USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Öğrencilere bağımlılıkla mücadele eğitimi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Bağımlılık Komisyonu ve GAÜN Genç Yeşilay Topluluğu tarafından Gaziantep Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi düzenlendi.

Öğrencilere bağımlılıkla mücadele eğitimi
16-02-2018 07:27
Google News

 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Bağımlılık Komisyonu ve GAÜN Genç Yeşilay Topluluğu tarafından Gaziantep Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi düzenlendi.

Programın açılışında konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Avni Gökalp, uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunun ülkemizde en az terör belası kadar önemli bir problem olmaya başladığını, o nedenle hepimizin madde bağımlılığı konusunda sorumluluk üstlenmemiz gerektiğini vurguladı. Vatan savunması sadece cephede savaşarak silahla olmuyor diyen Prof. Dr. Gökalp, “Toplumumuzu tehdit eden madde bağımlılığı sorunuyla savaşmak için gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ediyorum. Bugün burada bağımlılıkla nasıl savaşacağız, akranlarımızı bu konuda nasıl eğiteceğiz, bağımlıları nasıl vazgeçireceğiz gibi yaklaşımlarla iki buçuk günlük seminer alacaksınız. Çok değerli eğitimci arkadaşlarımız bize yardımcı olacak. Madde bağımlılığı konusunda artık bizlerin elçisi olacaksınız. Bu mücadelede ön saflarda savaşacaksınız” şeklinde konuştu.

BU MÜCADELEDE FARKINDALIK VE KORUNMA ÇOK ÖNEMLİ

Hem dünyada hem de ülkemizde madde kullanımının hızla arttığını, madde kullanımına başlama yaşının da hızla düştüğünü kaydeden GAÜN Bağımlılık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Aynur Baransel, şunları söyledi: “Bu gerçeklik karşısında bireysel ve toplumsal olarak sorumluluklarımız da bulunuyor. Çünkü çeşitli risk faktörlerinin etkisiyle madde bağımlılığına başlandıktan sonra önce kişinin yok oluşu sonra da toplumsal yok oluş kaçınılmaz bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Bu mücadelenin de en önemli ayakları farkındalık ve korunmadır. Farkındalık ve korunma sürecinin de gerçekleşebilmesinde olmazsa olmaz eğitimdir. İşte eğitim aşamasında bu amaçla hem kendimizi korumak hem farkındalık oluşturma hem de çevremize bu zinciri bu dalgayı yayabilme amacıyla ilk eğitici eğitimiyle bir aradayız.”

Bu eğitimin tüm Türkiye’de ortak bir dil, metin üzerinden bağımlılıkla mücadele yapılsın diye, Yeşilay’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı bir protokol çerçevesinde hazırlandığını ifade eden Yeşilay Gaziantep Şube Başkanı Öğr. Gör. Fatih Tamer, “Bunu daha önce İskandinav ülkelerinde denemişler ve yüzde 15 civarındaki bir bağımlılık oranını çok ciddi anlamda aşağıya çekebilmişler. Üniversiteler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ortak bir mücadele yöntemiyle bu işi belli bir noktaya getirip, en azından azaltmışlar. Eğitimin sonunda artık siz başta üniversite içerisinde daha sonra da gerektiğinde gönüllü olarak üniversite dışındaki birçok alanda bu konularda eğitim en azından bilgilendirme sunumu yapabilecek bir seviyeye gelmiş olacaksınız” ifadelerini kullandı.

TÜM ÖLÜMLERİN YÜZDE 41’İ TÜTÜNE BAĞLI

Açılış konuşmaları sonrasın tütün bağımlılığıyla ilgili katılımcıları bilgilendiren Eğitimci Nagehan Erdoğmuş, “Dünyada 1,3 milyar insan sigara kullanıyor. Her yıl 5 milyondan fazla insan sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise sigara içen kişi sayısı 20 milyon civarında. Tüm ölümlerin yüzde 41’i tütüne bağlı. Bu da her yıl 100 bin kişi demek. Sigara gibi yüksek bağımlılık yapıcı maddeleri bir kere bile kullanmak bağımlılık için yeterli” diyerek konuşmasının devamında madde bağımlılarının yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

GAÜN Toplumsal Duyarlılık Projelerinin de destek verdiği seminerde, uzman eğitimciler tarafından iki gün süreyle eğitim verilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü