USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

GAÜN’de Kariyer Zirvesi

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Topluluğu tarafından düzenlenen Geleneksel Kariyer Zirvesi’nin üçüncüsü gerçekleştirildi.

GAÜN’de Kariyer Zirvesi
04-03-2018 19:50
Google News

 

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Topluluğu tarafından düzenlenen Geleneksel Kariyer Zirvesi’nin üçüncüsü gerçekleştirildi. Etkinliğin ilk gününde, konuşmacılar öğrencilerle kendilerini başarıya taşıyacak konularda ipuçları verdi.

Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını yapan Mühendislik Topluluk Başkanı Ünsal Varlı, 7 aylık bir çalışmanın meyvesi olarak sahalarında başarılı olmuş insanlara, öğrencilerle buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Günal ise, öğrencilerin kariyer zirveleri sayesinde Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının yöneticileriyle birebir irtibat kurma şansı yakalayacaklarını belirterek, “Bu şansı iyi değerlendirin” çağrısında bulundu.

TESADÜF DİYE BİR ŞEY YOKTUR

Konuşmasına hiçbir başarının tesadüfle gelmeyeceğini belirterek başlayan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise, “Ben tesadüflere inanan bir insan değilim. Tesadüf diye bir şey yoktur. Eğer tesadüf olsaydı hiç kimsenin çalışmasına, başarı azmine asla gerek olmazdı. Hayatta tesadüf değil, fırsat kapısı aralandığında olmak vardır.  O yüzden donanımınızla, zekanızla, kabiliyetinizle ve en önemlisi de azminizle hazırlıklı olun” vurgusunu yaptı. Öğrencilere başarının ipuçlarını verirken, kendi hayatından örnekler sunan Rektör Prof. Dr. Ali Gür özetle şunları söyledi: “Ben Tıp Fakültesi okurken bir yandan okuyor, diğer yandan da çalışıyordum. Okulumu zamanında bitirdim, bir gün bile fire vermedim. Hikayenin gerisinde bir de 22 yaşında evlilik var. Gece gündüz çalışarak, istediğim branşı yüksek bir puanla kazanarak uzmanlığa adım attım. 6 ay gece, gündüz yabancı dil çalıştım. Eğer önünüzde bir bariyer olacaksa, aktif çalışıp onu aşmanız lazım.  Yardımcı doçent oldum, ABD’nin verdiği önemli bir bursu kazanıp ailemle İngiltere’ye gittim. Birçok aşamalardan geçtikten sonra karşınızda, ilçeden çıkıp rektör olan bir hocanız, ağabeyiniz var. Lütfen bir şeyi elde etmek için başka şeyleri ihmal etmeyin. Ya başarı hikayesi yazarsınız, ya da başkalarının yazdığı başarı hikayelerini okursunuz. Hangisini tercih edersiniz? Lütfen başarı hikayelerini siz yazın. Sizin yazdıklarınızı ve kariyer mücadelenizdeki o azminizi başkaları örnek alsın. Başarısız olmadan zirveye ulaşan hiçbir sanayici yoktur. Başarısızlıklar, yenilgiler sizin azminizi artırır. Travma ve önünüze konan engellere ne kadar çok dayanabilir, pes etmezseniz o kadar başarılı olur ve kariyerin zirvesine çıkarsınız. Bir yandan kariyer olacak, bir yandan sanatsal aktivitelerin içerisinde olacaksınız, bir yandan da okumayı ihmal etmeyeceksiniz. Şunu unutmayın asıl başarılı olanlar, üniversite sınavında iyi bir puan alıp iyi bir mühendislik okuyanlar, yani matematiksel zekası olanlar değil, sosyal zekası olanlardır.”

İKİ KİŞİDEN BİRİ LİDER OLMAK İSTİYOR

‘Üniversitelerde Anlatılmayanlar’ konulu sunumuna, Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’ni müthiş bulduğunu belirterek başlayan EMEC Bilişim ve Danışmanlık Hizmetleri Kurucusu Cahit Emre Kısacık,  günümüz kuşağı olan Y Kuşağı ile ilgili Deloitte Y Kuşağı Araştırması’na yönelik tespitlerini anlattı. Gerçek liderin stratejik düşünen, ilham veren, vizyoner ve iletişim becerileri kuvvetli olan kişi olduğunu ifade eden Emre Kısacık, Türkiye’de bu kuşağa mensup kişilerin stratejik düşünmenin yanı sıra kararlılık, demokratik yaklaşım, inovasyon ve hitabet gücü de ön plana çıkardığını vurgudı. Kısacık, “Hem günümüz liderleri, hem de Y Kuşağı (eğer onlar lider olsaydı) için organizasyonların geleceğini garanti altına almak ve verimlilik öncelik taşıyor. Ancak Y kuşağı mevcut liderlerin kâr ve kişisel gelirlere daha fazla öncelik verdiğini düşünüyor. Diğer yandan kendileri lider olsalar insan faktörüne (çalışanların refahı, gelişimi) daha çok önem vereceklerini belirtiyor. Hem globalde (%53) hem de Türkiye’de (%55) her 2 Y kuşağından biri lider olmak istiyor” dedi. Emre Kısacık, öğrencilerin iş hayatında başarılı olabilmesi için de, ilişki, finans, sözleşme, kaynak, tedarikçi ve iyi bir personel yönetimi becerisine sahip olmaları gerektiğini vurgularken, “Ayrıca, yenilikçi ve uyumlu, cesaret ve sabırlı olmalı, mutlaka sosyal sorumluluk projelerinde yer almalısınız” dedi.

BU SIRALARDA HEDEFİNİZİ BELİRLEYİN

Öğrencilere GÜLSAN Holding’in kuruluşundan buyana gelen süreci anlatarak başladığı konuşmasında, “Ne iş yaparsanız yapın, hayatın her noktasında detaya girin. Ancak farklı olursanız başarılı olursunuz” tavsiyesinde bulunan Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ise, “Vizyonunzu ve hedefinizi mutlaka üniversitede belirleyin. İşe başlarken sadece işi yapmak için değil, işin sonucuna da odaklanın. İyi bir dinleyici olun. Çünkü, iyi bir dinleyici sabırlı olur, dikkatlice dinler. Sözü bölmez, araya girmez, kendini ispat etmeye çalışmaz. Önemli olan sizden başkalarının ne alacağından çok sizin başkalarından ne aldığıdır. Çok aceleci olan kişiler, aslında karşıyı dinlemiyor. O kendi kafasında oluşturduklarını paylaşmaya çalışıyor. Bu seferde başkalarının fikirlerinden yeteri kadar faydalanamıyor” görüşünü dile getirdi.

SABIRLI OLUN İŞİN TADINI ÇIKARIN

Öğrencilerin işi öğrenebilmeleri için her dönemini yaşamaları gerektiğini vurgulayan Topçuoğlu, “Bizim toplumumuzda hep geleceği yaşamak var. Bu yanlış, anın tadını çıkarın, anı yaşayın. Sabırlı olacağız” şeklinde sürdürdüğü konuşmasının devamında da şöyle dedi: “Gençler işbaşı yapıyor ve 3 ay sonra işi öğrendiğini söylüyor. Bu o kadar değil. 1983 yılında iş hayatına atıldım ama hala her şeyi bildiğimi söyleyemem. Öğreneceğimiz çok şey var. Olgunlaşma süreci işe göre 3 ya da 5 yıl sürebilir. Çok hızlı statü kazanmak istiyorlar. Bu da bir süreç, benim 15 yıl boyunca iş kartımda unvan yazılı değildi, sadece ismim yazılıydı. Hiçbir zamanda unvanım olsun düşüncesi içerisinde olmadım. Sabırlı olun ve unvan peşinde koşmayın. İşin doğrusunu öğrenin. Kişilik olarak şeffaf olun. Güvenilir ve şeffaf olduğunuz zaman herkes size güven duyar. Yalana müracaat ederseniz, insanların güvenini sarsar ve size hep şüpheyle yaklaşırlar. Gizlemeyin, paylaşın, bilmediğinizi de söyleyin. Cesur ve risk alanlar hayatta daha başarılı olur. Azimli, mücadeleci ve araştırmacı olmak da başarının diğer gerekli özellikleridir.”

İki günlük GAÜN Mühendislik Topluluğu Kariyer Zirvesi’nin ilk gününün ikini bölümünde ayrıca Mondelez İnternationel Genel Müdürü İhsan Karagöz, Schneider Elektronik Bölge Başkan Yardımcısı Süleyman Aydemir ve Uzay Mimarı Ayşe Ören öğrencilerle deneyimlerini paylaşıp, önerilerde bulundu. Konuşmacılara öğrenciler tarafından imzalanan baretler hediye edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü