USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail polisinden, Mescid-i Aksa'da gazlı müdahale

İsrail polisi, çatışmaların ardından Mescid-i Aksa’da kılınan ilk cuma namazı sırasında camiye sınırlı sayıda kişiyi aldı. İçeri alınmayan bazı Filistinliler polislerin gaz bombalı müdahalesine maruz kaldı.

13-10-2023 13:07
13-10-2023 14:05
GAZİANTEP
Google News

İsrail polisi, çatışmaların ardından Mescid-i Aksa’da kılınan ilk cuma namazı sırasında camiye sınırlı sayıda kişiyi aldı. İçeri alınmayan bazı Filistinliler polislerin gaz bombalı müdahalesine maruz kaldı.

Polisler, Mescid-i Aksa'ya alınmayıp ara sokaklarda, mahallelerde toplanıp namaz kılmak isteyenlere de gaz bombası ve atlı polislerle müdahale etti.

Hamas, Cuma namazında Müslümanlara İsrail’i protesto etmeleri yönünde çağrı yaptı. Hamas’ın çağırısının ardından İsrail askerleri Mescid-i Aksa’ya çıkan tüm yollarda güvenlik önlemi aldı. İsrail güvenlik güçleri sadece Kudüs kimliği olanları Mescid-i Aksa’ya girmesine izin verdi. Mescid-i Aksa’ya girmelerine isin verilmeyen Filistinliler Kudüs sokaklarında namaz kılmaya çalıştı. Sokakta namaz kılmaya çalışan Filistinlilere İsrail polisi müdahale etti.

Habertürk ekibinin bölgeden aktardığına göre, Mescid-i Aksa'da silah sesleri duyuldu. Hareketliliğin yaşandığı bölgede birkaç farklı noktadan silahlar ateşlendi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresine göre İsrail polisi, cuma namazını Aksa'da kılmak için Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine gitmek isteyen özellikle 50 yaş altı erkeklere zorluk çıkararak izin vermedi. Eski Şehir'in Şam Kapısı'ndan girenlere kimlik kontrolleri yapılırken, alanda uzun kuyruk oluştu. Öte yandan Eski Şehir'deki İsrail güvenlik güçlerinin sayısının artırıldığı görüldü.

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 7. gününde devam ediyor. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 500'ü çocuk, 276'sı kadın olmak üzere 1537'ye yükseldi. 6 bin 612 kişi de yaralandı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsrailli hayatını kaybetti, 3 bin 300 İsrailli de yaralandı. İnsan Hakları İzleme örgütü, "İsrail, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandı" açıklaması yaptı. İsrail medyası İsrail'deki güvenlik güçlerinin Gazze'ye yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu kaydetti. İsrail'den BM'ye yapılan talepte, "Gazze'deki Filistinlileri 24 saat içinde güneye kaydırın" denildi.

Hamas’ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar yedinci gününde devam ediyor. 

İsrail gece boyunca Gazze'ye yönelik saldırılarına devam etti. Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 500'ü çocuk, 276'sı kadın olmak üzere 1537 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 612 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 300 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Ayrıca Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 36 Filistinlinin öldüğü, 650 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi’nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini söyledi. İsrail ordusu "Kara harekatına hazırlanıyoruz. Gazze'de güvenlik duvarı kuruyoruz. Yaklaşan herkes vurulacak" açıklamasını yaptı. 

İsrail ordusu, BM'ye acil bildirimde bulundu. İsrail'den BM'ye yapılan talepte, "Gazze'deki Filistinlileri 24 saat içinde güneye kaydırın" denildi. Birleşmiş Milletler ise böyle bir hareketin yıkıcı sonuçları olacağı yönünde uyarı yaptı. İsrail ordusundan, sivillerin güneye kaydırılması talebinin iptal edilmesi istendi. İsrail ordusu bu talebin, BM personeli için de geçerli olduğunu kaydetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını belirtti. Öte yandan Gazze sınırında ise tank hareketliliği dikkat çekti.

CANLI BLOG

12.40 |  Mescid-i Aksa’da müdahale

İsrail polisi, çatışmaların ardından Mescid-i Aksa’da kılınan ilk cuma namazı sırasında camiye sınırlı sayıda kişiyi aldı. İçeri alınmayan bazı Filistinliler polislerin gaz bombalı müdahalesine maruz kaldı.

Polisler, Mescid-i Aksa'ya alınmayıp ara sokaklarda, mahallelerde toplanıp namaz kılmak isteyenlere de gaz bombası ve atlı polislerle müdahale etti.

12.20 | BM, Gazze'de 400 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı

İsrail'in Gazze'deki 1,1 milyon kişiye bölgenin güneyine geçme çağrısı yapmasının ardından Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi (OCHA) de bir açıklama yaparak bir haftadır devam eden çatışmalarda Gazze Şeridi'ndeki 400 binden fazla kişinin evlerinden ayrılmak durumunda kaldığını ve 23 yardım çalışanının öldürüldüğünü bildirdi.

11.50 | Hamas, İsrail'in saldırılarında son 24 saatte 13 rehinenin öldüğünü açıkladı

Hamas'ın askerî kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında son 24 saatte 13 rehinenin hayatını kaybettiğini açıkladı. Reuters'ın aktardığına göre altı rehinenin kuzey bölgesinin iki farklı noktasındaki saldırılarda, yedi rehinenin ise Gazze'deki üç farklı noktadaki saldırılarda öldüğü belirtildi. 

10.50 | Türkiye, Gazze'ye insanî yardım gönderdi

Türkiye, Gazze'ye insanî yardım gönderdi. Askerî uçakla gönderilen malzemeler Mısır üzerinden Gazze'ye iletilecek.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, ağır abluka altındaki Gazze Şeridi'ne insanî yardımların ulaştırılması için Mısır ile çalışma yürüttüklerini açıklamıştı. Abluka altında tutulan Gazze Şeridi'ndeki Refah Sınır Kapısı, Mısır'a açılacak.

09.00 | İran: İsrail'e karşı yeni cephe açılması mümkün

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in Filistinlilere yönelik savaş suçlarını işlemeyi sürdürmesi halinde İsrail'e karşı yeni cephenin açılması ihtimalinin mümkün olduğunu söyledi.

İranlı Bakan, "yeni cephe" ifadesine açıklık getirmese de bunun Lübnan'daki Hizbullah olduğu düşünülüyor.

7.50 | Filistin hükümet medyası: İsrail'in Gazze sakinlerinin güneye geçmeleri çağrısına aldırış etmeyin 

Gazze Şeridi'ndeki hükümete bağlı medya ofisi, kentteki vatandaşlara "işgalin psikolojik savaş kapsamındaki girişimlerine aldırış etmemeleri" çağrısında bulundu.

İsrail ordusunun, Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmelerini istemesi üzerine, Gazze'deki hükümete bağlı medya ofisinden konuya ilişkin basın açıklaması yapıldı.

"İşgal, vatandaşlar arasında kafa karışıklığı çıkarmayı ve iç cephemizin birliğine zarar vermeyi amaçlayan bazı yalan propaganda haberlerini çeşitli yollarla yayınlamaya ve aktarmaya çalışıyor." ifadelerine yer verilen açıklamada, vatandaşlara "işgalin psikolojik savaş kapsamındaki girişimlerine aldırış etmemeleri" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, söz konusu girişimler arasında uluslararası kuruluşlardaki bazı çalışanların kentin güneyine gitmelerinin istenmesi yönünde söylemlerin de olduğu kaydedilerek, "Bu kurumların ekipleri hala yerinde." ifadesi kullanıldı.

07.15 | BM: İsrail, Gazze'deki 1,1 milyon sivilin yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmelerini istedi  

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunun Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmelerini istediğini bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail ordusunun Gazze'deki İnsani İşler Koordinasyon ve Güvenlik Ofisi'ne gece yarısından hemen önce bilgi verdiğini belirtti. Dujarric, "Bunun aynı zamanda BM personeli ve aralarında okullar ve sağlık merkezlerinin de bulunduğu BM tesislerinde kalan kişiler için de geçerli olduğu duyuruldu." açıklamasında bulundu.

Dujarric, İsrail ordusunun Gazze nüfusunu yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçları olacağını kaydederek, karardan vazgeçmesini istediklerinin altını çizdi.

"BM güçlü bir şekilde İsrail ordusunun bu yönde talimatına karşı çıkıyor ve iptal edilmesini talep ediyor." ifadelerini kullanan Dujarric, böyle bir hamlenin halihazırda çok kötü olan durumu "trajediye" çevireceğini vurguladı.

Gazze kentindeki Şifa Hastanesi'ne sığınan Filistinliler, buldukları araçlarla güneye doğru gitmeye çalışıyor.

06.55 | İsrail medyası: İsrail güvenlik güçleri Gazze'ye karadan giriş yapmaya hazırlanıyor 

İsrail medyası, İsrail'deki güvenlik güçlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu kaydetti.

İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.

"Karadan harekat onaylanırsa İsrail kuvvetleri birkaç ay daha orada (Gazze'de) kalmaya hazır" ifadelerine yer verilen raporda, "Ordunun bu aşamadaki açık hedefi Gazze Şeridi'ni silahsızlandırmaktır." değerlendirmesi yapıldı.

Kanal 14 televizyonunun sitesinde yer alan raporla ilgili İsrail resmi makamlarından henüz bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan, İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada, Hava Kuvvetlerinin, Hamas ve İslami Cihad hareketlerine ait noktalara 6 bin bomba attığı, Gazze Şeridi'nde de büyük çaplı hava saldırıları düzenlediği kaydedildi.

05.42 | Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in yoğun bombardımanına hedef olan abluka altındaki Gazze Şeridi'nde binlerce yaralının olduğunu belirterek, acil müdahale çağrısında bulundu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yönelik saldırganlığının artması nedeniyle hastanelere ulaştırılan çok sayıda yaralı var. Kentteki hastanelerin ameliyathanelerinde çalışan ekipler ciddi baskı altında." ifadelerine yer verildi.

02.37 | İsrail, yurt dışındaki vatandaşlarını cuma günü dikkatli olmaya çağırdı 

Hamas'ın, dünya Müslümanlarını cuma günü Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze'ye destek olmaya çağırmasının ardından, Tel Aviv yönetimi, yurt dışındaki vatandaşlarına uyarıda bulundu. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, yurt dışında yaşayan İsraillilere cuma günü dikkatli olmalarını ve Filistinlilere destek gösterilerinden uzak durmalarını tavsiye etti.

Hamas, 10 Ekim'de Filistin halkını, İslam dünyasını ve dünyanın her yerindeki özgür insanları cuma günü Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze'ye destek için genel seferberliğe çağırmıştı.

02.00 | İsrail'in Gazze'nin yerleşim yerlerini hedef alan son saldırılarında 53 Filistinli öldü, onlarcası yaralandı. Sağlık ve güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, "uyarı yapmadan" Gazze'nin farklı bölgelerine yoğun hava saldırısı düzenledi.

Kaynaklar, yıkılan evlerin enkazı altında hala çok sayıda kişinin bulunduğunu kaydetti.

01.39 | İsrail'de "acil durum hükümeti" kuruldu 

İsrail Meclisi (Knesset), Gazze Şeridi'yle yaşanan çatışmalar boyunca çalışacak "acil durum hükümeti" kurulmasını onayladı.

Meclisten yapılan yazılı açıklamada, "Gazze Şeridi'yle savaş süresince faaliyet gösterecek olağanüstü hal hükümeti 64 milletvekilinin desteği, dört aleyhte oy ile onaylandı." ifadelerine yer verildi.

01.25 | İsrail Enformasyon Bakanı Galet Distel-Atbaryan istifa etti 

İsrail Enformasyon Bakanı Galet Distel-Atbaryan, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridine karşı yürüttüğü saldırılarla birlikte işlevsizleşen bakanlığının bütçesinin kamu israfı olduğu gerekçesiyle istifa ettiğini açıkladı. 

Tel Aviv'in Gazze'ye karşı yürüttüğü saldırılar sırasında uluslararası alanda İsrail hakkında enformasyon sağlamakta Dışişleri Bakanlığının yanı sıra Diaspora Bakanlığının görevlendirildiğini paylaşan Distel-Atbaryan, İsrail'in saldırılar sırasında "her kuruşa ihtiyaç duyduğu ve bakanlık görevini sürdürmenin kamu bütçesinin israfı anlamına geldiği" değerlendirmesinde bulundu.

Distel-Atbaryan, mevcut tabloda devlet bünyesinde bakanlığın işlevini yürüten çok sayıda kurumun bulunduğunu belirterek, istifa ettiğini açıkladı. Likud Milletvekili Distel-Atbaryan, Meclisteki görevine ise devam edeceğini duyurdu.

00.17 | İnsan Hakları İzleme örgütü: "İsrail, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı" 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını belirtti. HRW'nin sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada, "İsrail, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı." ifadesine yer verildi.

Beyaz fosforun dayanılmaz yanıklara yol açtığı ve evleri ateşe verebildiği hatırlatılan açıklamada, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde beyaz fosfor kullanımının hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı'nın X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada, "İşgalci İsrail, Filistinlilere karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor." denildi.

Lübnan Hizbullahı, sınırın güneyindeki Dahayra beldesi karşısında yer alan İsrail askeri mevzisinin füzelerle hedef alındığını duyurmuştu. Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre ise füzenin atılmasından kısa süre sonra Dahayra çevresinin topçu atışıyla, Yarin beldesi çevresinin de fosfor bombalarıyla hedef alındığı kaydedilmişti.

00.13 |  Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Gazze'de yaşayan 2 milyondan fazla kişinin temel ihtiyaçlar, su ve elektrikten yoksun olduğunu belirtti. Açıklamada, "Bu gece Gazze'de yüz binlerce kişinin uyuyacak yeri yok. Gazze'de 2 milyondan fazla kişi temel ihtiyaçlardan, su ve elektrikten yoksun. Ambulanslar yaralılara ulaşamıyor. Sivillerin, silahlı çatışmaların etkilerinden korunması gerekiyor" denildi.

 İsrail, 8 Ekim'de, abluka altındaki Gazze'ye yönelik su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararı almıştı.

00.07 | Filistin Başbakanı Iştiyye: "Gazze'ye insani yardım ulaştırılması için Mısır'la çalışıyoruz" 

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in yoğun bombardımanına hedef olan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardımların ulaştırılması için Mısır ile çalışma yürüttüklerini belirtti. 

00.04 | ABD, İsrail'in paylaştığı bebek fotoğraflarını doğrulamanın kendi işleri olmadığını savundu 

Beyaz Saray, İsrail Başbakanlı'ğının sosyal medya hesabından paylaştığı "öldürülen bebek görüntülerini" teyit etmenin kendi işleri olmadığını belirterek, diğer yandan da İsrail Başbakanından gelen fotoğraflardan şüphe etmek için hiçbir nedenleri bulunmadığını bildirdi.

13.40 MESCİD-İ AKSA'DA SİLAH SESLERİ

Habertürk ekibinin bölgeden aktardığına göre, Mescid-i Aksa'da silah sesleri duyuldu. Hareketliliğin yaşandığı bölgede birkaç farklı noktadan silahlar ateşlendi.

13.30 IRAK'TAN FİLİSTİNLİLER İÇİN DAYANIŞMA MİTİNGİ

Bağdat'ta Filistinlilerle dayanışma için miting düzenlendi. On binlerce Iraklı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına karşı Filistinlilere destek vermek amacıyla Bağdat'ta bir miting düzenledi.

Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr'ın önderliğindeki binlerce kişi El Tahrir Meydanı'nda toplandı. Göstericilerin Cuma günü İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attığı belirtildi.

13.10 İSRAİL POLİSİNDEN GAZ BOMBASI

İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da namaz kılmalarını engellediği Filistinlilere gaz bombası ile müdahale etti.

12.00 İSRAİL POLİSİ, FİLİSTİNLİLERİN MESCİD-İ AKSA'YA GİRİŞİNE ENGEL OLUYOR

İsrail polisi, cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak için işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir Bölgesine gelen Filistinlilere engel oldu.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresine göre İsrail polisi, cuma namazını Aksa'da kılmak için Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine gitmek isteyen özellikle 50 yaş altı erkeklere zorluk çıkararak izin vermedi. Eski Şehir'in Şam Kapısı'ndan girenlere kimlik kontrolleri yapılırken, alanda uzun kuyruk oluştu. Öte yandan Eski Şehir'deki İsrail güvenlik güçlerinin sayısının artırıldığı görüldü.

11.38 ABD, İSRAİL'DEN AYRILMAK İSTEYEN VATANDAŞLARI İÇİN CHARTER UÇUŞLARI AYARLAYACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı açıklamada, Bakanlığın en önemli önceliğinin yurt dışındaki vatandaşlarının emniyet ve güvenliği olduğunu belirtti.

Sözcü Miller, bugünden itibaren İsrail'deki ABD vatandaşları ve birinci dereceden akrabaları için charter uçuşlar ayarlanmaya başlanacağını bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü