USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Konumuz “Millî”lik (7) “millî piyango” olur mu?

14-09-2020

Ülkemizde, Millî Piyango kurumu var. Bu ülkeye, bu ülkenin tarihine, kültürüne, yapısına hiç yakışmayan bir kurum… Kaldı ki, sırf periyodik olarak düzenlenen bu piyango kumarının yanı sıra, daha yığınla kumar çeşidi var. Spor Toto, Spor Loto, At yarışları vs. gibi… Bütün bunlar, yapısı itibariyle KUMAR’dır. Kumar ise, ayetlerle ve hadislerle yasaklanmış haram bir fiildir. Bu durum, Batılı ülkeler için bir mana ifade etmeyebilir. Ancak nüfusunun yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede çok mühimdir ve mutlaka ve mutlaka dikkate alınması gereken bir durumdur.

Kumarın haram oluşu ile ilgili ayet-i kerimelerden bazılarını mealen hatırlayalım:

“(Resulüm) Sana, şaraptan ve kumardan sorarlar. De ki: Her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için bir takım zahirî faydalar vardır. Ancak her ikisinin de günahı faydasından daha büyüktür. Yine sana iyilikte ne harcayacaklarını sorarlar: ‘Affetmek’ olduğunu söyle. Böylece Allah size ayetleri açıklar, umulur ki düşünüp anlarsınız.” (Bakara / 219)

“Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda hırsızlık, rüşvet, faiz ve kumar gibi meşru olmayan yollarla yemeyin. Karşılıklı rızaya dayanan bir ticaret yapmanız ise elbette meşrudur. Kendi nefislerinizi de öldürmeyin. Doğrusu Allah size karşı çok merhametlidir.” (Nisa / 29)

“Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.” (Mâide / 90)

“Şeytan içkide ve kumarda, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?” (Mâide / 91)

Kumarın haram oluşuna delil olan pek çok hadis-i şerif vardır. Fıkıh kitaplarında işte bu ayet-i kerimelere ve hadis-i şeriflere dayanılarak kumarla ilgili geniş bahisler açılmıştır. Bu kaynak kitaplarda kumarın “büyük günahlardan biri” olduğu belirtilmiştir.

Müslümanların “ahiret hayatını” tehlikeye atan bu fiilin resmî kanallarla işlenmesi, işlettirilmesi doğru değildir.

Önceki yazılarımızda “millî” kelimesinin ne manaya geldiği üzerinde durduk ve bu kelimeyi bundan böyle “yerli” ve “bize has” manasıyla kullanacağımızı belirttik. Bu şekliyle de Millî Piyango tabiri ve bu ad altında yapılan fiiller YANLIŞ’tır.

Bu yanlıştan bir an evvel dönülmeli ve bütçeden bu şekilde bir “gelir kaynağı” çıkarılmalıdır. Bu kumar çeşitlerinden elde edilecek bir gelire ihtiyacımız yoktur. Onun yerine üretime ağırlık vermek suretiyle, üreten insanlarımızın ödeyeceği vergilerle meşru bir kazanç ve kaynak temin edilmesine bakılmalıdır.

Kumarın, ferdî ve içtimâî sahalarda yol açtığı tahribata dâir sayısız örnekler verilebilir. Bu örnekler ve sosyal gerçekler de ortada iken, bu kumar fiilinin resmî kanallarla aktif hale getirilmesi doğru değildir.

Kumarın bu şekilde yaygınlaştırılmasının ve meşruiyet kazandırılmaya çalışılmasının en büyük zararı, Müslüman halkın âhiret hayatına olmaktadır. Kumar oynamak ve sair haram fiiller insanı günah sahibi yapmaktadır. Ancak bu günah fiillere, “Ne var bunda! Bu günah değil!” demek, âhiret hayatı açısından çok daha tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır. Böyle bir inanç yapısı insanın Allah muhafaza imanını tehlikeye düşürmektedir. Bunlar şüphesiz İslâmiyet’in inanç yapısına ait bilgiler ve kavramlardır. Evet Anayasa’dan devletin dininin İslâmiyet olduğu hükmü 1928’de çıkarılmıştır. Bu hareket, bu ülkede yaşayan nüfusun yüzde 99’unun inancı hiç kâle alınmaz mânâsına algılanmamalıdır. Bilakis, halkın inancına saygı gösterilmeli ve itibar edilmelidir. Piyango ve bütün türevleri, hiç tartışmasız kumardır. Kumar ise İslâmiyet’te haram kılınmış bir fiildir. Bu bakımdan ülkemiz gibi bir İslâm ülkesinde Millî Piyango ismi ve faaliyeti hiç yakışık almamaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?