USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Madende patlama! İşçiler göçük altında...

İzmir'in Kınık İlçesi'ndeki Eynez Madenciliğe ait madende şiddetli bir metan gazı patlaması meydana geldi.

Madende patlama! İşçiler göçük altında...
18-12-2021 23:11
Google News

İzmir'in Kınık İlçesi'ndeki Eynez Madenciliğe ait madende şiddetli bir metan gazı patlaması meydana geldi. Bölgeye bir çok ambulansın sevk edildiği bildiriliyor.

Enerji Bakanı: ''Tüm işçiler tahliye edildi, 22 madencimiz hafif yaralı''

Enerji Bakanı Fatih Dönmez de bu bilgiyi doğruladı.

Dönmez sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ''İzmir Kınık'taki maden ocağında meydana gelen kısmi göçükte yaralanan madenci kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can kaybımız yok. 22 madencimiz hafif yaralı, yaralılarımız bölge hastanelerinde tedavi altına alındı. ocağındaki bütün işçilerimiz tahliye edildi. Madende güvenlik önlemleri alındı. Ekiplerimiz koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor'' dedi.

VALİ'DEN AÇIKLAMA

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, patlamanın ardından yaptığı açıklamada 8 kişinin yaralandığını belirtirken birkaç dakika önce Twitter hesabından yaptığı yeni paylaşımda yaralı sayısını 22 olarak düzeltti.

Vali Köşger 'Kınık ilçemizde meydana gelen kısmi maden göçüğünde maden tümüyle tahliye edilmiş olup göçük altında kalan vatandaşımız yok. Vefat eden veya ağır yaralı vatandaşımız yok. Bir kısmı ayaktan tedavi olmak üzere Kınık ve Soma Devlet Hastanelerinde 22 vatandaşımız hafif yaralıdır'' ifadelerini kullandı.

SENDİKADAN AÇIKLAMA

Bağımsız Maden İş Sendikası Temsilcisi Başaran Aksu ise, “Şu anda ne söylesek afaki olur. Kaç kişinin göçük altında olduğu, kaç yaralı olduğu, ölen olup olmadığı hakkında maden şirketi açıklama yapmıyor, bilgi vermiyor” dedi.

Hak İş Sendikası İzmir Bölge Başkanı Gültekin Şimşek de yaptığı açıklamada, “Ölen yok. 8 işçimiz yaralı. Ağır yaralı bilgisi gelmedi. İşçilerimiz Kınık ve Bergama Devlet Hastanelerinde tedavi altında” dedi.

KAYMAKAMLIK'TAN AÇIKLAMA

Kınık Kaymakamlığı patlamaya dair, "İlçemiz Polyak Eynez Madeninde meydana gelen maden kazasında şu ana kadar 35 yaralımız bulunmaktadır. Maden sahasında kurtarılmayı bekleyen vatandaşımız bulunmamaktadır. Can kaybımız yoktur" açıklamasında bulundu.

ÇOK SAYIDA İŞÇİ GÖÇÜK ALTINDA

DHA'nın verdiği bilgilerde de ilk belirlemelere göre, göçük altında çok sayıda işçinin kaldığı belirtildi. 

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER

Türkiye kamuoyu resmi açıklamaları beklerken; bölgeden ilk görüntüler de gelmeye başladı: 

 !#**v1345&pl=true**#! 

2014'DE FAALİYETE BAŞLADI

Şirketin resmi sitesine göre Kınık'ta bulunan linyit madeni 2014 yılında Elmadere mahallesi yakınlarında ruhsat alarak faaliyete başladı. 

EN DERİN LİNYİT MADENİ

Şirketin verdiği bilgilere göre, bir ana galeri ve 2 kuyudan oluşan işletme Türkiye'nin en derin linyit madeni. 

Madene ilişkin şirketin resmi sitesinde yer alan diğer bilgiler ise şöyle: 

''Seçilen üretim yöntemi göçertmeli tam mekanize uzun ayak metodu’dur(LTCC).  Bu metod, Polyak Eynez üretim operasyonlarında 25 metreyi bulabilen kalın kömür damarlarının tek seferde yüksek verimle kazanılmasını sağlamaktadır. Göçertmeli tam mekanize uzun ayak sistemi, göçük bölgesinde kalan kömüre ulaşımı ve göçük kömürünün %80’ e varan bir verimle üretimini sağlayarak rezervin mümkün olabilen en yüksek tasarrufla kazanımını sağlamaktadır.

Üretilen kömür, lavvar (kömür hazırlama ve zenginleştirme tesisi) tesisine nakledilir. Tüvenan kömürün yıkama ve safsızlıklardan arındırılması için lavvar tesisine nakliyesi yeraltından ana bantlar vasıtasıyla yapılmaktadır. Prensipte lavvar tesisi sürecinde gerçekleşen proses ile kömür içerisinde bulunan safsızlıklar, arakesme ve yantaşlar ayrılır.     

Bölgesel Jeoloji & Rezerv : Miyosen yaştaki Soma kömür havzası, yaklaşık 150 km genişliğindeki bir alanı kaplayan batı Türkiye'nin graben kompleksinde (WAGC) bulunan küçük bir intramontan (dağlık bölge) havzası kalıntısı içinde oluşmuştur. Miyosen yaşlı Soma kömür havzasının boyutsal olarak deforme olmuş çökeltileri, İzmir-Ankara Zonu'nun erken Cenozoik ve eski klastik / karbonat kayalarının üzerinde uyumsuz olarak yer almaktadır. Batı Anadolu'nun Kuzey Ege kıyı şeridinin yakınında bulunan Soma kömür havzasında, ardışık üç linyit (Alt, Orta ve Üst) damarından oluşan Miyosen alüvyal / akı-lakustrin yatakları açığa çıkmaktadır. Kömür ardışıklıkları ve örtü tabakası toplam kalınlığı yaklaşık 900 m'dir ve kömür Mesozoyik karbonat / silisiklastik bazik kayaların üzerinde uyumsuz olarak bulunmaktadır. Alt kömür damarı (KM2) alüvyal bir düzlemde ortalama 20 m kalınlığında linyitik türde oluşumunu gerçekleştirmiştir.

JORC rezerv koduna göre, maden sahasının toplam kaynağının ve potansiyelinin maden ömrü için yaklaşık 225 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir. Üretilen kömür yeraltından ortalama 3000 kCal / kg kalofirik değeride tüvenan olarak çıkarılmakta ve lavvar (kömür yıkama) işlemi sonrasında evsel ısıtma ve endüstriyel kullanım için uygun hale gelmektedir. Kınık linyit sahasında bulunan KM2 kömürü kalorifik değeri 6.000 kcal'a kadar çıkabilmektedir. Dolayısıyla sahadaki kömür tanımlaması literatüre göre linyit olarak değil, alt-bitümlü kömür olarak değerlendirilebilir. İdeal alt bitümlü kömürün özgül ağırlığı 1,35 t / m3'tür. Sahada üretimi yapılacak olan kömür yoğunluğunun ortalaması 1.63 t / m³ olarak belirlenmiştir. Ayrıca <% 1 kükürt içeriği ile ithal kömür yerine kullanılabilecek potansiyele sahip olan kömürün çeşitli boyut ve ambalajlarda satışı yapılmaktadır.''

POLYAK EYNEZ MADENCİLİK

Madenin ait olduğu şirket Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik San. ve Tic A.Ş. ise Polat Madencilik Enerji San ve Tic. A.Ş. ile Fiba Grup’un enerji kolu olan Fina Enerji Holding ortaklığı. 

Polyak, Yeraltı Linyit Madeni ve Termik Enerji Santrali olmak üzere iki işletmeden oluşuyor ve yoplam yatırım miktarı yaklaşık 1 milyar dolar olarak ifade ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü