USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Öztürkmen'den, akaryakıtta verginin kaldırılması için teklif

CHP’li Öztürkmen, tarımsal faaliyette kullanılan akaryakıtta verginin kaldırılması amacıyla hazırladığı kanun teklifini Meclis’e sundu.

Öztürkmen'den, akaryakıtta verginin kaldırılması için teklif
02-10-2023 19:14
02-10-2023 19:18
GAZİANTEP
Google News

CHP’li Öztürkmen, tarımsal faaliyette kullanılan akaryakıtta verginin kaldırılması amacıyla hazırladığı kanun teklifini Meclis’e sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Avukat Hasan Öztürkmen’in TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi, Katma Değer Vergisi Kanunu ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılarak tarım faaliyetlerinde kullanılan akaryakıtta KDV ve ÖTV’nin kaldırılmasını öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, “Akaryakıta üst üste gelen zamlar, tarımsal üretimi ciddi anlamda tehdit eder seviyelere ulaşmıştır. Hem dolar kurundaki değişiklikler hem de ÖTV zamları sonucunda akaryakıt fiyatlarına peş peşe büyük artışlar yapılmıştır. Son olarak motorinin litre fiyatına 13 Eylül 2023 Çarşamba gününden itibaren geçerli olmak üzere yapılan 2,03 TL zam ile mazot fiyatı litre başına 40 liranın üzerine çıkmıştır. Mayıs seçimleri öncesi benzin litre fiyatı 19,76, motorin litre fiyatı da 18,58 liradan satılıyorken, seçimlerden bugüne kadar benzine yaklaşık 18 lira 75 kuruş, motorine de yaklaşık 21 lira 40 kuruş zam yapılmıştır. Geçen sene bu dönemlerde 20 lira civarında seyreden mazot fiyatlarının 40 lirayı aşmasından sonra çiftçi traktörünü çalıştıramayacak hale gelmiştir” denildi.

CHP’li Öztürkmen, gerekçede şunları kaydetti: “2023 hasat sezonunda tarımsal girdilerdeki fiyat artışları ürünlerin satış fiyatlarının çok üzerinde gerçekleşmiştir. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 47,8 olurken tarımsal üretimin maliyeti Haziran ayı itibariyle yüzde 77,36 oranında yükselmiştir. Buğday ve arpa başta olmak üzere kışlık ürünlerin ekim döneminin hazırlıklarının başladığı bir dönemde mazota ve ÖTV’ye yapılan zamlar ile üreticiler ekip biçemez noktaya gelmiştir. Bugünkü satış fiyatlarıyla üreticinin mazota ödediği toplam miktar 100 milyar liraya yakın olup, bu durum üreticiden alınan mazot vergisi ile tarıma verilen toplam destek miktarının yüzde 70’inin geri alındığı anlamına gelmektedir”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü