USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kavurucu sıcaklıklar kalp krizini tetikliyor

Son günlerde artan sıcaklıklar bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Bu sorunların başında gelen kalp hastalıkları, yaz aylarını yaşadığımız şu sıcak günlerde oldukça gündemde.

Kavurucu sıcaklıklar kalp krizini tetikliyor
24-07-2023 10:13
24-07-2023 10:16
GAZİANTEP
Google News

Son günlerde artan sıcaklıklar bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Bu sorunların başında gelen kalp hastalıkları, yaz aylarını yaşadığımız şu sıcak günlerde oldukça gündemde.

Özel Hatem Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hayri Alıcı, sıcaklık artışlarının kalp hastaları için daha zorlayıcı ve tehlikeli olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Artan hava sıcaklıkları kalp krizini tetikleyebilir

Yaz aylarında kalp sağlığının bozulmasının en önemli sebebi sıcaklığın artmasıyla vücudun ısı dengesini korumak için yaptığı düzenlemelerdir.  Hava sıcaklığının artması nedeniyle terleme ile vücutta sıvı ve tuz kaybı meydana gelir. Sıcaklık, damarlarda genişlemeye, sıvı ve tuz kaybına, kalp atışlarının hızlanmasına, kalbin iş yükünün artmasına ve kanın pıhtılaşmasına sebebiyet verebilir.

Kavurucu sıcaklar nemle birleştiğinde çok daha tehlikeli bir hal alır.

Sıcaklıklar ve sıcaklığın artmasıyla ortaya çıkan nem oranı  özellikle kalp damar hastalığı, kalp yetersizliği ve hipertansiyon sorunu olan kişiler için risk taşır. Cildi besleyen damarlar soğukta büzüşürken, sıcakta genişleyerek vücuttaki ısı kaybını azaltmaya veya artırmaya çalışır. Bu da kalbin daha fazla çalışmasını gerektirir. Kalp yetmezliği bulunan kişilerde kan akımının ağırlıklı olarak cilde yönlenmesi, diğer organların fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine engel olur.

Kalp krizini önlemek için bol su tüketin

Olası bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp hastası olan kişilerin bol sıvı tüketerek güneşin zararlı etkilerinden korunmalarının oldukça önemli olduğunu belirten Özel Hatem Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hayri Alıcı ‘ Yazın günde 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterin. Su içmek için susamayı beklemek şart değildir. Özellikle de kalp hastalarının sıcak havalarda yaşanan su kaybını gidermek için bol miktarda su tüketmelidir.  Mümkün mertebe saat:10.00 ve 16.00 arasında dışarıya çıkmayın. Açık renkli, rahat ve bol, terlemeyi artırmayan kumaştan yapılmış giysileri tercih edin. Terle birlikte vücudumuzda elektrolit, özellikle de sodyum kaybı fazla olacağından, doktorunuzun önerdiği miktarda tuz kullanın. Hafif yemekler tercih edin. Yağlı kızartmalardan ve baharatlı gıdalardan uzak durun. Düzenli doktor kontrolü ihmal etmeyin’ dedi.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü