USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun

07-03-2018

Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Tüm emekçi kadınların Dünya kadınlar günü kutlanırken, maalesef ülkemizde çalışan kadına, verilen değer yargıları ortada, çalışan kadınların çalıştıkları ortamda cinsel istismara ve şiddette maruz kalıyor. Özelikle sağlık sektöründe ve eğitim sektöründe şiddet e maruz kalmaları acı bir gerçek, geçtiğimiz günlerde de sık sık medya da konu olmuştu. Evinin Cefakâr vefakâr kadınları çocuklarının gözleri önünde onlarca bıçak darbeleri ile sokak ortasında eşleri ve sevgilileri tarafından öldürülürken devlet büyüklerinin söylemler üzerinde kanun çıkarması anlamsız ve yersizdir. Hayvan haklarının bile korunduğu ülkemizde kadınların hakları saklı tutulmaktadır. Para karşılığı mal gibi satılan duygu ve düşüncelerine hiçbir zaman önem gösterilmeyen kadınlar. Ülkemizin kara bir lekesidir. Kadına şiddet Anaya Ataya uygulanan şiddettir. Ülkeler arasında çıkan savaşlarda bile en çok ölen ve acımasızca tecavüzlere uğrayanlar yine onlardır. Geçtiğimiz  yıllarda Afganistan da, Irak ta ve şimdide Suriye de hunharca katledilen yine kadınlardır. 8 Mart Dünya Kadınlar günü ilan edilmesi bile kadına verilen sevgi ve şefkatten değil yine uygulanan şiddet tendir. Bakın Dünya Kadınlar günü nasıl ilan edildi.
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
26- 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı)Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden ClaraZetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "InternationalerFrauentag" (International Women'sDay - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri nde anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

HOŞGELDİN KADINIM

Hoş geldin kadınım benim hoş geldin
yorulmuşsundur;
nasıl etsemde yıkasam ayacıklarını
ne gül suyum ne gümüş leğenim var,
susamışsındır;
buzlu şerbetim yok ki ikram edeyim
acıkmışsındır;
beyaz ketenli örtülü sofralar kuramam
memleket gibi yoksuldur odam.

Hoş geldin kadınım benim hoş geldin
ayağını bastın odama
kırk yıllık beton, çayır çimen şimdi
güldün,
güller açıldı penceremin demirlerinde
ağladın,
avuçlarıma döküldü inciler
gönlüm gibi zengin
hürriyet gibi aydınlık oldu odam...

Hoş geldin kadınım benim hoş geldin.

                                    Nazım Hikmet Ran

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?