USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Özgür Özel: Sosyal demokrat bir ekonomik düzen inşa etmeliyiz

Almanya'da konuşan CHP lideri Özgür Özel, "Milyonlarca insanı en temel haklarından yoksun, bırakan neoliberal anlayışın yerine sosyal demokrat bir ekonomik düzen inşa etmeliyiz" dedi

Özgür Özel: Sosyal demokrat bir ekonomik düzen inşa etmeliyiz
10-12-2023 11:47
10-12-2023 11:50
GAZİANTEP
Google News

Almanya'da konuşan CHP lideri Özgür Özel, "Milyonlarca insanı en temel haklarından yoksun, bırakan neoliberal anlayışın yerine sosyal demokrat bir ekonomik düzen inşa etmeliyiz" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Olağan Kongresi'ne katıldı.

Kongrede Almanca konuşma yapan Özgür Özel, "SPD’nin bu kongresi, Avrupa ve tüm dünya açısından oldukça kritik bir zaman diliminde gerçekleşiyor. Bizler de CHP olarak, kurultayımızı bir ay önce gerçekleştirdik. Partimizin ve ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda, tam 100 yıldır demokrasi ve sosyal adalet için mücadele eden partimizde, yol arkadaşlarımla beraber değişim diyerek görevimizi devraldık" ifadelerini kullandı.

Resim

Tüm dünyanın bir "dönüm noktasında" olduğunu belirten Özel, "Sayın Şansölye Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra 'Zeitenwende' (dönüm noktası) ifadesini kullanmıştı. Avrupa ve dünyada gerçekten bir dönüm noktasındayız. Kıtamız, bölgemiz ve tüm dünya önemli sınamalarla karşı karşıya. Çatışmalar, savaş ve terörün gölgesinde yaşanan insanlık dramları, neoliberal sistemin doğurduğu ekonomik sorunlar, sosyal adaletsizlikler, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, ırkçılığın ve aşırı sağın yükselişi, göç krizi, küresel iklim krizi... Tüm bu sorun ve tehlikeler eş zamanlı olarak karşımıza çıkıyor, birbirlerini besliyor" dedi.

Özgür Özel'in konuşmasından başlıklar şu şekilde:

'GAZZE'DE YAŞANANLAR SAVUNDUĞUMUZ DEĞERLERE AYKIRI'

"Sosyal demokrat siyasetin, özellikle biz Avrupalı sosyal demokratların ve sosyalistlerin tüm bu sınamalara karşı güçlü ve kararlı yanıtlar üretmesi gerekiyor. Biz, CHP olarak, insanlığın tüm bu zorlukları aşmasını sağlayacak temel aracın sosyal demokrasi olduğuna inanıyoruz. Bugün Gazze’de yaşananlar, sosyal demokrat ve sosyalist partilerin yüzyılı aşkın bir süredir savunduğu insan haklarını, ihtiyaç sahiplerinin refahını ve masumların korunmasını amaçlayan ilkelere aykırıdır.

Tam da bu yüzden bu dramı durdurmak için harekete geçmemiz gerekiyor. CHP olarak, parçası olduğumuz Sosyalist Enternasyonal ailesinin başkanı Pedro Sanchez’in ortaya koyduğu tutumu destekliyor, Birleşmiş Milletler kararlarına ve uluslararası hukuka uyulması, sivil ölümlerine yol açan saldırıların derhal durdurulması, ateşkesin kalıcı olarak sağlanması çağrımızı yineliyoruz."

'NEOLİBERAL ANLAYIŞIN YERİNE SOSYAL DEMOKRAT EKONIMİ ZORUNLULUKTUR'

"Bizler, dünyanın her yerinde sorun ve çatışmaların çözümünün şiddet ve savaştan değil, diyalog ve iş birliğinden geçtiğine inanıyoruz. Ülkelerimizde ve tüm dünyada milyonlarca insanı en temel haklarından yoksun, güvencesiz bırakan neoliberal anlayışın yerine sosyal demokrat bir ekonomik düzenin inşa edilmesi sadece bir ihtiyaç değil bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.

'ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ VE DAYANIŞMA ŞART'

"Herkes için ekonomik ve sosyal hakların korunduğu bir düzen eşitsizlikleri çarpıtarak büyüyen ırkçılığın ve aşırı sağın yükselişini de durduracak temel unsurdur. Bu doğrultuda gündelik yaşamlarımızdaki etkilerini her geçen gün daha çok hissettiğimiz iklim krizi de dahil olmak üzere ekonomik ve sosyal sınamalara karşı bütüncül bir yanıt üretmenin olmazsa olmaz şartının uluslararası iş birliği ve dayanışma olduğuna inanıyorum."

'TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ'NE ÜYELİK HEDEFİNİN POLİTİK GELİŞMELERE KURBAN EDİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'

"Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu partisi CHP olarak bizler Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkileri her yönden daha da geliştirmek, uluslarımız arasındaki iş birliğini artırmak ve bu iş birlikleri yoluyla küresel ve bölgesel sorunlara yanıt üretmek için geçmişte olduğu gibi yine inisiyatif alacağız. Aynı şekilde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefinin reel politik gelişmelere kurban edilmesine müsaade etmeyeceğiz."

'BU YÜZYILI BARIŞIN, EŞİTLİĞİN YÜZYILI YAPMAK BİZ SOSYAL DEMOKRATLARIN GÖREVİ'

"CHP ve SPD arasında, Türkiye ve Almanya arasında yeni dönemde artarak büyüyecek dayanışma ve dostluk ilişkileri demokrasi, sosyal adalet ve barış için yürüyen uluslararası mücadelemize daha da güç katacak.

21. yüzyılın hâlâ başında sayılırız. Bu yüzyılı barışın, sosyal adaletin, demokrasinin, eşitliğin yüzyılı yapmak biz sosyal demokratların görevi. Partilerimiz ve ülkelerimiz arasındaki dayanışma büyüdükçe daha iyi bir dünyanın inşasında mesafe kat edeceğimiz bir gerçektir. Burada SPD’nin unutulmaz lideri Willy Brandt’ın sözünü anımsatmak isterim: Biz daha fazla demokrasiye cesaret etmek istiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü