USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

Vali Gül: Yönetimde şeffaflık ilkesi önemli

“Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi” kapsamında etik davranış kodlarının oluşturulması çalıştaylarının ilki Gaziantep’te başladı.

Vali Gül: Yönetimde şeffaflık ilkesi önemli
16-10-2019 07:30
Google News

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun faydalanıcısı olduğu ve yerel Yönetimlerde reform etkisi yaratacak olan “Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi” kapsamında etik davranış kodlarının oluşturulması çalıştaylarının ilki Gaziantep’te başladı. Vali Gül burada yaptığı konuşmada herkesin görevini layıkıyla yerine getirmesi gerektiğini belirterek yönetimde şeffaflık ilkesinin önemine değindi.

Etik kurulunun ülkedeki önemli kurullardan biri olduğu ve medeniyet kodlarımızda da bulunduğuna dikkat çeken Gül,  “Ahlak değerleri, etik kurul ile ilgili herkesin önerileri, tavsiyeleri var ama herkes bir başkasının bu kurallara uymasını bekliyor. En küçüğünden en büyüğüne kadar ben bu kurallara uyayım, az ya da çok ben bunun neresindeyim diye maalesef ki düşünmüyor. Bizim topyekûn silkinmemiz lazım. Herkes görevini layıkıyla, iyi bir şekilde yapmalı” dedi.

Etik kurulun daha çok kamuyu ilgilendirse de kamunun dışında özel sektör de olmak üzere herkesin üzerine düşen görevleri bulunduğunun altını çizen Gül, bu anlamda çalıştayın faydalı olacağını dile getirerek ilkini Gaziantep’te yaptıkları için Kamu Görevlileri Kurul Başkanı Köksal Toptan ve kurul üyelerine teşekkür etti.

Gaziantep’ten olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başlayan Kamu Görevlileri Kurul Başkanı Köksal Toptan ise Gaziantep’in kendisi için ayrı bir önemi olduğuna dikkat çekerek 6 Haziran 2008 tarihinde dönemin TBMM başkanı olarak Gazi şehrin Gazilik beratını Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e bizzat teslim ettiğini söyledi.

Konuşmasında konuyla ilgili Türkiye genelinde araştırma yaptıklarını ve araştırma neticesinde ilginç bir sonuçların çıktığını belirten Köksal, “Yerel yönetimlerde görev yapan arkadaşlarımıza karşı yerleşmiş bir algı var. Burada hiç doğru iş yapılmaz, burada her şey yanlıştır,burada her şey yasaları zorlayarak yapılır gibi. Amaçok önemli bir şey daha var. Yerel yönetimlere karşı olumsuz algının yok edebileceğine dair umutlar da var” dedi.

Etik kültürünün yerleşmesine gayret ettiklerini ve kuruluş kanunu incelendiğinde, kurulun 2 temel görevinin bulunduğunu anlatan Köksal,“Bunlardan birisi etik davranmayı, etik hareket etmeyi, etik kavramını içselleştirmeyi sağlayacak, bir kültür yaygınlaşmasına katkı sağlamak, etik davranmayı bir ilke haline getirmek ve bunu toplumun bütün kesimlerine yaymak. İkincisi de kamu görevlileriyle ilgili şikâyetleri incelemek." diye konuştu.

Kurula şimdiye kadar binlerce şikâyet geldiğini aktaran Köksal Toptan, şikâyet sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek, vatandaşlara kamu hizmetlerinin yürütülmesinde karşılaştıkları etik dışı davranışları kendilerine bildirmeleri çağrısında bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise yerel yönetimlerde etik kuralların önemini vurgulayarak, “Dünya nereye gidiyor, biz ne yapmalıyız. Hesaba çekilmeden biz kendi kendimizi hesaba çekmeliyiz, dediğimiz konuların başlığıdır yerel yönetimlerde etik kurulları. Dünyanın her yerinde büyük bir kaos. Ekonomik kalkınmanın tek başına insanları mutlu etmediği, milli ve manevi kalkınmayla topyekûn bir seferlik gerektiği bir dönemi yaşıyoruz” diye konuşmasını sürdürdü.

Çalıştay kapsamında projenin uzmanları tarafından çalışma gruplarının çalışmalarında esas alacakları konuları yerel yönetimlerdeki uygulamalardan örneklerle interaktif şekilde sunuldu.

Gaziantep’teki çalıştaya Gaziantep’in yanı sıra Kilis, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay, Şanlıurfa, Kahramanmaraş’tan Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, İmar ve Bütçe Planlama Komisyonları, STK’lar, mesleki kuruluşlar ile Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Temsilcileri, İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Valiliklerdeki Etik Komisyonlar, Belediye Meclislerindeki Etik Komisyonlardan ilgililer katıldı.

Gaziantep’in ardından çalıştaylar Erzurum, Trabzon, Antalya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Ankara’da devam edecek. Çalıştaylar kapsamında yerel yönetimlerdeki hizmet alanlarında şeffaflık, dürüstlük, hesap verebilirlik ve yüksek hizmet kalitesi gibi etik davranış kurallarının oluşturulması ve benimsenmesi ile vatandaşın memnuniyetinin arttırılması hedeflenmektedir.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü