USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İstanbul'da LGBTİ+ karşıtı miting...

Onur yürüyüşleri yıllardır devlet eliyle engellenirken, bugün yüzlerce kişi LGBTİ+'lere karşı 'nefret gösterisi' düzenledi. İstanbul Valiliği'nin etkinliğe izin vermesi tepkilere neden oldu.

İstanbul'da LGBTİ+ karşıtı miting...
18-09-2022 16:39
18-09-2022 16:50
İSTANBUL
Google News

Onur yürüyüşleri yıllardır devlet eliyle engellenirken, bugün yüzlerce kişi LGBTİ+'lere karşı 'nefret gösterisi' düzenledi. İstanbul Valiliği'nin etkinliğe izin vermesi tepkilere neden oldu.

'Muhafazakârlık' iddiasıyla iktidarda bulunan AKP ve çevresinin uzun yıllardır baskı uyguladığı LGBTİ+'lere karşı nefret gösterilerine bugün yenisi eklendi.

İçlerinde tarikatların da olduğu birçok grup, 'Büyük Aile Yürüyüşü' adı altında saat 14:30'da Saraçhane Parkı'nda toplandı.

Yürüyüş için Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından bir video hazırlanmış; söz konusu mitingin duyurusu yapılarak  'dijital çağda LGBTİ+ propagandasının Türkiye'yi ve dünyayı saran bir virüs' olduğu ileri sürülmüştü; ayrıca "Cinsiyetsizleştirmek, insan neslini azaltmak, aile kurumunu yok etmek isteyen küresel ve emperyalist lobilere 'dur' demek istiyorsan, ailemizi, çocuklarımızı ve gelecek nesillerimizi korumak için büyük aile buluşmamıza sen de katıl" gibi ifadelere yer verilmişti.

Açıkça nefret söylemi barındıran ve LGBTİ+'lerin özgürlüklerini kısıtlama propagandası yapılan video, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) internet sitesinde 'kamu spotları' bölümüne konmuştu.

KAMU SPOTU NEDİR?

Kamu spotu'kamu kurum ve kuruluşları ile dernek ve vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarınca hazırlanan veya hazırlatılan ve Üst Kurul tarafından yayınlanmasında kamu yararı olduğuna karar verilen bilgilendirici ve eğitici nitelikteki film ve sesler ile alt bantları' anlamına geliyor.

6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun’un, 10 (5) maddesi gereğince Üst Kurul tarafından tavsiye edilen kamu hizmeti duyuruları ücretsiz yayınlanır ve reklam sürelerine dâhil edilmez.

Yani çok uzun süredir iktidar savunuculuğu yapan ve muhalif olarak nitelendirilen medya kuruluşlarını en ufak eleştiride ceza yağmuruna Üst Kurul, LGBTİ+ bireylere karşı medya eliyle propaganda yürütüyor.

MİTİNGDE NELER OLDU?

Gök kuşağı bayraklarının ayaklar altına alındığına dair görüntülerin paylaşıldığı mitingde LGBTİ+ kimliği, gericiler tarafından 'dayatma' olarak nitelendirildi. 

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Yönetim Kurulu (GYK) üyesi Elif Eskin, "Türk sanatçısına yakışan tek bayrak Türk bayrağıdır" sözleriyle konserlerinde LGBTİ+ bayrağı açan sanatçılara tepki gösterdi.

Konuşmalar sırasında kalabalıktan tekbir getirenler oldu.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Meltem Ayvalı, konuşmasında "LGBTİ dayatmasını topraklarımızdan kovacağız" ifadesini kullandı.

Türkiye Gençlik Birliği Genel Başkanı Dilek Çınar, "15 Temmuz’da hain darbe girişimine karşı nasıl direnseydik bu kültürel, yozlaşmış saldırıya karşı da birlik olup direneceğiz. Üniversitelerde LGBTİ kulüpleri açacaklarmış, üniversitelerde LGBTİ dayatmasına izin vermeyeceğiz. O kulüpleri kapatacağız. Kadın ve erkek cinsiyetleri vardır" görüşünü dile getirdi.

Eski manken Tuğçe Kazaz da konuşma yaptı

İktidara yakın açıklamalarıyla gündeme gelen Tuğçe Kazaz da mitinge katılan isimler arasında. Kazaz, “Dünya ahir zamandan geçiyor. Artık Müslüman için sadece ibadet etme dönemi değil, artık uyanma, harekete geçme, duasında, kınamasında, savaşma zamanıdır. Bugün savaşılan unsurlarından bir tanesi için bugün toplandık. LGBTİ lobilerine karşı savaşmak için. LGBTİ bireyleri ve tercihlerini hedef almayacağız. Biz kılavuzumuzu Kuran’ı Kerim’den alıyoruz.” düşüncesini dile getirdi.

Kazaz şunları kaydetti:

"Allah yeryüzünde bir duruma müdahale ettiyse bu mutlaka güzellik içindir. Allah neden Lut kavmini yok etti? Neslin devamlılığın duracağını bildiği için. Allah, “Gidin LGBTİ’li bireyleri cezalandırın” demedi, Allah bize bunu tebliğ edin, uyarın, kınayın dedi. Bu yüzden LGBT’li bireyleri ve onların tercihlerini kesinlikle hedef almayacağız.

LGBTİ bugün belden aşağı hitap etmektedir, o yüzden ideolojisi büyüyemiyor.  Niye LGBT + diyorlar hiç düşündünüz mü? Çünkü bunu devam ettirecekler. Bir süre sonra çocuklara, bebeklere, ağaçlara geçecek.

Bu noktada bunu durdurmamız gerekiyor, hep birlikte kınamamız gerekiyor. Maalesef Müslümanlar nefsine  düşmüş durumda. Hepsi kendi cebine düşmüş durumda, ailesini zenginleştirmeye düşmüş durumda. Bizim maddiyata düşmemiz gerekiyor."

(Kaynak: Dokuz8 Haber)  

Mitingde müzik gerilimi

Mitingde sarıklı ve cübbeli kişiler, "Böyle saçmalık olmaz, biz buraya gitar dinlemeye mi geldik?" diyerek, müziğin kapatılmasını istedi. 

'VALİLİĞİN İZNİ KABUL EDİLEMEZ'

İfade özgürlüğü bakımından hak olan 'Onur Yürüyüşü' engellenirken, evrensel özgürlüklerin kısıtlanması amacıyla düzenlenen 'LGBTİ+ karşıtı yürüyüş'e sosyal medyada da yoğun tepki var.

Tepkilerin yöneldiği isimlerin başında İstanbul Valisi Ali Yerlikaya geliyor.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: İstanbul Sözleşmesi ve LGBTİ+’lerin hedefe konması nefret suçudur. Bu pazar yapılması planlanan miting endişe vericidir, İstanbul Valiliği’nin izni kabul edilemez. ‘Kamu spotu’ diye yapılan çağrılara RTÜK’ün onay vermesi nefret suçunun kabulüdür. Nefret değil kardeşlik kazansın.

TİP Milletvekili Sera Kadıgil: Bu bir eylem değil, alenen nefret suçudur. ‘Muhafazakar hassasiyet’ adı altında şuna bile ses çıkaramayan sadece insanlığını değil, Anayasasını inkar eder. Hassasiyet anksiyeteniz Anayasa’dan kıymetli hale geldiyse kapatın o dükkanları gidin.

'AYRIMCILIK SUÇTUR'

Sanatçı Mabel Matiz: LGBTİ+ karşıtı yürüyüş ve söz konusu kamu spotu ile ilgili herkesi LGBTİ+’larla dayanışmaya çağırıyorum. Uygar bir toplumda böyle bir şeyin yeri yoktur ve ayrımcılık suçtur.”

Sanatçı Gökhan Özoğuz: Kimin haddine Yaradanın yarattığını kendi gibi değil diye yok saymak. Nefret yürüyüşüne hayır.

Sanatçı Füsün Demirel: LGBTİ+ ile dayanışma çağrısına cevap veriyorum. LGBT karşıtları ayrımcılık suçu işlemektedir.”

Sanatçı Aleyna Tilki: LGBTİ+ karşıtı yürüyüş ne ya? Toplumda yarattığınız ayrımcılığın bir karması yok mu zannediyorsunuz? Duygu ve tensel dünyalarımızın protesto edilmesi doğaya aykırı! Zihniyetler çok korkunç.

Sanatçı Edis: Keşke bu yürüyüş ve kamu spotu yaşam hakları, çalışma hakları ellerinden alınan, kanun önünde eşitlik arayan, cinsel yönelimleri sebebiyle tacize istismara uğrayan LGBTİ+ bireyler için olsaydı. Bu kadar tersine istikamet sizin alnınıza kara bir leke. Acil şifalar diliyorum.

Armağan Çağlayan: LGBTİ+ Hakları insan haklarıdır. Nefret yürüyüşüne hayır.

'YÜRÜSÜNLER Kİ KİM OLDUKLARINI GÖRELİM'

LGBTİ+ ailelerinin oluşturduğu sivil toplum kuruluşu LİSTAG: “Yürüyen yürüsün ama bizim de ifade özgürlüğümüze alan açın. Toplumsal baskılara, kısıtlamalara maruz bırakılan LGBTİ+’ların bir kısaltma değil ailelerinin bir parçası. Yürüsünler, yürüsünler ki kim olduklarını görelim. Kim olduklarını hatırlayalım. Toplumsal ve tarihsel hafızamıza kazıyalım. Ne de olsa artık aynılar aynı yere, ayrılar ayrı yere yazılıyor. Ancak yürümek istediğimizde bizim de demokratik haklarımızı kullanmamıza, yürüyüş ve ifade özgürlüğümüze alan açın, yasaklamayın.”

2015'TE ONUR YÜRÜYÜŞÜ'NE İZİN VERDİKLERİ İÇİN ÖVÜNÜYORLARDI

Öte yandan iktidar partisi tarafından 2015 yılında yayınlanan broşürlerde, LGBTİ+lerin dünya genelinde her yıl haziran ayının sonlarında düzenlenen Onur Yürüyüşü'ne izin vermekle övünülüyordu:

Broşürde “AK Partili olmayan, muhafazakar olmayan insanlar yaşam tarzına insanlar yaşam tarzına müdahale edildiğini düşünüyor. Sizden farklı insanların yaşam tarzlarına müdahale ettiğini düşünüyor musunuz” sorusu soruluyordu.

Verilen yanıtta ise “Türkiye Ramazan ayının ortasında İstiklal Caddesi’nde Gay Pride yapabilen bir ülke. muhafazakar insanların daha görünür olması kimsenin hayat tarzına müdahale edildiği anlamı taşımıyor” deniliyordu.

'EŞCİNSELLERİN DE KENDİ HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ ÇERÇEVESİNDE YASAL GÜVENCE ALTINA ALINMASI ŞART' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk kez iktidara geldikleri 2002 seçimleri öncesinde Abbas Güçlü ile Genç Bakış programına konuk olmuş; burada LGBTİ+lerle ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"Eşcinsellerin de kendi hak ve özgürlükleri çerçevesinde bir defa yasal güvence altına alınması şart. Zaman zaman televizyon ekranlarında onların da muhatap oldukları muamemeleri insani bulmuyorum."

Kendisi ve AKP kurmayları şimdilerde eşcinselliği 'sapkınlık' olarak nitelendiriyor. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü