USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

İmamoğlu: Kaybetmeyi aklımın ucuna bile getirmiyorum!

CHP’nin yerel seçimlerde tekrar aday gösterdiği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum için ilk yorumunu yaptı.

İmamoğlu: Kaybetmeyi aklımın ucuna bile getirmiyorum!
08-01-2024 20:29
08-01-2024 20:30
İSTANBUL
Google News

CHP’nin yerel seçimlerde tekrar aday gösterdiği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum için ilk yorumunu yaptı. İmamoğlu, seçimler için, “Kaybetmeyi aklımın ucuna bile getirmiyorum” dedi.

Türkiye 31 Mart günü yerel seçimler için sandık başına gidecek. Büyükşehirler için adaylar da netleşmeye başladı. CHP İstanbul’da mevcut Başkan Ekrem İmamoğlu’nu yeniden aday gösterdi. AKP ise İmamoğlu’nun karşısına Murat Kurum’la çıkıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart yerel seçimlerinde yarışacağı Murat Kurum hakkında kendisine sorulan soruyu, “Ben şansımı Murat Kurum’dan önce ya da sonra diye kategorize etmem” diye yanıtladı.

İmamoğlu Reuters’a yaptığı açıklamalarda yaklaşan seçimlerle ilgili İstanbulluların hükümete de bir dizi mesaj vereceğini belirterek, “Bu şehrin Türkiye’ye demokrasi, adalet ve hukukun üstünlüğü konusunda mesajlarını verebileceği bir süreci görmek ve yaşamak istiyoruz. Eğer bu gerçekleşirse, elbette hükümete bir dizi mesaj gönderilmiş olacak. Bunu da onlar düşünsün” dedi.

“BU YARIŞTA GÖRECEĞİZ”

İmamoğlu, “Ama siyasi partilerin tercihleriyle, onlara oy veren insanların tercihleri aynı oranda değişir mi, ya da evrilir mi o konuda emin değilim. Çünkü yerelde oluşan o dönemdeki ittifakın, İstanbul’da yaşayan insanlar tarafından büyük oranda olgunlaştırıldığını unutmamak lazım” dedi ve ekledi:

“İstanbul’da bu süreci olgunlaştıran bu büyük ittifak, İstanbul ittifakı… Bence insanlara muazzam bir tat verdi. Şimdi o beş yılın sınavını Ekrem İmamoğlu iyi verirse bunun daha da güçlenebileceğini düşünüyorum.”

İmamoğlu, “Yani çekim kuvvetinde siyasi partilerin çizdiği yön mü, yoksa toplumun bu ittifaka duyduğu hassasiyet üzerinden onların çektiği yön mü etkin olacak, bunu bu yarışta göreceğiz” diye konuştu.

İmamoğlu, “Gerçek şu ki, geçen seçimden daha zor olacak. O zamanlar ittifaklar daha net bir konumdaydı” dedi.

“2019’DA KIRILMA YAŞANDI”

Türkiye’de demokrasi ve adaletin gerilediğini kaydeden İmamoğlu, “Böylesi bir süreçte Türkiye’de yerel seçim ve genel seçimle ilgili bir kırılma anı yaşandı, o da 2019 yılı” dedi.

İmamoğlu şöyle devam etti:

“Genel seçimde iktidarın başarısı devam ederken yerel seçimde bir kırılma yaşandı. Bunun da aslında Türkiye’de demokrasinin, farklı bir bakışın, bütünleşmenin, bir arada olabilmenin, kutuplaşmanın değil birlikte düşünebilmenin mücadelesi olduğunu düşünüyorum.”

Bunun sürdürülmesi konusunda, gelecek yerel seçimin muhalefete dönük çok mesaj içerdiğini kaydeden İmamoğlu, “Tek yönlü kaybetme yorumu yapılacak bir seçim değil” dedi.

“ ERDOĞAN TERCİHTE BULUNMADI”

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul için, 2019’da iki kez üst üste seçim kaybetmesine rağmen bunu kabullenemeyen, tamamen demokrasi dışı tutum üzerinden bir bakış açısı olduğunu ifade eden İmamoğlu, “Biz hep telkinde bulunduk ‘İstanbul’u birlikte konuşalım, tartışalım. Siz bu ülkenin cumhurbaşkanısınız, biz de İstanbul Büyükşehir Belediye başkanıyız’ diye ama bu tercihte bulunmadı” diye konuştu.

“KAYBETMEYİ AKLIMIN UCUNA BİLE GETİRMİYORUM”

Erdoğan’ın kendisine ait bir şeyin kendisinden alındığı hissiyle hareket ettiğine dikkati çeken İmamoğlu, İstanbul’un 16 milyon insana hatta insanlığa ait bir şehir olduğunu söyledi.

İstanbul’un bu seçimde başka bir yere konulacağının farkında olduklarını ifade eden İmamoğlu, “Kaybetmeyi aklımın ucuna bile getirmiyorum” dedi.

MURAT KURUM İÇİN İLK YORUM

AKP’nin İBB başkan adayı Murat Kurum karşısında şansının ne olacağına ise İmamoğlu şu yanıtı verdi:

“Ben şansımı Murat Kurum’dan önce ya da sonra diye kategorize etmem; öncesinde ne kadar şanslıysam bugün de o kadar şanslıyım.”

İMAMOĞLU’NUN ‘KEŞKE’Sİ: SEFAKÖY-BEYLİKDÜZÜ METRO HATTI

İmamoğlu, İstanbul’u yönettikleri beş yıl içinde, tarihinde hiç olmadığı kadar hükümetin baskılarına engellemelerine rağmen, finansal, idari, uygulamaya dönük engellemelerden sıyrılıp hizmet ürettiklerini kaydetti.

Finansman sıkıntılarının bir kısmını aşarak devam ettiklerini belirten İmamoğlu hala imzalanmayan, harekete geçmek için onay bekleyen yatırımları olduğunu belirterek, bunlardan birinin de Sefaköy-Beylikdüzü metro hattı olduğunu kaydetti.

Metro yatırımlarında ciddi bir başarı kaydettiklerini belirten İmamoğlu, “Aldığımız bir imzayla hareketimizi daha hızlı yapabileceğimiz biçimde Sefaköy-Beylükdüzü metrosunu başlatmak isterdim” dedi.

Toplam maliyeti 700 milyon dolar olan Sefaköy-Beylikdüzü metrosu projesi kapsamında EBRD ve AFD’den toplam 250 milyon euro finansman taahhüdü alınırken, kalan bölüm için Avrupa Yatırım Bankası ile görüşmeler devam ediyor.

“MECBURLAR”

İmamoğlu tekrar seçilmesi halinde hükümetin finansman ya da onay konularında engeller koyamayacağını belirterek “İki kez üst üste İstanbul’da seçim kazanmış bir belediye başkanını, kazandıktan sonra engelleyebilecek bir hükümetin olamayacağını düşünüyorum. Mecburlar” dedi.

SİYASİ YASAK TALEBİ

YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla hakkında dava açılan İmamoğlu aleyhine siyaset yasağı ve hapis cezası kararı alınmış, sözlerinin çarpıtılarak olmayan bir suçun yaratıldığını ifade eden İmamoğlu ise kararı istinaf mahkemesine taşımıştı.

İmamoğlu, devam eden yargılamanın seçime etkisi olup olmayacağı hakkındaki soruya, “Seçim kadar buradan bir sonuç çıkartma talihsizliğini diyelim olmayan bir suçun üzerinden çıkartma talihsizliğini hükümet ısrarla bu memlekete yaşatmak ister mi? Açıkçası istemez diye düşünüyorum. Ama her koşulda hiç kafama taktığım bir husus değil” cevabını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü