ABD, Başkanı Donald Trump, Truth Social'dan yaptığı açıklamada, ABD saldırısı altında olan Venezuela'nın, seçilmiş devlet başkanı Nicholas Maduro'nun yakalanarak ülkeden kaçırıldığını iddia etti.
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’ya yönelik bir dizi hava saldırısının ardından, Devlet Başkanı Nicolás Maduro’nun yakalandığını ve eşiyle birlikte ülkeden uçakla çıkarıldığını öne sürdü.
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri, Venezuela’ya ve lideri Nicolás Maduro’ya karşı geniş çaplı bir operasyonu başarıyla gerçekleştirdi. Maduro, eşiyle birlikte yakalanarak ülke dışına çıkarıldı” ifadelerini kullandı.
Trump, konuyla ilgili Florida’daki Mar-a-Lago’da saat 11.00’de bir basın toplantısı düzenleneceğini duyurdu.
Açıklamada başka ayrıntı verilmedi.
VENEZUELA'DA NELER OLUYOR?
Cumartesi sabah erken saatlerde Venezuela’nın başkenti Caracas'ta en az yedi patlama meydana geldi; kent üzerinde alçak uçuş yapan uçaklar rapor edildi. Maduro yönetimi, aylar süren baskı kampanyasının ardından ABD’yi sivil ve askerî tesisleri hedef almakla suçladı.
ABD Federal Havacılık Müdürlüğü (FAA), Caracas’taki patlamalardan önce, 'devam eden askerî faaliyetler' gerekçesiyle ticari uçakların Venezuela hava sahasını kullanmasını yasakladı. ABD’den, saldırıların rolü, hedefleri veya amacı hakkında bir açıklama henüz gelmedi.
Patlamalarla birlikte bazı kişiler sokaklara çıktı, bazıları ise sosyal medyada ses ve görüntüler paylaştı. Can kaybı olup olmadığı netleşmedi. Görünür saldırı 30 dakikadan kısa sürdü; ancak devamının gelip gelmeyeceği belirsizdi. İki saat sonra kentin bazı bölgelerinde elektrik kesintileri sürerken, trafik akışı normaldi. Başkentteki bir askerî üssün hangarından duman yükseldiği, başka bir askerî tesisin ise elektriksiz kaldığı bildirildi.
İLK SALDIRI CIA'DAN
Patlamalar, Trump yönetiminin Maduro’ya yönelik baskıyı tırmandırdığı bir dönemde yaşandı. Washinton yönetimi tarafından hedef alınan Maduro, ABD’nin son aylardaki askerî hamlelerini kendisini iktidardan uzaklaştırma girişimi olarak nitelendiriyor.
AP’nin aktardığına göre, CIA geçen hafta, Venezuelalı uyuşturucu kartelleriyle bağlantılı olduğu düşünülen bir limana yönelik İHA saldırısının arkasındaydı. Bu, ABD’nin Eylül’de başlattığı operasyonlardan sonra Venezuela topraklarında bilinen ilk doğrudan eylem oldu.
Trump, aylardır Venezuela’daki hedeflere kara ve hava saldırıları emri verebileceği tehdidinde bulunuyordu.







