USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür & Sanat

Halk Kürsüsü Derneği’nden Türkiye’de bir ilk...

Radyo Tiyatrosu, Perde Tiyatrosu, Gölge Tiyatrosu Bir Arada. Ve yine toplumun hassas bir tarafını göz önüne getirmeyi de ihmal etmeden çalışmalarını sürdüren Halk Kürsüsü Tiyatro Topluluğu’nun çalışmaları hızla devam ediyor.

Halk Kürsüsü Derneği’nden Türkiye’de bir ilk...
06-12-2023 20:51
06-12-2023 20:54
GAZİANTEP
Google News
Radyo Tiyatrosu, Perde Tiyatrosu, Gölge Tiyatrosu Bir Arada. Ve yine toplumun hassas bir tarafını göz önüne getirmeyi de ihmal etmeden çalışmalarını sürdüren Halk Kürsüsü Tiyatro Topluluğu’nun çalışmaları hızla devam ediyor.
Her biri ayrı bir tiyatro dalı olmaları ile bilinen Radyo Tiyatrosu, Perde Tiyatrosu, Gölge Tiyatrosunu bir arada harmanlayarak sanat ve kültür severlerle buluşturmaya hazırlanan Halk Kürsüsü Derneği Başkanı Ramazan Sevinç ile yaptığımız söyleşide.
Bu üç farklı tiyatro dalını bir arada oynamayı nasıl düşündünüz, Amacınız Nedir? Diye sorduğumuzda
Ramazan Sevinç “Toplumumuzun engelli bireylerinin hassasiyetleri ile toplumumuzun tüm sorunları ile ilgilendiğimiz kadar ama çok daha özenle ilgilenmekteyiz. Burada yola çıkış ana fikrimiz, toplumumuzun görme engelli bireylerinin yani “kör” olan bireylerinin (kendileri, kendilerine “kör” denmesini istiyorlar) toplum yaşamı içinde zorlandıkları yerleri ve/veya durumları, “kör” olmayan bireylerimizin de algılaması, hissetmesi için bir şeyler yapmayı düşünürken, hem Kocaeli Belediyesi hem Kent Konseyi ile işbirliği yapmak hem de bunu sanat ile yapmak fikirleri bir araya geldi.
Bu arada Halk Kürsüsü Derneği Kültür Daire Başkanımız Salih Sarıçalı hocamızın teklifi ile usta eğitmen ve yazar Behçet Necatigil’in “Yıldızlara Bakmak” oyununu, görme engelli ve bedensel engelli arkadaşlarımızla beraber oynayarak, engelli olmayan insanlarımızın engelli insanlarımıza acımaları değil, duygudaşlık yapmalarını sağlamak üzere, bu oyunu sergilemeye karar verdik.
Çok sağ olsunlar tümü Yazar-Şair ve stk yöneticilerinden oluşan ve hemen hemen ilk tiyatro yapma deneyimlerini yaşamakta olan dostlarla Türkiye’de ilk defa üç farklı tiyatro dalını bir araya getirerek, okuma tiyatrosunu perde arkasında yani perde tiyatrosu şeklinde ve seyirciye gölgeleri yansıyacak şekilde gölge tiyatrosu olarak üç tiyatro şeklinin hazzını hem oyuncularımızla hem seyircilerimizle yaşarken aynı zamanda engelli bireylerimizin dirayetlerini görüp aynı zamanda karanlık ve gölge olmasından dolayı seyircilerimizde en azından yarı kör olarak, “kör” bireylerimizle duygudaşlık yapabilme olanağı bulacaklar.
Oyuncu kadromuzdaki, Yasemin Çiftçi, Sema Aslan, Arzu Gülşah Aykan, Sibel İzgi, Serap Boral, Sevgi Selamet hanımlara, İdris Çiftçi, Mustafa Söğüt, Osman Oral, Oktay Yaşar beylere ve genç oyuncumuz Ferhat Yılmaz’a bu sosyal sorumluluk amaçlı, Türkiye’de ilk defa üç ayrı tiyatro çeşidini bir arada oynamayı gerektiren oyunumuzda çok candan bir şekilde kabul ederek oynadıkları ve verdikleri tüm emekler için teşekkürlerimi sunarken, bu faaliyetin ana kaynağı, aynı zamanda oyunumuzun yönetmeni ve üç farklı tiyatroyu bir araya getirerek sahnelemeyi göze alan ve bize göre de başarılı olan Halk Kürsüsü Kültür Daire Başkanı Salih Sarıçalı hocama ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.
Halk Kürsüsü her ne yaparsa hep ilklerini yapmaya devam edecektir. Tüm dost, arkadaş ve halkımızı hem derneğimize hem derneğimizin faaliyetlerine destek vermeye çağırıyorum. 
Oyunumuz şimdilik
09 Aralık 2023 Cumartesi Saat 19.00’da B.Ş.B.STK Merkezi (Tramvay Yolu) İzmit/Kocaeli
15 Aralık 2023 Cuma Saat 19.00’da Gölcük/Değirmendere
16 Aralık 2023 Cumartesi Saat 19.00’da Ala Kültür Merkezi Yeniköy/Başiskele/Kocaeli
22 Aralık 2023 Cuma Saat 19.00’da Tütünçiftlik Kültür Merkezi Körfez/Kocaeli
Olarak 4 yerde sergilenecek olup, istek olduğu takdirde diğer ilçeler ve yerlerde de oynanacaktır. Halkımızı oyunumuzu izlemeye, keyif almaya, sanata, kültüre ve engellilerimize destek vermeye davet ediyorum” diyerek sözlerini bitirdi.
Halk Kürsüsü Kültür Daire Başkanı aynı zamanda Oyunun Yönetmeni Salih Sarıçalı hocamız ise, oyunda rol alan ve bu Türkiye’de ilk defa yapılan üç tiyatronun bir arada olduğu oyunda oynayan oyuncularına cesaretleri ve emekleri için teşekkür ettikten sonra,
“Bir zamanlar evlerimizde var olan radyolarının başına geçen Türk Milleti, hayal ve gerçek arasında gidip gelen Arkası Yarın programları ile zihin dünyasını genişletir evlerimizde yarın ne gibi bir senaryo ile karşılaşacaklarını birbirleriyle konuşurlarken aslında bir kültürel gelişim içinde olurlardı. Teknolojinin bu kadar geliştiği sanal ortamlarda hızlı ve çabuk harcanan bir duygu yoğunluğu yaşayan insanlarımızın, kaybettiği ve özlediği günleri hatırlatmak, bilmeyenlere de tanıtmak amacıyla hazırladığımız gölge radyo tiyatrosu çalışmalarına başlamıştır. Hem görme engelli hem de engelli oyuncularımız ile asıl engelin zihinlerde olduğunu hatırlatarak dokunabildiğimiz kadar insana dokunmak ve hayatlarında bir başka açıdan bakacağı bir pencere açmak istiyoruz. Oyunumuzun adı gibi herkesi " Yıldızlara bakmaya" davet ediyoruz.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü