?>

GTB Başkanı Mehmet Akıncı: Bakliyat üretimin temelidir

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bakliyatın hem Anadolu’nun binlerce yıllık tarım geleneğinin temel ürünlerinden biri olduğunu hem de günümüzde sürdürülebilir üretimin vazgeçilmez unsurları arasında yer aldığını söyledi.

Tarım - 23 saat önce

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bakliyatın hem Anadolu’nun binlerce yıllık tarım geleneğinin temel ürünlerinden biri olduğunu hem de günümüzde sürdürülebilir üretimin vazgeçilmez unsurları arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye’de yıllık bakliyat üretiminin 1 milyon tonun üzerinde gerçekleştiğini belirten Akıncı, bu rakamın sektörün ülke tarımı içindeki stratejik konumunu açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

Bakliyatın yalnızca bir tarım ürünü değil, aynı zamanda Anadolu’nun üretim kültürünün önemli bir parçası olduğunu dile getiren Akıncı, şunları kaydetti:

“Bakliyat; yüzyıllardır bu topraklarda hem sofraların hem de üretim hayatının temel taşlarından biri olmuştur. Anadolu’nun bereketli topraklarında şekillenen bu ürün grubu, bugün de sağlıklı beslenmenin ve sürdürülebilir tarımın en güçlü temsilcileri arasında yer almaktadır.”

Toprak sağlığını koruyan, az su tüketen ve doğal azot bağlama özelliğiyle tarımsal üretime önemli katkı sağlayan bakliyatın, iklim değişikliği ve gıda güvenliği açısından stratejik bir ürün grubu olduğuna dikkat çeken Akıncı, küresel eğilimlerin de bu önemi doğruladığını ifade etti.

Akıncı, “OECD–FAO Tarımsal Görünüm 2025–2034 raporuna göre, önümüzdeki 10 yılda dünya bakliyat üretiminin yüzde 25 artarak 126 milyon tona, küresel ticaret hacminin ise 23 milyon tona çıkması bekleniyor. Aynı dönemde kişi başı bakliyat tüketiminin de yüzde 15 artışla 8,6 kilograma ulaşacağı öngörülüyor. Bu veriler, bakliyatın geleceğin gıda sistemlerinde çok daha kritik bir rol üstleneceğini açıkça göstermektedir” dedi.

Akıncı, açıklamasının sonunda üretimden ticarete kadar sektörün her halkasında emeği bulunan tüm paydaşların Dünya Bakliyat Günü’nü kutladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Özgür Özel'den Erdoğan'a 'deprem turisti' yanıtı: Allah'tan da korkmuyor sizden de utanmıyor!

2026-02-06 15:58 - Siyaset

Bahçeli: Öcalan umuda, Ahmetler makama, Demirtaş yuvaya dönene kadar...

2026-02-03 12:03 - Siyaset

Özgür Özel'den dikkat çeken 'Bahçeli' açıklaması

2026-02-04 14:08 - Siyaset

Dilek İmamoğlu'nun kardeşi Ali Kaya tutuklandı!

2026-02-07 09:34 - Gündem

Zeydan Karalar hakkında tahliye kararı

2026-02-05 14:22 - Gündem

Özgür Özel: İlk seçimlerden sonra iktidar partisinin genel başkanı olarak geleceğim

2026-02-05 12:38 - Gündem

Özgür Özel'den A Haber tepkisi: A Haber son dakika geç...

2026-02-04 17:55 - Siyaset

Ümit Özdağ: Öcalan'ın umut hak ettiğini söyleyenler, sandığa gömülecekler!

2026-02-05 15:35 - Siyaset

Erdoğan: Eserin yoksa CHP Genel Başkanı gibi sadece polemik yaparsın

2026-02-06 17:52 - Siyaset

Özgür Özel, Mücahit Ören'e böyle seslendi: Layığını bulacaksın!

2026-02-03 14:07 - Siyaset

İlgili Haberler

Yıldırım: Tarım, bağımsızlığın, güvenliğin ve geleceğin teminatıdır

00:00 - Tarım

Akıncı: Kadın çiftçiler gerçek kahramanlardır

00:27 - Tarım

Nurdağı ve İslahiye'de akıllı basınçlı sulama sistemi

00:00 - Tarım

Adana'da hasat sürüyor: En iyisi tarlada 2,5 TL!

00:45 - Tarım

Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya: Zeytin ağaçları doğru koşullarda...

00:38 - Tarım

Günün Manşetleri

Mesut Özarslan'a kötü haber!

21:13 - Siyaset

Ayşe Barım hakkında ağırlaştırılmış müebbet talebi!

21:12 - Gündem

CHP’li Öztürkmen: Bu Meclis ‘Yeni Anayasa’ yapamaz!

20:45 - Siyaset

Mesut Özarslan: Bana ne AKP ne de MHP uzak...

14:29 - Siyaset

Arif Kocabıyık ve Hasan Köksoy tahliye edildi

11:40 - Gündem