USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Erdoğan: Enflasyonun tepetaklak aşağı ineceğine şahit olacağız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir kriz halinde bulunan Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan: Enflasyonun tepetaklak aşağı ineceğine şahit olacağız!
21-12-2022 14:49
21-12-2022 14:52
GAZİANTEP
Google News

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir kriz halinde bulunan Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken "Önümüzdeki aylarda enflasyonun tepe taklak aşağı ineceğine şahit olacağız" dedi; milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret zammını da yarın açıklayacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Ekonomi yönetiminin, uzmanlarca altı hiçbir şekilde doldurulamayan politikaları nedeniyle artan hayat pahalılığına değinen Erdoğan, önümüzdeki aylarda enflasyonun tepe taklak aşağı ineceğini iddia etti.

Piyasa aktörlerinin aralık ayı enflasyonunun yüzde 29.6'ya çıkmasını beklediği biliniyor. Bu senaryo gerçekleşirse, 2002 yılından bu yana görülen en yüksek seviye kaydedilmiş olacak.

Erdoğan, milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret zammını da, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le görüşmek suretiyle yarın açıklayacağını duyurdu. Türk İş Başkanı Ergün Atalay 9 bin liranın altına imza atmayacaklarını duyurmuş, işveren temsilcilerinin ise bu teklife soğuk baktığı belirtilmişti.

KILIÇDAROĞLU'NA: OĞLUNA SAHİP ÇIK

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla verilen 2 yıl 7 ay hapis ve siyasi yasak cezası sonrası yaşananlara da değindi. 

Bu noktada hakimin, İmamoğlu'nun sözlerinin YSK değil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik olduğunu kabul ettiğini ve kararın buna rağmen verildiğini hatırlatalım. 

Kararın muhalefet tarafından sevinçle karşılandığını iddia eden ve hukuk tarihine skandal olarak geçecek davayı yalnızca 'hakimlere hakaret' olarak özetleyen Cumhurbaşkanı, devamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı.

Ana muhalefet partisi liderinin İmamoğlu için kullandığı "Baba - oğul gibiyiz" ifadesini hatırlatan Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i işaret ederek şunları söyledi: 

"Yasak kararını akıl almaz bir sevinçle kucaklaşarak, bayram havasıyla kutlayanları mı ararsınız... Bu konuda yapılan mitingi sosyal medyadan duyduğu genel başkanlar mı ararsınız... Siyasi mühendislik yapanlar mı ararsınız... Bireysel bir suçu ülkemizdeki siyasi yönlendirmek için kullanan yabancılar mı ararsınız... CHP'nin başındaki zat, dün çıkmış 'biz baba - oğul gibiyiz' diyor. Bunları duyunca doğrusu biz de içimizden 'Bay Kemal, oğluna sahip çık. O kendisine başka ebeveynler arama peşinde' demeden duramadık."

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'TÜRKİYE, BİR GÜN DÜNYA KUPASI HAYALİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRECEK'

- Sözlerime Dünya Kupası'nı kazanan Arjantin'i tebrik ederek başlamak istiyorum. Nice olmaz denilenleri başaran Türkiye'nin, Dünya Kupası hayalini de gerçeğe dönüştürebileceğine yürekten inanıyorum. 

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ ÜZERİNDEN MUHALEFETİ HEDEF ALDI

- (Bütçe görüşmeleri) Birkaç tatsız görüntü dışında demokratik ortamda müzakerelerin sonuçlanmasını sağlayan milletvekillerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Bu bütçeyi de milletin bütçesi olarak hazırladık ve inşallah öyle de uygulayacağız. Muhalefet partileri, bu bütçe görüşmeleri sırasında da kifayetsizliklerini göstermeye devam etmiştir. Ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetlerin takdirini yaparak daha fazlasına talip bir irade göremiyoruz. Ülkemizin önündeki fırsatları ve tehditleri değerlendiren bir analiz göremiyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrına dair bir vizyon da göremiyoruz. Bunların yerine cevabı defalarca verilmiş yalanları tekrarlayan bir zihniyetin hesaplarına ve hezeyanlarına hep beraber tekrar şahit olduk. Sadece bu tablo bile kimlerin milletin ve ülkenin dertleriyle dertlendiğini, kimlerin başka gündemlerin peşinde sürüklendiğinin ispatıdır. Önümüzdeki dönemde daha fazla vatandaşımızı sosyal destek şemsiyesine alacağız.

'ALLAH'TAN BAŞKASINA BOYUN EĞMEDİK'

- Daha makro ekonomideki, turizmdeki ihracattaki, sosyal güvenlikteki, esnaf ve zanaatkarlarımızı desteklemedeki, dış politikadaki, velhasıl sayısız alanlardaki başarılarımızı saymıyorum. Değerli kardeşlerim, bugüne kadar 2023 hedeflerimizle cumhuriyetimizin ilk 100 yılında yapılanları 3'e, 5'e, 10'a katladık. Çok daha büyük başarıları milletimizin emrine sunmakta kararlıyız. Yeni nesillere bırakacağımız en büyük mirasın demokrasi ve kalkınma altyapımızı tüm unsurlarıyla tamamlayarak Türkiye'yi küresel düzeyde güç ve iddia sahibi bir ülke haline getirmek olduğuna yürekten inanıyoruz. Varsın birileri kendi içlerindeki kavgayı, hırsı, rekabeti sürekli bize saldırarak örtmeye, saklamaya çalışsın. Milletimiz o engin ferasetiyle herkesi hakkın ve hakkaniyetin terazisine çıkartmayı gayet iyi biliyor. Bu ülkeyi tek parti faşizmine, darbecilerin nobranlığına, emperyalistlerin senaryolarına bırakmayan milletimize güvenimiz tamdır. Biz bugüne kadar Allah'tan başkasına boyun eğmedik. Milli iradenin üzerinde güç tanımadık. İnsan için ancak çalıştığı kadarı vardır, bundan başka rehber edinmedik. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturundan şaşmadık. Mazlumların ve mağdurların duasından daha etkili bir destek aramadık. 

'ÖZGÜRLÜK VE HAK MÜCADELESİNDEN ÖTE BİR GAYE TAŞIMADIK'

- Gençler, özgürlük ve hak mücadelesinden öte bir gaye taşımadık. İnşallah 2023'te milletimizin desteğini bir kez daha alarak 20 yılda attığımız temellerin üzerinde büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını önemli ölçüde tamamlayacağız. Buna var mıyız? Öyleyse durmak yok, yola devam.  Milli iradenin Meclis'teki temsilcileri olarak sizler de bu büyük zafere yapacağınız katkıyla isimlerinizi tarihe yazdıracaksınız. Gerisi laf-ı güzahtır. 

- Değerli kardeşlerim, bütçe çalışmaları sebebiyle yaklaşık bir aydır meclis grubu toplantımızı gerçekleştiremediğimiz için değerlendirmemiz gereken epeyce bir gündem konusunun biriktiğini biliyoruz. (Recep Tayyip Erdoğan sloganları üzerine) Maşallah ya, bayağı özlemişsiniz.

'BİZİ ELEŞTİRENLER SÖYLEMLERİNİ YUMUŞATMAYA, HATTA HAKKIMIZI TESLİM ETMEYE BAŞLADILAR'

- Her ne kadar çeşitli platformlarda kanaatlerimizi paylaşmış olsak da burada kısaca bazı hususları tekrar hatırlatmak istiyorum. Şehir ziyaretlerimizde gördüğümüz coşku için sizlere teşekkür ediyorum. Küresel krizlerin ülkemize yansımaları sebebiyle ortaya çıkan sıkıntıların yavaş yavaş hafiflediğini görüyoruz. Dünya krizlerle boğuşurken biz ısrarla Türkiye'nin yatırım, istihdam, cari fazla yolunda büyümesi hedeflerimize ulaştık, ulaşıyoruz. Bu kararımızın ne kadar doğru olduğu her geçen gün daha da iyi anlaşılıyor. Ekonomik programdaki tercihlerimiz nedeniyle bizi kıyasıya eleştirenler bile artık söylemlerini yumuşatmaya, hatta kimileri hakkımızı teslim etmeye başladılar.

'ENFLASYONUN TEPETAKLAK AŞAĞI İNECEĞİNE ŞAHİT OLACAĞIZ'

- Yüksek enflasyonun ve hayata pahalılığının fırsatçılığa dayalı sebeplerini kaldırmak için yoğun çaba harcadık. Yılbaşından itibaren işçi, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamların fırsatçıların açgözlülüğüyle eriyip gitmesine göz yumamayız. Enflasyonu hızla belirlediğimiz seviyelere düşürme dışında engel kalmamıştır. Önümüzdeki aylarda enflasyonun tepetaklak aşağı ineceğine şahit olacağız.

