USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Erdoğan'dan BAE'ye resmi ziyaret...

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün BAE'ye bir ziyaret düzenleyerek Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile bir araya gelecek.

Erdoğan'dan BAE'ye resmi ziyaret...
14-02-2022 11:10
Google News

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün BAE'ye bir ziyaret düzenleyerek Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın daveti üzerine, bugün Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Erdoğan'ın ziyareti geçtiğimiz aylarda Birleşik Arap Emirlikleri'nden Ankara'ya yapılan ziyaretin ardından ikili ilişkilerdeki restorasyon sürecinin bir devamı olarak görülüyor.

Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Kasım ayından Türkiye'ye gelmiş ve bu ziyaretin ardından iki ülke arasında bir dizi anlaşma imzalanmıştı. Enerji, teknoloji, tarım gibi alanlarda imzalanan dokuz yatırım anlaşması sonrasında, Abu Dabi yatırım Holdingi'nden 10 milyar dolarlık fon tahsis edilmişti.

9 yıllık gerilimin ardından, Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri ile yakınlaşması Türkiye'de devam eden ekonomik krize bir çözüm arayışı olarak yorumlanmıştı.

ZİYARET ÖNCESİ ERDOĞAN'DAN BAE BASININA YAZI

Kritik Abu Dabi ziyareti öncesinde Erdoğan, BAE basınına bir yazı yazarak iki ülke arasındaki ilişkilerin 'işbirliği' seviyesine evrilmeye hazır olduğunu vurguladı.

Türkiye ile BAE arasındaki ticaret hacmini iki katına çıkarmayı hedefinden bahseden Erdoğan, ziyaret ile ilgili "Önümüzdeki günlerde BAE’ye gerçekleştireceğim ziyaret, iki ülke dostluğuna atfettiğimiz önemi göstermenin yanı sıra iş birliğimizi daha da ileriye taşımamıza vesile olacaktır. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında enerji, sağlık, tarım, lojistik, altyapı, finans, turizm konularının yanı sıra iklim değişikliği, enerji, su ve gıda güvenliği konularında da iş birliğini ilerletmeyi hedefliyoruz. Daha fazla yatırım ve iş birliği için her iki tarafın da yeni hedefler belirlemeye hazır olduğu kanaatindeyim. Bu iş birliğinin yalnızca ikili ilişkilerde değil, aynı zamanda bölgesel düzeyde de olumlu yansımalarının olacağına inanıyorum. Bu bağlamda ilişkilerimizdeki bu pozitif gelişmeler bizatihi değerlidir" ifadelerini kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri basını da Erdoğan'ın ziyaretini iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için altın bir fırsat olarak görüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın Diplomasi Danışmanı Enver Gargaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Erdoğan'ın ziyaretiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Gargaş açıklamada, "Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın Türkiye'ye ziyaretinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE ziyareti, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni olumlu bir sayfa açıyor." ifadelerini kullandı.

BAE İLE 9 YILLIK KAVGA

Birleşik Arap Emirlikleri, son 10 yılda birçok ülkeyle irili ufaklı krizler yaşayan Türkiye'nin geçtiğimiz kasım ayına kadar ilişkilerinin en bozuk olduğu ülkelerden biriydi. Öyle ki, her iki taraf da gerilimin düzeyini birbirlerini 'düşmanca' davranmakla suçlayacak kadar ileri götürdü.

Bu çok katmanlı diplomatik anlaşmazlığın başlangıç noktasının ise Arap Baharı ve 2013'te Mısır'da yaşanan darbe olduğunu söylemek mümkün.

Bölgede Müslüman Kardeşler'in yükselmesinin kendi yönetimlerini de etkileyeceğini hesaplayan Birleşik Arap Emirlikleri, Sisi'nin darbesine destek vermiş ve bu gelişmenin ardından Türkiye-BAE ilişkilerinde ipler kopmuştu.

Arap Baharı'nın ardından iki ülke arasındaki çıkar çatışması Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz'de sık sık kendini gösterdi. Ankara ve Abu Dabi bölgede son 10 yıla damga vuran bu çatışma ve gerilimlerin tamamında karşı kamplarda yer aldı.

Ancak ikili ilişkilerdeki en ciddi doğrudan suçlama 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşandı. Erdoğan hükümeti, BAE'yi darbe girişimini desteklemekle suçladı ve MbZ'nin danışmanlarından Muhammed Dahlan için geçen yıl kırmızı bülten çıkarılması talebiyle Interpol'e başvuru yapılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü