?>

İMO Başkanı Bulut: Gaziantep'i depreme dirençli hale getirmek için neyi bekliyoruz?

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Bulut, Şanlıurfa’nın Pınarbaşı bölgesinde meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin, deprem gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdığını belirterek, Gaziantep’in depreme dirençli bir kent haline getirilmesi çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Gündem - 54 dk. önce

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Bulut, Şanlıurfa’nın Pınarbaşı bölgesinde meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin, deprem gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdığını belirterek, Gaziantep’in depreme dirençli bir kent haline getirilmesi çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa’nın Pınarbaşı bölgesinde meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem, bölgede kısa süreli korku ve paniğe neden olurken, Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Yaşanan sarsıntı, deprem riski taşıyan kentlerde yapı güvenliği, mevcut yapı stokunun değerlendirilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının önemini yeniden gündeme getirdi.

"Deprem öncelikli gündem olmalı"

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Bulut, depremin ne zaman meydana geleceğini önceden bilmenin mümkün olmadığını, ancak depremin oluşturabileceği can ve mal kayıplarını azaltmanın mümkün olduğunu belirterek, bunun temel şartının güvenli yapılar ve dirençli kentler oluşturmak olduğunu vurguladı. Başkan Bulut, "Depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Biz deprem ülkesiyiz. Depreme hazırlık konusunun gündeme gelmesi için yeni bir deprem beklenmemeli. Deprem öncelikli gündem maddesi olmalı" dedi.

“Zaman kaybetmeden harekete geçilmeli”

Gaziantep’in deprem riskine karşı hazırlıklı hale getirilmesinin ertelenebilecek bir konu olmadığını belirten Bulut, kentteki yapı stokunun bilimsel ve teknik kriterler doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bulut, riskli yapıların tespit edilmesi ve gerekli görülen yapıların güçlendirilmesi veya yenilenmesi konusunda çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade etti.

Depreme dirençli kent oluşturmanın yalnızca binaların sağlamlaştırılmasından ibaret olmadığını kaydeden Bulut, zemin özelliklerinden yapılaşma kararlarına, ulaşım ve altyapıdan toplanma alanlarına kadar bütüncül bir yaklaşımın hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Bulut, kentte mevcut yapı stokunun ayrıntılı biçimde ele alınması, yapıların deprem güvenliğinin ortaya konulması ve elde edilen veriler doğrultusunda öncelikli bölgelerin belirlenmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Deprem gerçeğinin yalnızca büyük bir sarsıntı yaşandığında gündeme getirilmemesi gerektiğini belirten Bulut, “Deprem olmadan önce hazırlık yapmak zorundayız. Bir depremi bekleyerek hareket etmek yerine, bugünden risklerimizi belirlemeli ve gerekli tedbirleri almalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Bulut, merkezi yönetim, yerel yönetimler, meslek odaları, üniversiteler ve ilgili tüm kurumların iş birliği içerisinde hareket etmesi gerektiğine işaret ederek, Gaziantep’in depreme dirençli hale getirilmesi için ortak bir yol haritasının oluşturulmasının önemini vurguladı.

“Deprem gerçeğini unutmamalıyız"

Bulut, Gaziantep’te deprem güvenliği konusunda yapılacak çalışmaların ertelenmemesi gerektiğini belirterek, “Amacımız depremi önlemek değil, deprem olduğunda kentimizin ve yapılarımızın dirençli olmasını sağlamaktır. Bunun için bugün atacağımız her adım, gelecekte yaşanabilecek kayıpların azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi olarak bilimsel, teknik ve kamusal sorumluluk anlayışıyla çalışmaların desteklenmeye devam edeceğini belirten Bulut, Gaziantep’in depreme dirençli bir kent haline getirilmesi için zaman kaybedilmemesi gerektiğini vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Akın Gürlek: 2028 yılında Cumhurbaşkanımızı tekrar seçmek için bir seçim düzenlenecek

2026-09-18 14:57 - Siyaset

Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 18 kişi gözaltına alındı

2026-09-18 11:03 - Asayiş

Özgür Özel: Yakında bazı isimlere soracağım, hazırlansınlar!

2026-09-18 14:59 - Siyaset

Adalar Belediyesi AKP'ye geçti!

2026-09-23 12:11 - Siyaset

Mansur Yavaş, CHP'den istifa etti!

2026-09-23 14:11 - Siyaset

Özgür Özel: Sayın Yavaş ve arkadaşlarının alacağı kararlara saygılıyız

2026-09-23 16:41 - Siyaset

SPK: Fonların ödeme ve tasfiye süreci belirlendi

2026-09-18 10:30 - Ekonomi

Mansur Yavaş'ın ardından 7 belediye başkanı istifa etti!

2026-09-23 16:37 - Siyaset

Adalet Bakanı'ndan fon açıklaması: 4 şüpheli tutuklandı, 246 hesaba erişim engeli

2026-09-18 10:59 - Gündem

Manisa'da okula silahlı saldırı: 2'si ağır 11 yaralı...

2026-09-22 08:48 - Asayiş

İlgili Haberler

Doğu ve Güneydoğu illerinde hissedilen deprem oldu!

10:54 - Gündem

Erdoğan: BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto hakkı kaldırılmalı

09:41 - Gündem

Mehmet Pamuk: Fonlardaki kriz bugün başlamadı

08:19 - Gündem

Adalet Bakanı'ndan fon açıklaması: 4 şüpheli tutuklandı, 246 hesaba erişim engeli

10:59 - Gündem

Erdoğan'ın imzasıyla 27 ilde bazı alanlar orman sınırı dışına çıkarıldı

06:22 - Gündem

Günün Manşetleri

İMO Başkanı Bulut: Gaziantep'i depreme dirençli hale getirmek için neyi bekliyoruz?

11:44 - Gündem

Doğu ve Güneydoğu illerinde hissedilen deprem oldu!

10:54 - Gündem

Mansur Yavaş'ın ardından 7 belediye başkanı istifa etti!

16:37 - Siyaset

Adalar Belediyesi AKP'ye geçti!

12:11 - Siyaset

Menderes Belediyesi'ne ikinci dalga operasyon

10:18 - Asayiş