı.

Tarihteki şahsiyetlere ve olgulara bir saygısızlık etmemek adına kırk bin parçaya bölündüğü bir esere imza atan Zülfü Livaneli, gerçek bir Abdülhamid portresi çizebilmek adına kaleme aldığı “Kaplanın Sırtında” romanında, tarihsel gerçeklik içinde yarattığı kurgu karakterleri okurlarıyla buluşturuyor. Okurlarına tarihî gerçekler noktasında soru sordurtmak, yaşanan ve anlatılanları irdeletmek isteyen “Kaplanın Sırtında”, uyguladığı sansürler yüzünden döneminde hiçbir haberin doğru şekilde yayımlanamadığı “Yıldız Canavarı” namlı sultanı iyi ve kötü yönleriyle, hastalıklarıyla, korkularıyla ve baskılarıyla işliyor.

“Kaplanın Sırtında” Hal’ Edilen Sultan Abdülhamid’in Sürgün Yıllarını Konu Alıyor

“Kaplanın Sırtında”, pek çok kişi kendi Abdülhamid’ini yaratırken, üstü ideolojik kamplaşmalarla örtülmüş olan gerçekleri ve İslamcı politika güden padişahın, özel hayatındaki Avrupalılıkla yaşadığı kişilik yarılmasını konu ediyor. Selanik’te çıkan olaylar neticesinde tahta çıkan Sultan Abdülhamid’in, bir gün hal’ edilerek Selanik’e gönderilmesinin ardından yaşadıklarını anlatan Livaneli, Sultan Abdülhamid’e dair en özel anıları, istibdat rejimi nedeniyle kendisine düşman olan İttihatçı Doktor Hüseyin Atıf Bey’in günlüklerinden yararlanarak kaleme alıyor.

“Kaplanın Sırtında”, İnkılâp Kitabevi imzasıyla raflardaki yerini alırken, kitabın arka kapağında İlber Ortaylı, Taner Timur ve Ali Yaycıoğlu gibi önemli tarihçilerin görüşlerine yer veriliyor. Kapak illüstrasyonları da tarih profesörü Ali Yaycıoğlu’nun imzasını taşıyor.

Ünlü Tarihçiler Kaplanın Sırtında İçin Ne Dedi?

“Kaplanın Sırtında, Livaneli’nin edebiyat hayatında ilginç bir çıkış. Sultan II. Abdülhamid devrine bir de aynanın öbür tarafından bakıyor. Bu belki çok fazla abartılan Abdülhamid devri karşıtı düşünceye karşı bir reaksiyon. Temelde Sultan Abdülhamid’in doktorunun günlüklerinden yararlanılmış. Tahttan hal’ edilmiş sürgündeki Sultan’ın perspektifinden sürükleyici bir anlatımla Abdülhamid bilançosu yapılıyor. Tabii tarihi gerçeklerin müsaadesi ölçüsünde kurgunun getirdiği üslup da dikkat çekici.” İlber Ortaylı

“Zülfü Livaneli, bu kez karşımıza Abdülhamid rejimini alışılmış klişelerden kurtaran ve her yönüyle, özgürce gözlerimizin önüne seren Kaplanın Sırtında adlı sürükleyici romanıyla çıkıyor.” Taner Timur

“Zülfü Livaneli geçmişin ve geleceğin, devrimin ve çöküşün, büyük hayallerin ve hayal kırıklıklarının beraber yaşandığı yüklü ve zor bir dönemi anlatıyor; okuyucularını Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarının zihin dünyasında samimi ve önyargısız bir yolculuğa davet ediyor.” Ali Yaycıoğlu

Arka Kapak Yazısı

“Kaplanın Sırtında Livaneli’nin edebiyat hayatında ilginç bir çıkış. Sultan II. Abdülhamid devrine aynanın öbür tarafından bir bakış… Sürgün Padişah’ın perspektifinden sürükleyici bir anlatım… Dikkat çekici bir üslup…” İlber Ortaylı

“Kaplanın Sırtında, Abdülhamid rejimini alışılmış klişelerden kurtaran sürükleyici bir roman.” Taner Timur

“Geçmişin ve geleceğin, devrimin ve çöküşün, büyük hayallerin ve hayal kırıklıklarının beraber yaşandığı yüklü ve zor bir dönemin anlatıldığı önyargısız bir roman...” Ali Yaycıoğlu

Otuz üç yıl süren bir saltanat, ardından bir gece yarısı gelen Selanik sürgünü…

Tahttan indirilişinin üzerinden bir asırdan uzun bir zaman geçmiş olan II. Abdülhamid’in yaşamının en ilginç evresi Livaneli’nin çağdaş anlatısıyla gün yüzüne çıkıyor. Devrik padişahın, ihtilalci fikirlerin filizlendiği Selanik şehrindeki günleri hem bir vicdan muhasebesi hem de yoğun bir psikolojik gelgit dalgası.

Türk edebiyatının kuşak bağı Zülfü Livaneli, II. Abdülhamid’in tahtını kaybettikten sonra yaşadıklarına odaklanırken, bireyi, toplumu, devleti ve iktidarı sorguluyor. Selanik sürgünü boyunca Sultan’ın ve maiyetinin hususi doktoru olan Tabip Yüzbaşı Atıf Hüseyin Bey’in hatıratından hareketle vücut bulan bu tarihi romanda, iktidar kavramına çarpıcı bir bakış açısı sunuluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü