USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kolivar, "Cumhurbaşkanına hakaret"ten tutuklandı!

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar ‘Türk milletini alenen aşağılama’ suçundan gözaltına alınmıştı. İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü'ndeki ifade işlemleri sonrası adliyeye sevk edilen Kolivar, "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla tutuklandı.

Kolivar, "Cumhurbaşkanına hakaret"ten tutuklandı!
09-11-2022 18:21
09-11-2022 19:27
GAZİANTEP
Google News

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar ‘Türk milletini alenen aşağılama’ suçundan gözaltına alınmıştı. İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü'ndeki ifade işlemleri sonrası adliyeye sevk edilen Kolivar, "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla tutuklandı.

İstanbul'da katıldığı bir televizyon programında kullandığı ifadeler nedeniyle hakkında "Türk milletini, devleti, devletin kurum ve organlarını aşağılamak" suçundan başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar hakkında tutuklama talep edilmişti.

Gözaltındaki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edilen Kolivar, geçmişte yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla tutuklandı.

"EKMEK SAĞLIĞA ZARARLI DEMEK İSTEDİM"

Kolivar'ın Emniyet'te verdiği ifade de ortaya çıktı. Buna göre Kolivar ifadesinde, "Benim merkezi hükümetle herhangi bir sorunum yoktur. Benim sorunum ilçe belediyeleriyle. İlçe belediyeleri ruhsatsız fırınlara izin veriyor. Ben 'Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir' derken, ekmeğin sağlığa zararlı olduğunu anlatmak istedim. Ekmeğin fazla tüketilmesi halinde insanlara zarar vereceği yönündedir. Benim sözlerimde kesinlikle Türk toplumu hedef alınmamıştır. İfadelerim toplumca yanlış anlaşılmıştır. Sözlerimde genelleme yaptım. Bir Karadenizli olarak Türk toplumuna hakaret edecek karakterde değilim" dedi.

"SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUZ"

Cihan Kolivar'ın avukatı Bilge Çiftçi adliye önünde konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Çiftçi, "Cihan Bey dün gece halkı  kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçundan gözaltına alındı. Gözaltı kararına itiraz ettik ancak bugünkü ifadesinden sonra geçmiş tarihli sosyal medya paylaşımları nedeniyle cumhurbaşkanına hakaretten bir soruşturma daha eklendi dosyasına ve tutuklamaya sevk edildi. Tutuklamanın sevk maddesi olarak cumhurbaşkanına hakaret gösterildi. Cihan Kolivar, Marmara cezaevine naklediliyor. Yasal süreç içinde itirazlarımızı yapacağız" ifadelerini kullandı.

Çiftçi sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Atılan paylaşımların eleştiri niteliğinde olduğunu kendisi de dile getirdi. Paylaşımlarında kişiye yönelim yok sözler itibarıyla. Genel cümleler kurdu ancak ne yazık ki cumhurbaşkanına hakaret yorumuyla dosyaya intikali gerçekleştirildi. Suçlamaları kabul etmiyoruz, hakaret söz konusu değildir."

OĞLU KONUŞTU: BEKLİYORDUK

Cihan Kolivar'ın oğlu Kerem Kolivar ise "Bizim beklediğimiz bir şeydi, buraya girerken de söylemiştik. Düşünebiliyor musunuz, bir mahkeme oluyor ve dışarıda bekleyenler mahkemenin sonucunu sizden önce biliyor" dedi. Kolivar, babasının sağlık sorunlarına da değinerek, "Babam bypass ameliyat geçirdi. Şeker ve tansiyon hastası. Raporları sunacağız. Bu kadar sağlık sorunları olan birisinin cezaevinde yatma gibi şansı yok" diye konuştu.

Kolivar sözlerini şu şekilde noktaladı: "Babamı tanırlar, sözü geçen biridir. Tek bir muhalefet yaptığı zaman, zannediyorlar ki Türkiye'deki tüm fırıncılar iktidara muhalif olacaklar. Yok öyle bir şey. Herkesin kendi düşüncesi. 'Başkan bile alınırsa siz de alınırsınız' gibi bir durum oluyor. Avukatla beraber bir yol haritası çizeceğiz. Bu olaya sebep olan hariç herkesten destek geldi."

Hukukçular Cihan Kolivar'ın tutuklanmasını yorumladı: "Türkiye'de hiç kimsenin can güvenliği kalmamış demektir"

Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen ve Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen, Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar'ın tutuklanmasını Gerçek Gündem'e yorumladı. Türmen ve Kazan, kararın Türkiye'de ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasında gelinen noktayı gözler önüne serdiğini belirtti.

FİTİLİ ATEŞLEYEN AÇIKLAMALAR

Peki, bütün bunlar nasıl başladı?

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, 7 Kasım’da konuk olduğu Habertürk TV’deki programda, ekmek fiyatına gelen zamlar ve ekmeğin kaç TL olması gerektiği ile ilgili tartışma sırasında kullandığı ifadeler nedeniyle gözaltına alınmasının ardından sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı.

Kolivar, "Siz temel gıda maddesi sayıyorsunuz ben saymıyorum. Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bilimsel bir şey konuşuyorum, ezber değil. Kişi başı tüketim 210 kilo; İsveç, Norveç, Japonya’da 50 kilo. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor” ifadelerini kullanmıştı.

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

"CUMHURBAŞKANI İLE ÇOK ESKİYE DAYANAN TANIŞIKLIĞIMI VAR"

Cihan Kolivar savcılıkta verdiği ifadesinde, "Doğma büyüme, Kasımpaşa semtliyim. Karadenizli olarak bizden büyük olan komşulara teyze, amca, hala diye hitap ederiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile hanıma da hala diye hitap ederdim. Kendisi bizim karşı komşumuz olurdu. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı ile çok eskiye dayanan bir tanışıklığımız ve bir komşuluk ilişkimiz vardır. Bu nedenle kendisine hiçbir şekilde hakaret etmem söz konusu olamaz. Hiçbir partiye mensubiyetim veya üyeliğim yoktur" ifadelerini kullandı. 

KAZAN VE TÜRMEN GERÇEK GÜNDEM’E DEĞERLENDİRDİ

Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıcı (AİHM) Rıza Türmen ve İstanbul Barosu eski Başkanı Avukat Turgut Kazan; Cihan Kolivar’ın tutuklanmasını Gerçek Gündem’e değerlendi. Türmen ve Kazan kararın Türkiye’de ifade özgürlüğünün sınırlanmasında gelinen durumu gözler önüne sermesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

“TÜRKİYE’DE HİÇ KİMSENİN CAN GÜVENLİĞİ KALMAMIŞ DEMEKTİR”

İstanbul Barosu’nun eski Başkanı duayen hukukçu Turgut Kazan, “Tutuklama önlemi olarak düşünülemeyecek bir olay. İnsanlar böylesi suçlamalarla tutuklanabiliyorsa -ki tutuklanabiliyor, gördünüz- hiç kimsenin güvenliği yok demektir. Türkiye’de hukuk devletinin zerresi kalmamış demektir. Türkiye’de yargı da insanların hak ve özgürlüklerinin, malının mülkünün güvencesi olmaktan çıkmıştır” ifadeleriyle kararın gösterdiği tabloya işaret etti.

Turgut Kazan, “Olabilecek bir şey değil. Üstelik bu 1960’lı yıllardan beri tartışılan bir konudur. Benim hukuk fakültesinde okuduğum yıllarda bu sorun tartışılırdı. Yanlıştır, doğrudur… Demokraside tartışılır. ‘Senin söylediğin şu araştırmalara, şu bilimsel verilere göre yanlıştır’ dersiniz. İnsanlar dinler, bakar hangisi doğru diye. Daha ayrıntılı bir tartışmaya gerek yok” diye konuştu.

Tutuklama kararının ölçütlerinin yasalarla belirlendiğine dikkat çeken Avukat Turgut Kazan, “Tutuklama niçin yapılır? Öncelikle delilleri korumak için. Korunacak bir şey yok. Ekmekle ilgili bir görüş tartışıyor. Kendi açısından; ‘Doğruyu öğrenseniz tüketim azalacak, Türk ekonomisine nefes aldıracak tahıl açısından. Yoksa 7,50’ye çıkacak. Ben mazot kullanıyorum, elektrik kullanıyorum…’ demek istiyor herhalde. İnsanlar söylemek istedikleri şeyi söyleyemezse toplumun dinamizmi kalmaz. 60’lı yıllarda tartışılan bir konuydu. Kimsenin aklına suçlamak gelmemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE’NİN GELDİĞİ NOKTAYI GÖSTERMESİ BAKIMINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR TUTUKLAMA”

Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yargıcı Rıza Türmen, “Türkiye’nin insan hakları bakımından hangi noktaya geldiğini göstermesi bakımından çok önemli bence bu tutuklama. Ekmekle ilgili kendi görüşünü söylemiş. Bundan daha başka ifade özgürlüğüne giren ne olabilir ki? Bu görüşü paylaşır ya da paylaşmazsınız ama bunu söyleyebilmek serbestliğine, özgürlüğüne sahip olmanız gerek. Asgari bir koşuldur ifade özgürlüğü bakımından. Bu nedenle tutuklanma oluyorsa ortada çok vahim bir durum var ifade özgürlüğü açısından” diyerek Kolivar’ın tutuklanmasının yarattığı tehlikeye dikkat çekti.

“AİHM’E GİDERSE MUTLAKA İHLAL KARARI ÇIKACAKTIR”

Türmen, “İfade özgürlüğü demokrasinin temel sütunlarından biri. Böyle bir tutuklamayla ifade özgürlüğünde Türkiye’nin durumunun ortaya çıkması demokrasi bakımından da hangi noktada olduğunun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu bakımdan çok önemli bir karar. AİHM’nin birçok kararında ifade ettiği gibi sadece lehte olan ifadeleri değil aynı zamanda lehte olmayan, incitici, toplumun bir kesimini ya da devleti rahatsız edici söylemleri de kapsar. Bunu anlamamış olan bir devletin ifade özgürlüğünden söz etmesi dahi söz konusu olamaz. AİHM’ye giderse mutlaka bir ihlal kararı çıkacaktır” dedi.

“BU TUTUKLAMA İKTİDARIN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ORTAYA KOYMASI BAKIMINDAN ÖNEMLİ OLMUŞTUR”

Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen ifade özgürlüğünün sınırlandırılabileceği koşulları hatırlattığı açıklamasında Türkiye’de siyasi iktidarın düşünce hürriyetine müdahalelerine, “İfade özgürlüğü şiddete teşvik ederse, hakaret, nefret söylemi varsa sınırlanır. Çok istisnadır sınırlanması. Önemli olan düşüncenin serbestçe ifade edilmiş olmasıdır. Düşünce serbestçe ifade edildiğinde içeriği önemli değildir. Türkiye’de ifade özgürlüğüne getirilen sınırlama istisna değil ilke olmuştur. İfade özgürlüğü ancak iktidarın izin verdiği ifadeler için vardır. Bu çok sakat bir şey. Bu tutuklama iktidarın ifade özgürlüğü anlayışını da ortaya koyması bakımından önemli olmuştur. Temel gösterge haline gelmiştir bu tutuklama bence. Önemli olan düşüncenin serbestçe ifade edilebilmesine Türkiye’de imkân olup olmadığıdır. Bu tutuklamayla bunun cevabı ‘yoktur’ şeklinde ortaya çıkmıştır” söyleriyle dikkat çekti.

Türmen, “Hayret etmemek lazım. Bunu biliyorduk ama bunun bu şekilde ortaya çıkması da doğrusu şaşırtıcı oldu. Seçime giderken ifade özgürlüğünün bu şekilde kısıtlanmasını sansür yasası ile birlikte düşünmek lazım. Sansür yasası tam da budur. Amaç iktidarın hakikat ötesi söylemlerinin korunmasıdır sansür yasasında, iktidarın ancak kendi istediği şeylerin halk tarafından bilinmesine izin vermektir. Anlaşılıyor ki seçim yaklaştıkça bunu daha çok göreceğiz. Çok garip doğrusu” diye konuştu.

Kaynak: Gerçek Gündem

NE OLMUŞTU?

Katıldığı bir televizyon programında kullandığı "Ben ekmeği temel gıda maddesi saymıyorum. Ekmek aptal toplumların gıda maddesidir. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için böyle 20 senedir başında yöneticiler duruyor" ifadeleri nedeniyle hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 301/1 maddesi uyarınca "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" suçundan resen soruşturma başlatılan Kolivar, polis ekiplerince gözaltına alınmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü