USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Van’da irade gaspına karşı protesto yürüyüşü

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), seçimleri yüzde 55 oy alarak kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin düşürülerek Van İl Seçim Kurulu tarafından mazbatanın 28 puan fark yiyen AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verilmesine itiraz etti.

Van’da irade gaspına karşı protesto yürüyüşü
03-04-2024 15:46
03-04-2024 16:10
VAN
Google News

DEM Parti, Van'da seçimi kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının elinden alınarak 28 puan fark yiyen AKP'li aday Abdulahat Arvas'a mazbata verilmesine itiraz etti. Kent genelinde yurttaşlar irade gaspını protesto ederken başka partilerden de DEM Parti'ye destek veren milletvekilleri Van'a gitti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), seçimleri yüzde 55 oy alarak kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin düşürülerek Van İl Seçim Kurulu tarafından mazbatanın 28 puan fark yiyen AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verilmesine itiraz etti.

DEM Parti'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"AKP’nin itirazı üzerine Van İl Seçim Kurulu’nun oy çokluğu ile Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın adaylığının iptal edilmesi ve mazbatanın AKP adayına verilmesi kararına ilişkin itirazımızı Yüksek Seçim Kuruluna yaptık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Abdullah Zeydan ve avukatlarımızın bugün saat 10:05’te yaptığı başvuruda Van İl Seçim Kurulunun kararının iptal edilmesi talebinde bulunuldu."

Öte yandan DEM Parti, eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'ın başkanlığında MYK toplantısını Van'da yaptı.

"İRADENE SAHİP ÇIK"

MYK toplantısının ardından DEM Partili yetkililer; siyasi parti ve STK temsilcileriyle birlikte saat 12:00’de Feqiyê Teyran Parkında “İradene Sahip Çık” şiarıyla halk buluşması düzenledi. 

KENTTE PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Van esnafı da kepenk açmayarak protestolara destek verirken bugün gerçekleşen yürüyüşe polis, plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti. 

Fotoğraf: Umut Taştan / KRT MuhabiriFotoğraf: Umut Taştan / KRT Muhabiri

KRT Muhabiri Umut Taştan'ın aktardığına göre vücuduna plastik mermi isabet eden CHP üyesi fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

DEM PARTİLİ VE CHP'Lİ YETKİLİLER ABLUKADA

Selahattin Demirtaş’ın danışmanı Zınar Karavil, Van Büyükşehir Belediyesi’ndeki irade gaspı için kente giden DEM Partililerin ve CHP’lilerin olduğu binanın polis ablukasına alındığını duyurdu.

Karavil mesajında şunları yazdı: “Van'dayız. DEM Parti MYK üyelerinin, milletvekillerinin, belediye eşbaşkanlarının, Aslı Kaya'nın, Başak Demirtaş'ın, Leyla Zana'nın, CHP’li milletvekillerinin bulunduğu büronun yer aldığı iş merkezi polis ablukasında. Çıkmaları engelleniyor. Açıkçası, fiili gözaltı durumu var.”

Ablukanın sona ermesinin ardından basın açıklamaları yapılmaya başladı. 

"BU HAKSIZLIĞI SİNEYE ÇEKMEYECEĞİZ"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, halkın iktidara en büyük yanıtı Newroz meydanlarında ve seçimlerde verdiğini belirterek şunları kaydetti:

"İki dönem irademize kayyum atayanlar yargı darbesiyle tekrar Van halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Sizler burada dipçiğe, biber gazına rağmen burada onurluca bir arada durduğunuz müddetçe onların darbeleri başarıya ulaşamayacaktır. Belediyemizi koruyacağız. Van halkının iradesini hiç kimse gasp edemez. Bu haksızlığı sineye çekmeyeceğiz."

YSK'ye de seslenen Bakırhan, iktidarın baskısı altında kalmamaları çağrısı yaptı.

DEM Parti'ye desteğe gelen TİP Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil'in yanı sıra Kürt siyasi hareketinin önde gelen isimlerinden Leyla Zana ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da Bakırhan ve Hatimoğulları'nın yanında yer aldı. Bakırhan, irade gaspına karşı çıkan STK'lere ve siyasi partilere de teşekkür etti.

Konuşmalar sık sık "Abdullah Zeydan onurumuzdur" sözleriyle kesildi. 

Başak Demirtaş ise "Bu iradenin karşısında hiçbir irade duramayacaktır" dedi. 

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ise kalabalığa "AKP-MHP yenilecek, biz kazanacağız" diye seslendi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise, "Kürt halkının iradesini yok sayılıyor. Hep beraber direneceğiz, hep beraber kazanacağız" dedi. 

HATİMOĞULLARI'NDAN YSK'YE ÇAĞRI: MEYDANLARI TERK ETMİYORUZ

Tülay Hatimoğlları ise açıklamalarında şunları kaydetti:

Bugün Abdullah Zeydan kardeşimizin, başkanımızın adaylığını onaylayan YSK seçimlere 48 saat kala, onun adaylığı ile sorun bildiriyor.

Bu sorun bizlere iletilmeden önce AKP’ye ve adayına iletilmiş. Seçimler gerçekleşirken onlar kumpas kuruyorlardı. Değerli arkadaşlar, buradan YSK’ye sesleniyoruz, il seçim kurulu 2’ye 1 oylamayla bu kararı şimdi almış durumda. Ama bizler de avukatlarımız, yetkililerimiz bir çalışma yürüttü. Oldukça geniş bir itirazı YSK’ye ulaştırdık.

Abdullah Zeydan başkan mazbatasını alana dek bu mücadelemiz devam edecek. Bizler, MYK toplantımızı bugün burada Van'da aldık. PM'miz milletvekillerimizin önemli bir çoğunluğu bu karar olumlu bir şekilde neticelene dek Van'da olacağız.

Şu an bütün Türkiye ve Avrupa’dan dayanışma sesleri yükseliyor. Böylesi bir uygulama Türkiye tarihinde ilk kez görülüyor.

Van halkının Zeydan başkanın seçme ve seçilme hakkına sahip çıkmasını bekliyoruz. Bu karar çıkana dek alanlardayız, meydanlardayız.

Türkiye’deki bütün demokrasi güçlerine, yüreği demokrasiden yana atan 85 milyon yurttaşımıza sizlerin huzurunda teşekkür ediyoruz.

'SELAHATTİN VE MIZRAKLI'NIN SEVGİ VE SELAMLARINI GETİRDİM'

Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş ise özetle şunları dedi:

Selahattin’in de Selçuk Mızraklı’nın da Van halkına selam ve sevgileri var.

Bu irade karşısında hiçbir gücün duramayacağını biliyoruz.

ERKAN BAŞ: BU SALDIRI TÜRKİYE'NİN İRADESİNEDİR

Kürt halkının iradesini teslim alamayanlar, baskıyla kayyumla teslim alamayanlar şimdi kumpaslarla teslim almaya çalışıyor. Hep birlikte direneceğiz. Buradan net olarak bilinmesini istediğimiz bir şet var. Bugün sadece Van halkının iradesine ipotek konulmuyor bütün Türkiye’nin iradesine ipotek koyuyorlar. Bu saldırı hepimizedir. Bu saldırıyı tüm yurttaşlara yapılıyor.

Bugün buradan yükselen ses, İstanbul’dan da İzmir’den de yükselecek. Kürt halkı yalnızlığa mahkum edilmeyecek hep birlikte direneceğiz.

Türkiye’nin dört bir yanında Van halkının iradesi, Abdullah Zeydan hak ettiği mazbatayı alana kadar devam edecek.

VAN SEÇİMİ

1 Mart yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini DEM Parti büyük bir farkla kazanmıştı.

DEM Parti adayı Abdullah Zeydan yüzde 55.48 oy oranıyla zafer elde etmişti. AKP'nin adayı Abdulahat Arvas ise yüzde 27.15 ile ikinci sırada yer almıştı. DEM Parti ayrıca Van'da 13 ilçenin tamamını kazanmıştı.

Van İl Seçim Kurulu'nun seçimleri kazanan DEM Parti Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, il seçim kurulunun adaylığını iptal etmesi ve mazbatayı AKP adayına vermesi kararının iptali için resmi başvurusunu yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü