USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

N’OLDİ, N’OLDİİİ ?

24-03-2023
Görüyoruz ki RAMAZAN geldi, FİYATLAR da her RAMAZAN’da olduğu gibi MÜSLİM esnaf ve tüccarlarımız tarafından “GÜNCELLENDİ” ve yanına yanaşılmaz hâle getirildi.
Biz de bugün, (Cumhurbaşkanımızın TAVSİYESİ üzerine) Tarım Satış Kooperatifi satış dükkânına gittik. Fasülye, pirinç, nohut falan filan aldık.
Orada aklıma geldi ve gendi gendime “N’OLDİ, N’OLUYOO, N’OLACAAAK” diye sordum ve düşünceye daldım ve şööle HÂTIRA tazeledim:
Öncelikle, Şimdilerde kilosu 20 liraya ulaşan ve artık TANEYLE alabildiğimiz SOĞANIN PATATESİN kilosu 3-5 lirayken soğan-patates depolarının BASILMASI ve Devletimiz tarafından Kızılay meydanında TEZGÂH açıp bunları satmasını hatırladım.
Ve daha eskilere dalıp, Cumhurbaşkanımızın 2010 yılında, “Artık sokak aralarında BAKKAL devri kapandı. BAKKAL olayı BİTMİŞTİR” dediğini hatırladım.
Ancak, aradan geçen zamanda ahâlinin pahalılıktan şikâyeti üzerine de (3 Ekim 2021’de) İstanbul'daki EVİNİN yakınında bulunan Tarım Kredi Kooperatifi'nin satış mağazasına, eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile birlikte gitmiş ve yaklaşık yarım saat içeride kalmış ve kasada NAKİT ödeme yapmış ve vatandaşlarla ve çalışanlarla sohbet etmiş ve çıkışta açıklamada bulunmuş ve buradaki fiyatların gayet güzel olduğunu ve ziyadesiyle beğendiğini söylemiş ve;
“gördüğünüz gibi bu MARKET, çeşitli ürünler noktasında, kalite noktasında, FİYATLAR noktasında gayet UYGUN" diyerek yeni bi PROCE müjdesi olarak;
Kooperatife bağlı MARKET sayısının ARTIRILACAĞINI ve dolayısıyla da vatandaşa daha ucuz ürün ulaştırılacağını söyleyerek bunun TALİMATINI vermişti de;
Tarım Kooperatif MARKET Genel Müdürü Bayram Ali Yıldırım da, 2022 yılına KADAR toplamda 1000 MARKET AÇMAK istediklerini açıklamıştı ya …
Aradan 1,5 sene geçti. N'OLDU o iş yaav ?
Ve daha sonra da;
Yine pek sayın Cumhurbaşkanımız 4.11.2022 Çarşamba günü Meclis’teki grup toplantısında yaptığı konuşmada;
“6 şehrimizde 250 noktada KOOPBAKKAL procesi uygulayacağız. Vatandaşa temel tüketim maddesini BAKKAL FORMATINDA ulaştıracağız. Sayılarını da kısa sürede 1000’e çıkaracağız” demiş ve hatta bunların “metrekaresinin 75 ile 150 olacağını” bile söylemişti.
Yani, KOOPMARKET’ten KOOPBAKKAL’a HOPLAMA suretiyle UCUZLUK getirilecek idi.
İşte yine bugün gendi gendime şöyle söylendim:
Yoksaaa, yeni açtıklarının sayısını 1000'e ulaştıramadılar da, şimdi onun için mi, 250 tane KOOPBAKKAL açmayı düşünüyorlar ?
E hani, Reis’imiz bizzat ve şahsen o zaman (yani 3 Ekim 2021’de) “FİYATLAR GAYET UYGUN” demiş idi.
O zamandan bu zamana (ve hele de RAMAZAN’ın gelişi ile) DIJ Gücler mi fiyatları artırdı ki, KOOPBAKKAL devrine geçilmek istendi ?
Yoksaaa, DİB Başkanı Ali Bey’in (27 Temmuz 2022’de yaptığı konuşmada);
"ŞÜPHE yok ki, FİYATLARI TAYİN EDEN, darlık ve bolluk veren, RIZIKLANDIRAN, ancak ALLAH’tır " demesine uygun olarak Allah’ın bir müdahalesi mi oldu ?
Veya acaba, İçişlerine bakan Süleyman Soylu Bakan da geçen senenin başında çektiği nutukta;
'Sadece Bizim Yaptıklarımıza Bakmayın, Biz KENDİMİZ YAPMIYORUZ. İnanıyoruz ki; BİZE YAPTIRAN ALLAH’tır. Bize yaptıran ALLAH’tır. Bize YAPTIRAN ALLAH’tır” diye üstüne basa basa söylemesine göre bu fiyatlar, bu Bakan tarafından ARTIRILMIŞTI da, vaziyeti telafi etmiş olmak için şimdi KOOPMARKET Procesi mi devreye sokuldu ve bu da yetmedi KOOPBAKKALA mı hoplandı ?
Neyse …
Artık biliyoruz ki, yeni ekonomi modelimiz “İN-ŞÂ’-ALLAH”tır !
Yani, Allah İZİN verirse, Allah nasîbetti ise.
Zira bu söz, başımızdaki BÜYÜKLERİMİZİN dillerinden düşmemektedir.
Ve İşte bu "İNŞÂALLAH" dönemi tutarsa o zaman KÖŞEYİ DÖNDÜK demektir.
Ancak, fiyatlardaki artış yüksekliği ve sıklığına baktığımızda, şimdiye kadar Allah’tan İZİN ALINAMAMIŞ olduğu ortaya çıkmaktadır.
Kim bilir, belki de bizler gerektiği şekilde davranmamışızdır.
Bence mutlaka ööle olmuştur ki, bunu telafi etmek için bu davranışımızı daha uzun yıllar;
Epeyce SABIR, çokça ŞÜKÜR, fazlasıyla da DUA ve sıfır NANKÖRLÜK ile beklememiz şeklinde göstermemiz icab edecektir.
Haydi kolay gelsin hem bana, hem sana; hemin de hepinize ve hepimize !
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?