USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk askeri ve BM barış gücü görevlileri arasında gerginlik

KKTC'de Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne yol yapma çalışması sırasında çıkan gerginlik gündeme oturdu.

19-08-2023 19:50
19-08-2023 19:55
GAZİANTEP
Google News

KKTC'de Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne yol yapma çalışması sırasında çıkan gerginlik gündeme oturdu.

KKTC'nin BM kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne yol yapma girişimi, BM barış gücü görevlileri tarafından engellendi. Engelleme esnasında Kıbrıs Türk tarafı ile BM yetkilileri arasında yaşanan gerginlik an ve an kameralara yansıdı. BM barış gücü askerlerinin KKTC polisine ve yol inşaat ekibine fiziksel müdahalede bulunduğunu belirten KKTC Dışişleri Bakanlığı "BMBG'nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir. Biz kararlılığımızdan geri adım atacak değiliz." açıklamasını yaptı.

KKTC'de Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne yol yapma çalışması sırasında çıkan gerginlik gündeme oturdu. BM barış gücü askerleri yol yapma girişimini engellerken, olaya ilişkin KKTC Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı.

GERGİNLİK DÜZEYİ TIRMANDI!

BM barış gücü askerlerinin KKTC polisine ve yol inşaat ekibine fiziksel müdahalede bulunduğu belirtilirken "BMBG'nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir" denildi.

KKTC yönetiminin Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne kolay ulaşım sağlamak üzere başlattığı Pile-Yiğitler Yolu Projesi nedeniyle bölgede gergin anlar yaşandı. Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) askerleri, bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan KKTC polisine ve yol inşaat ekibine fiziksel müdahalede bulunurken gerilim daha da arttı.

İKİ TARAF BİRBİRİNİ SUÇLADI!

BM ve KKTC yönetiminin birbirini suçladığı o anlarda gerginlik en yüksek seviyeye yükseldi. UNFICYP tarafından konuyla ilgili yazılı açıklama yapılırken sabah saatlerinde yol inşaatının başladığı noktada KKTC personelinin BM barış güçlerine ve araçlarına saldırdığı belirtildi.

Açıklamada "Olay, BM barış güçlerinin bölgedeki izinsiz inşaat çalışmalarını engellediği Pile yakınlarındaki tampon bölgede yaşandı. BM barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM araçlarına zarar verilmesi kabul edilemez ve uluslararası hukuka göre ciddi bir suç teşkil eder" denildi.

''KABUL EDİLEMEZ''

Türk tarafına, BM misyonunun tampon bölgesindeki yetkisine saygı duyma, gerilimi daha da tırmandırabilecek her türlü eylemden kaçınma ve BM kontrolündeki tampon bölgeden tüm personel ve iş makinelerini derhal geri çekme çağrısı yapıldı. Açıklamada, "Misyon, durumu yakından izliyor, bölgede sükunet ve istikrarın korunmasını sağlama taahhüdünü sürdürüyor" ifadeleri kullanıldı.

Kıbrıs Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından gelen açıklamaya ise KKTC Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi. Açıklamada, "Pile Köyü'nde yaşayan vatandaşlarımızın KKTC topraklarına ve Pile'deki arazilerine ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla Pile-Yiğitler Yolu yapımına 17 Ağustos 2023 tarihinde başlanmıştır. Son derece açıktır ki yol yapımı projesi tamamen insani amaç taşımaktadır. Hal böyle olmasına rağmen bugün Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri tarafından bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan polisimize ve yol inşaat ekibine KKTC toprakları içinde fiziksel müdahalede bulunulmuş, yol yapımı engellenmeye çalışılmıştır. BMBG'nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir" ifadelerine yer verildi.

''ENGELLEMELERDEN KAYNAKLANMIŞTIR''

Yapılan açıklamada "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün açıklaması ve bazı ülkelerin benzer açıklamalarında yaşanan durum çarpıtılmakta, BM askerine ve araçlarına saldırıda bulunulduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar asılsızdır. Sahada sadece polisimiz bulunmaktadır ve KKTC topraklarında bulunan polisimizin görevi, yol çalışmalarını gerçekleştiren sivil ekibin güvenliğini sağlamaktır. Bölgede meydana gelen gerginlik BM askerleri ve personelinin tutumu ve yol yapımını sürdüren ekibimiz ve bu ekibin güvenliğini sağlayan polisimize yaptığı fiziksel müdahale ve engellemelerden kaynaklanmıştır" denildi.

Pile'de yaşayan KKTC vatandaşlarının günlük hayatlarını kolaylaştırıcı adımlar atılmadığı, iyi niyetin karşılık görmediği vurgulanan açıklamada, "Bu nedenle Ada'nın eşit ortağı olan Kıbrıs Türk tarafı Pile-Yiğitler yolunun tamamlanması için gerekli çalışmaları, BMBG'yi bilgilendirmek suretiyle başlatmıştır" şeklinde konuşuldu.

PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR GELDİ!

Müdahale ve engelleme çabalarının sona ermesi gerektiği belirtilirken açıklamanın devamında şöyle söylendi;

"Öte yandan 1996 yılında Rumlar tarafından bilinçli bir şekilde Türk arazileri istimlak edilmek suretiyle inşa edilen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yol yapımı ve yine 2004 yılında Rum tarafınca inşa edilen Pile-Voroklini yol yapımına, Kıbrıs Türk tarafının tüm itirazları ve protestolarına rağmen sessiz kalarak izin vermiştir. Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (BMBG) bugün Kıbrıs Türk tarafına karşı takındığı taraflı ve kabul edilemez tavır, BMBG'nin ülkemizdeki varlığını sorgulatmakla kalmayıp Birleşmiş Milletlerin itibarını ve inandırıcılığını da zedelemektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetinden bilistifade mevcudiyetini ve faaliyetlerini sürdüren BMBG'den beklentimiz bu taraflı tavrını gözden geçirerek Pile-Yiğitler yol yapımı çalışmalarımıza fiziksel müdahale ve engelleme çabalarına derhal son vermesi, söylem ve eylemlerinde Kıbrıs Türkleri ve Rumlara eşit mesafede bir tutum benimsemesi yönündedir"

''SENARYO OYNANMAKTADIR''

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da KKTC medyasına yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan gerilimden Birleşmiş Millet Barış Gücü'nü sorumlu tutarken Bakan Ertuğruloğlu, "Bizim bütün derdimiz Pile'de yaşayan insanlarımızın, Rum'un, İngiliz Üs Komutanlığı'nın ve BM'nin insafına terk edilmiş görüntüsünü, gerçeğini artık ortadan kaldırmak. Tansiyonu artırmaya yönelik bir BM hamlesi, Rum tarafını tatmin etmeye yönelik bir senaryo oynanmaktadır" dedi.
Yol projesi hazırlandığını belirten Ertuğruloğlu, "İngiliz'in toprağına girmemek kaydıyla BM'ye göre ara bölge, bize göre kendi toprağımız saydığımız topraklardan bir yol hazırladık" dedi. Ayrıca yol projesinin yapılacağı belirtilirken Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, "BM, Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değildir. BM Güvenlik Konseyi Kıbrıs Türkü'ne dost bir örgüt değildir" dedi. Son yaşanan olayda da BMGK daimi üyeleri büyükelçilerinin sıraya girerek, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı nezdinde girişimler yaptığını ifade eden Ertuğruloğlu, "Bizleri vazgeçirmek, caydırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Tek hedefleri bizleri suçlamak" dedi. Suçlunun Kıbrıs Türk tarafı olarak gösterilmeye çalışıldığı bir oyun oynandığına dikkati çeken Ertuğruloğlu, bu oyuna gelmeyeceklerini çok net bir şekilde BM Misyon Şefi Colin Stewart'a anlattığını, projenin insani bir proje olduğunu, engellenmemesi gerektiğini belirttiğini aktardı. Buna karşılık cevabın "projenin onaylanamayacağı" yönünde olduğuna işaret eden Ertuğruloğlu kendisinin ise, "Bizi engellemeye çalıştığınız takdirde size bu fırsatı vermeyeceğiz. Bu yol projesi yapılacaktır. Bitmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: ABD’nin GKRY kararını kınıyoruz

ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne silah ambargosunu kaldırma kararına Türkiye'den tepki geldi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “ABD’nin, 2020 Eylül ayında GKRY yönelik silah ambargosunu kaldırma yönünde karar almasının ve bu kararın kapsamını 2022 yılında genişletmesinin ardından, bu defa söz konusu kararı 1 Ekim 2023 itibariyle bir yıllığına uzatmış olmasını kınıyoruz” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığının bu konuda vermiş olduğu haklı tepkiyi tümüyle destekliyoruz. ABD’nin son dönemde Kıbrıs Türk tarafının hilafına bölgede attığı çeşitli denge bozucu adımların, bu ülkenin Kıbrıs Adasında uzun yıllarca muhafaza ettiği tarafsız konumunu zedelediğine ve Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasına engel teşkil ettiğine KKTC ile birlikte pek çok defa işaret ettiğimizi bu vesileyle hatırlatmak isteriz. ABD’yi, bölgedeki istikrar bakımından riskler barındıran söz konusu politikalarını gözden geçirmeye bir kez daha davet ediyoruz. Türkiye, garantör devlet sıfatıyla, tarihi ve hukuki sorumlulukları çerçevesinde, Kıbrıs Türkü’nün varlığını, güvenliğini ve huzurunu her daim temin etmeyi sürdürecektir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü