USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

‘DEĞER KAZANDIRMAK’

17-08-2022
    Şu sözü hep duyarız: ”Ona çok değer verdim,o bunun kıymetini bilmedi.”
   Kişisel ilişkilerimizden kaynaklı bu söz bir pişmanlığın belirtisi aslında! Bunu söyleyenin üzüntüsüne ‘saygı’ duyarak yorum yapmam! Sadece içimden derim ki: Vermeseydin!
    Sen o söz ettiğin ‘değeri’ verirken beklentin ne idi, esas  bunu da sorgula!
   Benim bu iç sesim de sorgulamaya açık! Neyse,bu ikili ilişkilerdeki ‘değer’ değerlendirmesi başka bir yazının konusu olsun.
   Ben bu yazıda toplumsal hayatımızı yönetmeleri için ‘seçtiklerimizin’  hayatlarımıza kattıkları ‘değerler’ üzerine bir analiz yapmak istiyorum.
    Seçilenlerin hayata bakış açılarının dışa vurumu olarak ‘değer’ kavramını ne kadar ‘değersizleştirdikleri’ üzerine tesbitlerim var.
Biraz ‘kafa karıştırıcı’ olacak gibi, ne yapayım kafam o kadar karışık ki!
    Bütün ‘değerler’ öylesine ‘değersizleştirildi’ ki,çoğu şeyin bir ‘değeri’ yok artık! Ve yine çoğu şeyin bir ‘değeri’ var,alınıp satılıyor.
    Ağızlarından 'Değer kazanmak,kazandırmak’ lafı düşmüyor!Sözü ‘güçlendirmek’ için parasal getirisine ince bir dikkat çekerek yorum yapıyorlar;
‘Şuraya bu yatırımı yapıyoruz değer kazandırdık'...’İmar değişikliği yaptık değer kazandırdık’,’plan yaptık değer kazandırdık',’yol yaptık değer kazandırdık',’ev fiyatlarına ………TL...değer kazandırdık’,Satmaya başladık değer kazandırdık’,’Ormanları maden aramaya açtık,değer kazandırdık’,’Dereleri kuruttuk,değer kazandırdık,’’Havayı kirlettik,değer kazandırdık’…..
Yeşil alanı imara açtık,'değer kazandırdık'..
‘Tarlaya fabrika kurduk,değer kazandırdık’, ’Suyun önünü kestik,değer kazandırdık’, ’Yol yaptık,değer kazandırdık’.
   -Kim kazanıyor? Kazanç ne?
   ……
   Doğru, temel ihtiyaçlarımızın değeri hızla ‘arttı’; Ekmeğin, sütün, suyun, havanın, dostluğun, arkadaşlığın, eğitimin, ulaşımın, sağlığın….. O kadar ki, çok para kazanmalıyız bunları ‘satın alabilmek’ için!
    ‘Değer kazandırılırken’, ’değersizleştirilen’ ne kadar çok şey var.
    Örnek mi?
    Etrafınıza bir bakın harcadığınız çabayı, çırpınışı ,emeği, ilgiyi, sevgiyi, dostluğu, arayışı, umudu…. bir ölçün. Ellerinize bir bakın, ’avuçlarınızın içine’ göz gezdirin ne görüyorsunuz?
    Ters giden bir şeyler var?
     ‘Değerlenen’ o kadar çok şeye karşı ‘değersizleşen’ ne çok şey var?
      Gülüşlerimiz,kahkahalarımız o kadar değerliydi ki gülemiyoruz artık!.
      Dün bayağı bir sokak gezdim; Yüzlere baktım yürüyüşlere takıldım, yemek yiyenleri izledim, konuştum…. Buruk bir tad var!
     Yazı uzayacak,kısa keselim son cümleler olarak diyorum ki:
     Kimse kimsenin hayatına değer kazandırmaz!
     “Hayatınıza değer kazandırdık” diyen olursa,dönüp deyin ki: ”Sen ne kazandın?”
Ve sonra ekleyin: ”Dur bakalım ne bu acelen,gidiyor musun, gel ödeşelim!”
     En önemli değerimiz sağlık; Diz sağlığı, omurga sağlığı, kalp sağlığı ve akıl sağlığı başlıca değerlerimiz. Sağlıcakla kalın.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?