'BAY KEMAL, OĞLUNA SAHİP ÇIK; O KENDİSİNE BAŞKA EBEVEYNLER ARAMA PEŞİNDE'

- Daha bismillah demeden altı kafadan altı ayrı sesin çıktığı, herkesin birbirinin arkasından iş çevirdiği, kavganın gürültünün ayyuka yükseldiği bir garip masaya bu millet geleceğini teslim etmez. Geçtiğimiz hafta hakimlere hakaret iddiasıyla, yani siyasi duruşuyla değil, bireysel eylemi sebebiyle ceza alan bir şahıs, bu konuda sergilenen tavırlar... Yasak kararını akıl almaz bir sevinçle kucaklaşarak, bayram havasıyla kutlayanları mı ararsınız? Bu konuda yapılan mitingi sosyal medyadan duyduğu genel başkanlar mı ararsınız? Siyasi mühendislik yapanlar mı ararsınız? Bireysel bir suçu ülkemizdeki siyasi yönlendirmek için kullanan yabancılar mı ararsınız? CHP'nin başındaki zat, dün çıkmış "biz baba - oğul gibiyiz" diyor. Bunları duyunca doğrusu biz de içimizden "Bay Kemal, oğluna sahip çık. O kendisine başka ebeveynler arama peşinde" demeden duramadık. Altılı Masa'nın da, yanında yöresinde kendine yol açmak için dolananların da hangi oyunu çevirdikleri bizi ilgilendirmiyor. Biz kendi işimize bakacağız.

'ASGARİ ÜCRETİ YARIN AÇIKLAYACAĞIZ' 

- Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız.

- Son olarak yeni finansman paketinin müjdesini önceki gün kamuoyuyla paylaşmıştık.  Merkez Bankası’nın yüzde 9 seviyesi indirdiği faiz oranı, niye yüzde 9, burası önemli, istiyoruz ki yatırımcı yatırım yapsın, ikide bir ağlamasın, faizler yüksek demesin. Buyur işte yüzde 9, hadi yatırım yap.

'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİNİ SUNDUK, BUNU KOVALIYORUZ'

- Geçtiğimiz günlerde Meclis'e bir Anayasa değişikliği teklifini sunduk. Bunu kovalıyoruz. Küresel krizleri fırsata dönüştürme yolunda önemli mesafe kat ettiğimiz 2022'nin bu yönünü güçlendirmek için yeni paketler devreye alıyoruz. İşletmeler için 250 milyar liralık paketi paylaşmıştık. Merkez Bankası'nın yüzde 9'a indirdiği faizi, burası önemli, yatırımcı yatırım yapsın. Buyur faiz yüzde 9, hadi yatırım yap. İşsizlik deniliyor, hadi istihdam. Üretim, ihracat, cari fazla... Türkiye şu anda 4-5 gibi bir büyüme ile bu yılı kapatacak. Ülkemizin uzunca süre vaktini ve enerjisini heba eden kısır dönü kırılmıştır. Esnaflarımızı, sanatkarlarımızı, KOBİ'lerimizi desteklemeyi sürdürüyoruz.

- İzmir'de iktisat kongresi var. Ardından Vakıfbank Çıpa Destek Paketi ile KOBİ'lere 29 milyar liraya, ihracatçılara da 2,3 milyar liraya kadar kredi kullandırdı. Halkbank 1,2 milyon esnafımıza 119 milyar lira kredi bakiyesine sahip. Yeni paketle 115 bin esnafımıza 37 milyar lira kredi kullandırılmıştır. Ziraat Bankası'nın sağladığı kredi miktarı 221 milyar lirayı geçmiştir.

'BAY KEMAL, YALAN SÖYLEME'

- Bay Kemal yalan söyleme, dürüst ol. Yalandan başka sermayeleri yok. Yaklaşık 600 bin çiftçimizin kullandığı 56 milyar liralık kredinin faizi devlet tarafından ödenmektedir. Tek isteğimiz bu kredilerin üretim, istihdam, ihracat için kullanılmasıdır. Bu kredileri alıp faizle yatırmayı helal etmeyiz.

'YAPTIĞIMIZ KÖPRÜLERİ, TÜNELLERİ, ŞEHİR HASTANELERİNİ YIKACAKLARINI SÖYLÜYORLAR'

- İktidara geldiklerinde yaptığımız köprüleri, tünelleri, şehir hastanelerini yıkacaklarını söylüyorlar. Yakında Karadeniz'de çıkardığımız gazı havaya çalacakları, sınırlarımız boyunca kurduğumuz güvenlik koridorlarını yaracakları gibi performansları bekleyebiliriz. Neyse ki bu ara birbirleriyle uğraşmaktan projelerimize sataşamıyorlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü