
Cumhuriyet rejimine karşı ilk gerici ayaklanmayı yapan ve sonucunda idamla cezalandırılan Şeyh Sait için düzenlenen anma etkinliğinde konuşan HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Laiklik Meclisi üyesi Avukat İsmail Sami Çakmak, Dinç’in konuşmasındaki ifadelerinin “anayasaya aykırı eylem ve söylemlerde bulunmak”, “Devrim Kanunlarına aykırı davranmak” ve “Türk Ceza Kanunu” kapsamında suç olduğunu belirterek; “Yapılan konuşmalara eleştiri kapsamında kabul edilemez” dedi.
Hizbullah terör örgütüne fikri ve eylemsel yakınlığıyla bilinen Mustazaflar Cemiyeti ile Şehitler Kervanı Platformu’nun cumhuriyet rejimine karşı şeriat isteğiyle isyan başlatmasının ardından 1925’te idam edilen Şeyh Sait için 30 Haziran’da Diyarbakır’da düzenlenen anma etkinliğinde HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç konuştu.
TÜRK ULUS KİMLİĞİ YERİNE İSLAM KİMLİĞİNİ ÖNERDİ
Konuşmasında laikliği ve Türk ulus yapısını hedef alıp, “İslam üst kimliğinin” kurulmasını savunan Dinç; “Cumhuriyet yıllarında Kemalist rejim; halkın İslam’la bağını koparmak için harekete geçti, Kuran alfabesini yasakladı, ümmeti ilimden koparmaya çalıştı, Tevhidi Tedrisat Kanunu’yla eğitimin birleşmesi adı altında medreseleri kapattı. 100 yıldır Kemalist rejim iftiralarla Şeyh Sait’i karalamaya çalışıyor. Bu vesileyle Şeyh Sait’i, Saidi Nursi’yi (Saidi Kürdi), İskilipli Atıf Hoca’yı unutmayacağımızı ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘SUÇU VE SUÇLUYU ÖVME YAPILDI’
Etkinliğe ve Dinç’e ilişkin Laiklik Meclisi üyesi avukat İsmail Sami Çakmak, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na Mustazaflar Cemiyeti, Şehitler Kervanı Platformu ve HÜDA PAR’lı Dinç hakkında suç duyurusunda bulundu. Çakmak; şikayet edilenlerin “anayasaya aykırı eylem ve söylemlerde bulunmak”, “Devrim Kanunlarına aykırı davranmak” ve “Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’, ‘suçu ve suçluyu övme’, ‘suç işlemeye tahrik’, ‘kanuna uymamaya tahrik’” suçlarını işlediklerini belirtti.
‘HALKIN DİNİ DUYGULARINI İSTİSMAR ETME SUÇU’
Av. Çakmak suç dilekçesinde; Şeyh Sait’in cumhuriyet düşmanı bir İngiliz işbirlikçisi olup, bu nedenle idam cezasıyla cezalandırılan bir vatan haini olduğunu belirtti. Çakmak, etkinlik kapsamında Şeyh Sait’in fotoğraflarını duvarlara asıldığını, tişörtlere bastırıldığını, onu öven konuşmalar ve sloganların atıldığını; şeriatı temsil eden bayrakların dalgalandırıldığını anımsatarak, söz konusu eylemlerin halkın dini duygularını istismar etmek olduğunu kaydetti. Çakmak, “Kemalist rejimi (cumhuriyeti) aşağılayan iftiralar atmanın her biri ayrı ayrı suçlardır. Devrim Kanunlarına karşı çıkmak ve kötülemek suçtur. Yapılan konuşmalar eleştiri kapsamında kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
KAMU DAVASI AÇILMASI İSTENDİ
Çakmak, dilekçesinde yukarıda yazan Dinç’in ifadelerinin tümüyle anayasal ve yasal ilke ve kuralları hiçe sayan ve anayasa ve TCK kapsamında suç olduğunu da kaydetti. Çakmak, şikayet olunanlar hakkında soruşturma yapılarak, cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmasını talep etti.