USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İstanbul Barosu seçiminde Can Atalay'a izin verilmedi!

Dünyanın en büyük barolarından olan ve yaklaşık 56 bin avukatın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu Genel Kurulu başladı. İlçe seçim kurulunun kararına rağmen cezaevinde tutuklu bulunan Avukat Can Atalay'ın genel kurula katılıp oy kullanmasına izin verilmedi.

22-10-2022 19:59
22-10-2022 21:34
İSTANBUL
Google News

Dünyanın en büyük barolarından olan ve yaklaşık 56 bin avukatın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu Genel Kurulu başladı. İlçe seçim kurulunun kararına rağmen cezaevinde tutuklu bulunan Avukat Can Atalay'ın genel kurula katılıp oy kullanmasına izin verilmedi.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu açılış konuşmasını yaptı. Durakoğlu, “Uzun süren baro yaşamının takdirini meslektaşlarımıza bırakarak bu genel kurulumuzu Cumhuriyet tarihimizin en büyük protestosu sayılması gereken Gezi'ye ve Av. Can Atalay'a özgülemek istiyorum” dedi.

Durakoğlu, Can Atalay’ın cezaevinden gönderdiği mektubu okudu. Atalay, mesajında Bartın'da yaşamını yitiren madencileri andı. Atalay, “Her yer Taksim her yer direniş” dedi ve İstanbul Barosu Genel Kurulu’nda "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atıldı.

Atalay mektubunu "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sözleriyle bitirdi.

Genel kurulda İstanbul Barosu Başkanlığı için Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Filiz Saraç, Önce Avukat Grubu'ndan Elif Görgülü, Bağımsız Avukatlar Grubu'ndan Gülden Sönmez, Genç Hukuk Hareketi Grubu'ndan Türkan Kara, Önce İlke Yeniden Yükseliş Hareketi'nden Hasan Kılıç, Avukat Hakları Grubu'ndan Gökhan Ahi, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu'ndan Hakan Çatak, İstanbul Avukatlar Birliği'nden Metin Uraçin ve Avukat Mert Er Karagülle seçimde yarışıyor.

CAN ATALAY’A İZİN VERİLMEDİ

Gezi davasında çıkan karar üzerine tutuklanan Avukat Can Atalay'ın baro genel kurulunda oy kullanabilmesinin önünde herhangi bir engel olup olmadığı ilçe seçim kuruluna soruldu. İlçe seçim kurulunca Can Atalay'ın oy kullanmasında herhangi bir engel olmadığına karar verildi.

İlçe seçim kurulunun kararına rağmen cezaevinde tutuklu bulunan Can Atalay'ın genel kurula katılıp oy kullanmasına izin verilmedi. 

Genel Kurul’un Haliç Kongre Merkezi’ndeki salona, üzerinde Can Atalay'ın fotoğrafının da olduğu “Geziyi savunuyoruz” yazılı pankart asıldı.

"AVUKATLARIN SESİNİ KISAMAZLAR" MESAJI

Divan Başkanı Figen Erbek genel kurulu açtı ardından saygı duruşu gerçekleştirildi ve İstiklal Marşı okundu. Ayrıca İstanbul Barosu tarihinde ilk kez Genel Kurul Divanına başörtülü bir avukat seçildi. 

Erbek konuşmasında, "Bu genel kurulda vereceğimiz her mesaj Türkiye'de hak mücadelesi veren herkese de destek olacak. Ne avukatların sesini kısabilirler, ne de meslek kuruluşumuz baroların sesini kısabilirler" ifadelerini kullandı.

"HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ"

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu açılış konuşmasını yaptı. Durakoğlu, “Uzun süren baro yaşamının takdirini meslektaşlarımıza bırakarak bu genel kurulumuzu Cumhuriyet tarihimizin en büyük protestosu sayılması gereken Gezi'ye ve Av. Can Atalay'a özgülemek istiyorum” dedi.

Durakoğlu, Can Atalay’ın cezaevinden gönderdiği mektubu okudu. Atalay, mesajında Bartın'da yaşamını yitiren madencileri andı. Atalay, “Her yer Taksim her yer direniş” dedi ve İstanbul Barosu Genel Kurulu’nda "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atıldı.

Atalay mektubunu "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sözleriyle bitirdi.

KONUŞMALARA GEÇİLDİ

İstanbul Barosu Gündemi'nin aktardıklarına göre, İstanbul Avukatlar Birliği adına Avukat Ayça Küçük konuşmasını gerçekleştirdi. Küçük, “Türkiye'de avukatlığın duruşu hakkında bir algı problemi var” dedi. Küçük, “Bize göre yapılması gereken esas bir mesele var. Akademik ve kültürel hayatın tekrar eski saygınlığına kavuşmaşı gerekiyor. Kültürel devrim olmazsa adliyelerde de değişim olmaz. Avukatların koşa koşa gelecekleri bir eğitim için dijital dünyayı da esas alan, uluslararası alanı da takip eden bir dönüşüm gerekiyor” diye konuştu.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu (İMAG) adına konuşan Ecehan Yapışlar, "İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu'nu iddialı yapan milliyetçilik temsilidir. İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu Atatürk milliyetçiliğini benimser. Birçok grup yönetimi tekrar tekrar eleştiriyor, biz ise yaptıkları için teşekkür ediyoruz. İMAG'ın 2 dönemlik adaylık kuralına sıkı sıkıya bağlı olduğunu hatırlatmak isterim" dedi.

Önce İlke Yükseliş Hareketi'nden Avukat Selin Nakıpoğlu ise “Aladağ'da, Soma'da, Çorlu'da, Amasra'da adalet arayan herkesin yanında olduk” dedi ve konuşmasına mesleğini yaparken hayatını kaybedenleri andı. Nakıpoğlu, "İnsan, toprak, yaşam için adalet isteyen Can Atalay,  Selçuk Kozağaçlı yine dönecek ve hukukun üstünlüğü demeye devam edecek" diye konuştu.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adına yapılan konuşmada ise "Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu laik devletten ve Atatürk ilke ve inkılaplarından yana bir adayı demokratik bir ön seçimle belirlenmiştir. Avukat Filiz Saraç, geleneklerimize sahip çıkacak, ilkelerimizi ödünsüz savunacak baronun ilk kadın başkanı olacaktır” denildi.

Genç Hukuk Hareketi adına konuşan Avukat Tevfik Güleç, “Baro komisyon ve merkezlerinin yönetimi atanma değil seçimle yapılacak. Bütçe ve ihale konularında şeffaflığı sağlamak için hızla harekete geçeceğiz. Şişhane'de bulunan baro binasını adeta düklüğe çeviren bu anlayışı yıkmak için bize oy verin” diye belirtti.

Önce Avukat Grubu adına yapılan konuşmada ise "Avukatlık Kanunumuz ve Meslek İlke ve Kurallarımız bugünkü durumu hayal bile etmemişti” denildi. Avukat Onur İste, "Sanki taşları bağlamışlar köpekleri de sokaklara salmışlar. Biz de ölüm sessizliğindeyiz" diye konuştu.

Bağımsız Avukatlar grubu adına konuşan Avukat Semih Biten de söz alarak “Benden önceki meslektaşlarımız da çalışma raporu hakkında söz aldılar ama tek kelime etmediler. Çalışma raporuna söyleyecek sözünüz yoksa neden aday oldunuz? Bütün avukatlar adliyelerde üvey evlat muamelesi görüyor. Bunlarla ilgili baronun bir çalışması var mı? Yok” dedi.

Avukat Hakları Grubu adına Avukat Erdost Balcı konuşmasını gerçekleştirdi. Balcı, çalışma raporu hakkında konuştu. Balcı, “Harcamalarla ilgili bilgi edinme talebinde bulunduk, reddedildi. Bilgi Edinme Kurulu'na başvurdum yine reddedildi. Dava açtım bu kez kabul edildi. Mahkeme kararına rağmen baro bu kararı uygulamadı davanın Bilgi Edinme Kurulu'na açıldığını söyledi. Kuruldan gelen yazıyla bana vermeye mecbur kaldı. Üzüldüğüm konu İstanbul Barosu Yönetim Kurulu, Ankara İdare Mahkemesi'nden şeffaflık dersi aldı. Balmumcu'nun demirbaşları nerede? Biz dolandırıldık mı? Biz seçimi kazanıp, çarşamba günü mazbatayı aldığımızda bütün belgeleri açıklayacağız” dedi.

Güçlü Baro ekibinden Avukat Ceyda Akaydın ise “Benim grubumun en temel özelliği farklı renklerden oluşması. Yeni kanuni düzenlemelerle yabancı hukuk şirketleri her yere reklam verebilecek ve ses çıkaramayacağız” dedi.

BAŞKAN ADAYLARI KONUŞTU

İstanbul Avukatlar Birliği adayı Avukat Metin Uraçin de söz aldı ve “Bizden önceki konuşmaların özeti baro şeffaf değil, denetlenmiyor. Amacımız değiştirmek. 'Güçlü baro kuracağız' diyorlar. Baro zaten güçlü, gücü bir kanala akıtmak lazım. Türkiye'ye her manada örnek olması gereken bir baro. İstanbul Barosu hukukun lokomotifidir, işaret fişeğidir. Bunu sağlamak için şeffaflık ve denetimi getireceğiz. Avukatlar hazır” diye konuştu.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu başkan adayı Avukat Hakan Çatak kürsüye çıktı. Çatak, “Hukuk sistemimiz her gün daha da kötüye gitmektedir. İçinden geçmekte olan süreç en kötüsünü yaşadığımızı düşündüğümüzde daha kötüsünü yaşadığımız bir süreçtir. Bir taraftan insan haklarına dair eylem planı hazırlanırken bu ülkenin bir bakanı ‘gördüğünüz yerde ayağınızı kırın benim ismimi verin’ dedi" diye belirtti.

İSTANBUL BAROSU’NUN 144 YILLIK TARİHİNDE İLK KADIN BAŞKAN OLABİLİR

Bir önceki seçimde 8 bin 503 oyla 3. kez İstanbul Baro Başkanı seçilen Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Adayı Mehmet Durakoğlu yeniden aday olmayacağını duyururken Durakoğlu’nun ekibinden Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun 2022 seçimlerindeki adayı ön seçim sonucunda Avukat Filiz Saraç oldu. Baro seçimlerinde Saraç’ın ismi öne çıkıyor. Saraç, seçimi kazanırsa 144 yıllık İstanbul Barosu’nun ilk kadın başkanı olacak: Ancak mevcut İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi olan ve aynı grupta yer alan Avukat Elif Görgülü de adaylığını duyurdu.

"BİRİLERİ TWEET ATARKEN BİZ HEP BURADAYDIK"

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi başkan adayı avukat Hasan Kılıç konuştu. Kılıç "Hukuk politik bir araca dönüşmüştür. Gece yarısı çıkan kararnameler ile İstanbul Sozlesmesi'nden millet iradesi hiçe sayılarak çıkılmıştır" dedi. 

Kılıç şöyle devam etti: 

"Birileri tvit atarken biz hep buralardaydık. Biz hep çalışıyoruz, araya seçim giriyor. Hepsi bu. Burayı ayrıştırma çabasında olanlar, insanları yaftalayanlar sizlere sesleniyorum. Kimse kimseyi karalamasın"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü