USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

CHP İstanbul'da kazanan Özgür Çelik oldu!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı seçimini resmi sonuçlara göre, Özgür Çelik kazandı.

CHP İstanbul'da kazanan Özgür Çelik oldu!
08-10-2023 22:38
09-10-2023 10:29
İSTANBUL
Google News

İstanbul İl Başkanı ve 196 kurultay delegesinin belirleneceği, CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. İl Başkan adaylarının konuşmalarının ardından oylamaya geçildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre, Özgür Çelik kazandı.

CHP 38. İl Kongresi'nin kazananı belli oldu. İl Başkanı seçilen Özgür Çelik'in destekçileri salonu sloganlar ile inletti. Sevinen delegeler "Türkiye'nin gururu İmamoğlu" ve "Özgür Başkan", "Gençlik inandı gençlik kazandı" sloganları attı. 

Resmi sonuca göre bir diğer il başkanı adayı eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat 310 oy alırken Özgür Çelik 342 oy ile İl Başkanlığı yarışını kazandı. 

Resmi sonuçların açıklanmasından yaklaşık yarım saat önce sloganlar ve marşlar eşliğinde kutlamalara başlayan Özgür Çelik destekçileri resmi sonuçlar açıklanana dek salondan ayrılmadı.

İMAMOĞLU'NDAN KUTLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Çelik'i kutladı:

"CHP İstanbul İl Başkanı seçilen Özgür Çelik'i tebrik ediyorum. Kazanan sadece genç ve başarılı bir parti emekçisi kardeşimiz ve ekibi olmadı; siyasi olgunluk, nezaket ve kapsayıcılık da oldu. İstanbul için birlikte, kol kola çalışacağız."

CHP İstanbul İl Başkanı ve 196 kurultay delegesinin belirleneceği 38. Olağan İstanbul İl Kongresi, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu‘nun konuşmasıyla başladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise konuşmasında 2024 ve 2028 yılını işaret ederek iktidar hedefini verdi. Kurultay delegeleri listelerinin hazırlanmasının ardından adaylar Özgür Çelik ve Cemal Canpolat konuşmalarını yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İstanbul İl Başkanı bugün düzenlenen 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde belli olacak. Değişimcilerin desteklediği CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ile genel merkezin desteklediği CHP eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’ın yarışacağı kongre, saat 08.00 itibarıyla Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Canpolat ve Çelik’in yarışacağı kongrede blok liste oy çokluğuyla kabul edildi.

“İSTANBUL İÇİN BİZ VARIZ”

Kongrenin yapıldığı salona Özgür Çelik’in resminin olduğu ve üzerinde “İstanbul için biz varız” yazılı pankart asıldı.

“ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEKSİN”

Cemal Canpolat’ın pankartında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da resmi yer alarak “Asla yalnız yürümeyeceksin” yazısı yer aldı.

“ÖZGÜR GELECEK, GENÇLİK ÖZGÜRLEŞECEK” SLOGANLARI

Partinin Gençlik Kolları üyeleri, salona “Özgür gelecek, gençlik özgürleşecek” ve “Güzel günler göreceğiz, güneşli günler” sloganlarıyla girdi.

DİVAN BAŞKANLIĞI’NA ÇETİN SOYSAL SEÇİLDİ

Kongrenin Divan Başkanlığı’na da eski CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal seçildi.

KAFTANCIOĞLU YUHALANDI

Kongrede konuşma yapmak için sahneye çıkan mevcut başkan Canan Kaftancıoğlu yuhalandı.

KAFTANCIOĞLU: BU KÜRSÜDEN SON KEZ SESLENİYORUM

Kaftancıoğlu’nun konuşması şöyle:

“Bu kürsüden size son kez sesleniyorum. Sizden il başkanınız olarak son isteğim, İstanbul örgütü bugün bir kez daha farkını saraya ve Ankara’ya gösterecek adaylar konuşurken dinlemenizi istiyorum. Hep yarını konuşmamız lazım dedik. Cumhuriyet’imizin ikinci 100 yılında giderken 21. yüzyılda da karşı karşıya olduğumuz sorunlar çok karışık. Ekonomik, sosyal ve dijital eşitsizlikleri, iklim değişikliği, ayrımcılık, ırkçılık, ahlaki ve siyasi çöküntüyü 85 milyon adına tartışmak zorundayız. İçi boşaltılan devlet kurumları yerine güçlü yurttaş güçlü birey sorumlu devleti hep beraber oluşturmamız lazım.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurumsal kimliğiyle partimizle birlikte bu ülkeye demokrasiyi getirerek cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı taçlandırmamız lazım İstanbul örgütüne, aramızda bulunan bulunmayan, hayatını kaybetmiş İstanbul örgütüne sonsuz teşekkür ediyorum. Önünde saygıyla eğiliyorum. İlçe başkanları, delegelerimizle ilgili trollerin attığı iftiraların tehditlerin arasına sıkışmaz Bu örgüt var ya bu örgüt, seçim zamanı araba bulamayıp yürüyerek çalışmaya gitmiş örgütBu örgüt sandıklarda günlerce beklemiş örgüt. Sizin il başkanınız olmak hayatım boyunca en gurur duyacağım şey olarak kalacak. ‘Yarını konuşmamız lazım’ dedik. Yarına umudu hep birlikte yeniden diriltmemiz lazım. Popülist siyasetin karşısında dönüştürücü siyaseti inşa etmek gerek. Konuşulanı yapmak, sahici, samimi olmaktır. İstanbul örgütünün parti içinde hak ettiği yere gelmesi için daha çok sesinizi duyurmaya çalışacağından hiç şüphem yok.

İkinci teşekkürüm yüzüne karşı; dönüştürücü siyaset, samimi ve sahici siyaseti toplumda yerleştirmek için en net eleştirilerimi yüzüne karşı yapmama rağmen ‘siyasette kadınlar da olmalı’ deyip eleştirilerimi büyük bir olgunlukla karşılayan genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na kişisel ve özel teşekkür ediyorum. Kendisine yaptığım eleştirileri bu salondan birine yapsaydım bana düşman olurdunuz. Son teşekkürüm de, ergenliğini ve hatta çocukluğunu bensiz geçiren her gün annemin başına bugün ne gelecek acaba kaygısı yaşayan ve ona aynı zamanda annelik yapan maddi ve manevi olarak her zaman yanımda duran sevgili kızım ve eşime teşekkür ediyorum. Artık biz de belki kaybettiğimiz şeyleri telafi edecek bir vakit bulacağız.”

KILIÇDAROĞLU’NDAN MESAJ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kongreye gönderdiği mesaj okundu. CHP lideri mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyet Halk Partisinin cesur üyeleri değerli yol arkadaşlarım. Cumhuriyetimizin temel değerlerine gönülden bağlı, büyük Atatürk’ün hedeflediği çağdaş uygarlık seviyesine aşma doğrultusunda çalışan siz değerli yol arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Büyüyen kalkınan bilimde ve teknolojide dünyaya meydan okuyan bir sığınmacı deposuna dönüştürülmeyen özgür ve adil bir Türkiye için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Çünkü bizler kişisel çıkarlar peşinde koşanlar değil güçlü ve mutlu Türkiye davasına inanmış insanlarız. Bu bağlamda bu yolda atılan her adım demokrasi için verilen her oy sadece çocuklarımızın geleceğini şekillendirmekle kalmayacak. Tarihinin en zorlu dönemini geçiren ülkemizin geleceğini şekillendirecek önemli bir tercih olacaktır. Değerli yol arkadaşlarım hepimiz cumhuriyetimizin kurucu partisi olmanın getirdiği büyük tarihi sorumluluğun bilincindeyiz. Bu doğrultuda ülkemiz ve partimiz için çalışan cumhuriyet halk partililer bugün de demokratik bir olgunlukla iradelerini ortaya koyacaktır. Hedeflerimize ulaşmak ülkemizi aydınlığa çıkarmak için daha büyük bir güç ve azimle çalışacağımıza yürekten inanıyorum. Bu vesileyle şimdiye kadar görev yapan tüm yöneticilerimize emekleri ve çalışmaları için teşekkür ediyor, yeni görev üstlenecek arkadaşlarıma da başarı dileklerimi iletiyorum. Kongremiz partimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum”

İMAMOĞLU KONUŞMASINI YAPTIĞI SIRADA “HALKIN GURURU KILIÇDAROĞLU” SLOGANLARI ATILDI

Kongrede İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da kürsüye çıktı. Salondakilerin “Her şey çok güzel olacak” sloganlarıyla konuşmasına başlayan İmamoğlu, iki adaya da başarı dileklerini sundu. “2019 seçimleri, Türkiye demokratlarının ortak başarısıdır” diyen İmamoğlu, CHP’nin devletin ya da piyasanın değil, halkın partisi olduğuna vurgu yaptı. İmamoğlu konuşması esnasında ‘Halkın umudu Kılıçdaroğlu’ sloganları atıldı.

İmamoğlu konuşmada şu mesajları verdi:

“Hepiniz hoş geldiniz. İstanbul il kongremiz hepimize hayırlı ve uğurlu olsun. Temmuz başında mahallelerde başlayan ardından ilçelerde devam eden kongrelerimiz, İstanbul çapında bugün itibarıyla tamamlanıyor ve sonuçlanıyor. Bu süreçte her bir mahallede, her ilçede emek sarf eden üyelerimize her kademede seçilen delegelerimize ve bu kongreye katılarak partimizin geleceğini şekillendirmek için sorumluluk alan her birinize içtenlikle teşekkür ediyorum, emeklerinize sağlık. Sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyorum. İstanbul il başkanlığı için yarışan Sayın Cemal Canpolat ve Sayın Özgür Çelik’e başarılar diliyorum. Değerli dava arkadaşlarım, her birimiz çok önemli günlerden geçiyoruz. 9 Eylül 2023 partimizin tam 100’üncü yaşını kutladık, 6 Ekim 2023 şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutladık. Birileri b u millete yıllarca bu günlerin önemini unutturmak istedi. Düşünün bu aziz şehrin tam 5 yıl boyunca işgal altında kaldığını söyledi. İşte bu milletin istiklal mücadelesini küçümseyen bu akıl milletin ayağa kalkışını, istiklal mücadelesini, özgürlük mücadelesini yok saymaya çalışmışlardır. Bundan 100 yıl önce Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının kararlı duruşu sonrası İstanbul işgalden kurtarılmıştır. Bu kurtuluşu bize sağlayan başta M. Kemal ve silah arkadaşlarını, dedelerimizi ve ninelerimizi minnetle yad ediyorum.”

İMAMOĞLU İSRAİL VE FİLİSTİN ARASINDAKİ ÇATIŞMALARA DEĞİNDİ

İmamoğlu yaptığı konuşmada İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara değindi. İmamoğlu şöyle dedi:

“Filistin sorununun ne kadar derin ve karmaşık olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu çatışmada sivillerin hedef alınması bizi çok derinden üzdü. Hangi taraftan gelirse gelsin sivillere karşı saldırılar kabul edilemez. En yakın zamanda diyalog yoluyla kalıcı ve adil bir çözümün bulunması için hep birlikte çalışalım. İnsanlığın en eski yerleşim alanlarından birisi olan bu coğrafyadaki bu çatışmanın son bulması, bütün dünyanın sorumluluğudur. Bu konuda bizler de bu sorumlulukta en üst seviyede görev almaya hazır bir milletiz.”

İMAMOĞLU: İSTANBUL’UN KADERİ TÜRKİYE’MİZİN KADERİDİR

“İstanbul’un kaderi Türkiye’mizin kaderidir. 2019 seçimleri Türkiye demokratlarının ortak başarısıdır” diyen İmamoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Geride bıraktığımız 4,5 yıl boyunca hukuk dışı engellemeleri yaşadık. Bunların hiçbiri bizi yıldırmadı. Bizim partimizin acı Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Cumhuriyet ve halk kelimeleri aslında iç içedir. O yüzden partimiz devletin ya da piyasanın değil en başta halkın partisi olma iddiasındadır. Halkçılık ilkesi buradan gelir. Eğer öyleyse bir belediye başkanının halkçılığını ve sosyal demokratlığının sınanacağı alanlar bellidir. Belediyemiz İstanbul tarihinin ilk öğrenci yurtlarını ilk kreşlerini açmak işte tam da kamucu halkçı, sosyal demokratik bir belediyecilik değil midir;? Hep birlikte hatırlayalım; bu şehri devraldığımızda koca istanbul büyükşehir belediyesinin tek bir öğrenci için dahi yatağı yoktu. Bugün 14 tane yurdumuz var, bunlarda 5 bin üniversite öğrencisi var. Adil bir şekilde anadolunun Trakya’nın vatandaşlarımızın evlatları geliyor o öğrenci yurtlarında emin ellerde Türkiye’nin geleceği için okuyorlar.

“SİYASET AİLE MESLEĞİ DEĞİLDİR”

Birisinin çocukları bizden şikâyetçi olmaya başladı yerel seçim yaklaşırken. niye? Ailelerin vakıflarına teslim edilecek yurtlar artık teslim edilmiyor, hani geçen dedim ya işine git diyeceğim ama işi gücü olmayan evlatları, keşke işi gücü olsaydı. keşke politikanın siyasetin mecrasından beslenen insanlar olmasaydı. Siyaset aile mesleği değildir, aile mesleği haline getiren bu anlayışa hep birlikte son vereceğiz. Kreş sayımız sıfırdı, bugün itibariyle 75’i tamamladık. Hızla 150 sayısına koşuyoruz. Yani hiç durmadan yolumuza devam ediyoruz. Düşünün 4.5 yılda 5 bin öğrenciye yurt yağan anlayış bu şehirde 25 yılda iktidar olsa neler yapar neler. Düşünün 25 yılımız bu anlayışla geçse milyonlarca gencimize burs versek kötü mü olur? İyi olur iyi. Yenisini açtığımız halk ekmek fabrikasında kullanılan buğdayın tamamını İstanbulun buğday üreticilerinden almak, İstanbul’un süt üreticilerinden alarak 23 milyon sütü İstanbul’un bebelerine dağıtmak… Geçen MEB’e bağlı BİR kreşe gittim, çocuklara sordum büyükşehir belediye başkanıyım dedim, ne yapar deyince biri elini kaldırdı ‘süt getirir’ dedi. hayatımın en büyük ödülü. İşte kent lokantaları açtık, milyonlarca insanımız kent hayatında mağdur olan bir lokantaya gidip öğle yemeğini yiyemeyen öğrencisi işçisi emekçisi kent hayatına bu kent lokantaları insandan yana kamucu bir müdahale yapmış olmuyor muyuz?

“İŞTE HALKÇILIK VE SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYECİLİK BUDUR”

Bugüne kadar kent lokantalarında 1 yılı aşkın sürede oradan bir öğün yemek yiyen insan sayısı milyonları aştı. işte halkçı belediyecilik böyle yapılır. Biz görece gelir gelmez İstanbul’da binlerce özel halk otobüsünü bünyemize kattık, risk aldık. Orada insanların emekleriyle ilgili sorunlarını ortadan kaldırdıki Adalar’daki fayton sorununu yıllarca konuştular, biz bir kişinin burnu kanamadan uzlaşarak bünyemize aldık. Şu anda iki metrobüsten birisini bütün kredilerimizin onaylanmamasına rağmen israftan ve bir avuç insanın zenginleşmesinden kopararak iki metrobüsten birini yeniledik. Taksi sorununu çözmek için geliştirdiğimiz belediyenin piyasa üzerindeki ekinliğini artırmayı amaçlayan bu yöntem iktidar tarafından neden engelleniyor? Çünkü bir avuç insanın çıkarına işleyen başıboş bir piyasa orası. kamucu ve halkçı bir düzenleme getirmeye çalışıyoruz da ondan. İşte halkçılık ve sosyal demokrat belediyecilik budur. Biz zor durumdaki bakkalları halk bakkal olarak organize ediyoruz. Nakit yardımında bulunduğumuz insanlarımız oralardan alışveriş yapsın istiyoruz. bu yaptığımız iş aynı zamanda halk ekmek ve desteklediğimiz üreticilerin ürünlerinin de orada satılmasına ortam yaratmış oluyor. Bizden öcneki yönetimin imara açmak için fırsat kolladığı tarihi Haliç tersanesini yeniden işler ve kâr elde eder hale biz getirdik.

“KADIN YÖNETİCİ ORANI DÖNEMİMİZDE TAM 3 KAT BÜYÜDÜ”

İBB olarak biz neredeyse yarım asır sonra kendi gemilerini yapan hatta kendi gemilerini tamir eden hatta başka gemileri de tamir eden kâr elde eden bir işletme haline getirdik. Sizleri 4.5 yıldır uyguladığımız ve adına İstanbul modeli dediğimiz halkçı belediyecilik adına bir örnek daha vereyim; farklı inançtan olan vatandaşlarımızın ne yazık ki sadece bir kısım vatandaşımızın kendi inançlarına göre hazırlık yapılan mezarlıklarımızın yönetim kadrosu içerisine İBB ve Türkiye tarihinde ilk kez imamların yanı sıra alevi dedelerini biz görevlendirdik. İBB tarihinde kadın yönetici ve çalışan istihdamı konusunda inanılmaz bir ivme yakaladık. Bakın daha önce ondan fazla meslekte hiç kadın yokken artık İBB’de o meslek dallarında da kadın var. kadın yönetici oranı dönemimizde tam 3 kat büyüdü. Daha önce o masalarda hiç kadın yokken genel sekreterden daire başkanlıklarına kadar birçok kademede ilkler yaşandı ve kadınlar atandı.

“MUSLUĞUN YÖNÜNÜ HALKIMIZA DÖNDÜRDÜK”

Biz iş başına geldiğimiz günden bu yana bu şehirde kimseyi aç bırakmadık açıkta bırakmadık. bir yandan halkçılık bir yandan kamucu projecilik. Kurduğumuz tesislerde İstanbul’un çöpten elektrik üretimini görülmemiş seviyede artırdık. İstanbul’un aynı şekilde farklı branşlarda elektrik üretimi konusunda adımlar attık. Bütün bunları yaparken, bundan önce gelenek haline gelmiş İstanbul’da tek bir kişi ya da kuruma özel parsel bazlı tek bir imar artışını yapmadık yaptırmadık yaptırmayacağız. Musluğun yönünü halkımıza döndürdük. Çok özet bir rakam vermemiz gerekirse sosyal yardımları bizden önceki dönemin tam 5 katına çıkarttık. Bu şehirde mağduriyetini en çok önemsediğimiz kadınları çocuklarıyla yaşasınlar diye tam 571 bin annemizin cebine anne kartı koyduk. Bu özeni gösteren anlayış CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun halkçı ve sosyal demokratik anlayışıdır. Hiç kimse diyemez ki bu belediyede kayırmacılık var. Mutluyuz.

“HALKÇI BİR BELEDİYECİLİK YAPIYORUZ”

Biz halkçı bir belediyecilik yapıyoruz. Biz göreve geldiğimizde belediyemizde sendikalı çalışan sayısı 17 bindi, 4.5 yılda İBB’de sendikalı çalışan sayısı tam 80 bin. Halkçılık sosyal demokrat olmak icraatla olur, lafla değil. DİSK 43 yıl sonra belediyemizde ilk kez temsil edilir haline gelmiştir. Bugün itibariyle İBB bünyesinde 30’a yakın sendikayla 50ye yakın toplu sözleşme ile yola devam ediyoruz. Belediyemizde çalışma saatlerini kamuda 45 saatten 40 saate düşüren öncü kurum biz olduk. Halkçılık bize Atatürk’ün emanetidir. Kim olduğuna bakmaksızın vatandaşına bireyi hizmeti odağına koyan istanbul modeliyle ortaya koyduğumuz halkçılık, dünyanın başına bela olan otoriter anlayışlara ve popülizme karşı güçlü bir mücadelenin de ışığı olacak. 16 milyon insanımıza söz vermiştim bu şehrin gelmiş geçmiş en demokrat en başarılı belediye başkanı olacağım demiştim. Gururla söylüyorum ki sözümü tuttum sözümü tutuyorum sözümü tutmaya devam edeceğim.

“TEMEL DEĞERLERİMİZİ SAVUNMAK ZORUNDAYIZ”

Parti olarak elbette ki konuşmamız gerekenler var. Pek çok vatandaşımızın uzunca süredir iktidar olma ve ülkeyi yönetme hevesinden kararlılığından ne yazık ki buna karşılık veremeyen bir parti olarak görülüyoruz. Her birimiz kurucu genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün her şartta mücadele eden hedefe ulaşmak için sürekli yeni yollar arayan icracı projeci ve tutkulu vatan sevgisini aynı yoğunlukta taşımak aynı enerjiyi sergilemek zorundayız. Bu ülkenin geleceği be bu aziz halkın refahı için içine düştüğümüz bu zor durumlardan bir an önce kurtulmak zorundayız. Birileri tabii ki birtakım hususlara, muhalefete karşı duruşlar gösterecektir bunlar önemli değil. Bakınız temel değerlerimizi ve en önemli ilkelerimiz savunmak zorundayız. Parti yönetimine olan eleştirileri bir saldırı olarak yorumlamanın asla doğru olmadığını düşünüyorum. Parti içi demokrasiyi bir bölünme ve parçalanma riski olarak göstermenin asla doğru olmadığını düşünüyorum. Parti içinde sanki ötekiler veya düşmanlar varmış gibi davranmanın ve propagandanın yeri asla yoktur partimizde.

“BU MİLLET CHP’NİN İKTİDAR OLMASINI İSTİYOR”

Bunlar bize yakışan veya fayda sağlayacak şeyler değildir. Bunlar bizim sonuna kadar mücadele edeceğimiz yaklaşımlardır. Birilerini işaret edip düşmanlaştırmaya çalışanlar CHP’nin yüzyıllık mücadelesine kötülük yaparlar. Parti hukukuna uygun, şeffaf bir şekilde partiye üye olmuş görev üstlenmiş ve mücadele etmiş herkese bu partide yer vardır. Kendi iradesi ve gönüllü emeğiyle bu partiye ve bu partinin mücadelesine destek vermek için katılan hiçbir üye ayrıştırıcı tutuma tabii tutulamaz. Bu ülkenin modern özgür demokrat ve müreffeh bir ülke olması için saflarımıza katılan herkese bu partide yer vardır. Farklılıklara saygı göstererek bir arada yaşama ve çalışma kültürünü önce partimizde sergileyerek halkımıza örnek olmalıyız. Hayatım boyunca defalarca gerçekleştiğini gördüğüm bir sırrı sizinle paylaşmak istiyorum; bu millet Türkiye’yi zenginleştirecek güçlü ve adil bir Türkiye’yi inşa edecek bir seçeneği gördüğünde tereddüt etmeden iktidara taşır. İşte bu millet CHP’nin iktidar olmasını istiyor. Bizlerin görmezden gelmeyeceği ulusal ihtiyaç budur. Bizim en acil ve en önemli görevimiz hep beraber iktidar olma seçeneğini milletimize acilen sunmaktır. CHP’yi güçlendiren ayağa kaldıran devrimci ve halkçı bir parti yapın diyor halk bize.

“PARTİMİZİ YENİLEMEK İÇİN BURADAYIZ”

Bugün burada partimizi yenilemek için bir aradayız. Biz birilerini dışlayan bir anlayışa asla teslim etmeyen bir partiyiz. İstanbul’u kazanacağız. Birlikte İstanbul ittifakı kuracağız. Bu yolculuğun sonunda millet kazanacak. CHP’nin her bir üyesi, her bir seçmeni sonuçta milletin kazanacağını bilerek çalışacak. 2024’te yerel seçimlerde İstanbul’da Türkiye çapında yeni bir zafere imza atmaktır. Daha çok belediyeyi kazanacağız. Sonra da, 2028’de Cumhurbaşkanlığı’nı kazanıyoruz. 2029’da daha büyük başarılara imza atıyoruz yerel seçimlerde. Hedefimiz 2024, 2028, 2029. Bu tarihleri zihinlerinize kazıyın. Ben 17, 20, 25 yaşındaki size diyorum ki hep birlikte 30 yaşlarınıza geldiğinizde bu ülkeye CHP’lilerin sosyal demokratların iktidarını yaşatmaya hazır mısınız? Bu yolculukta önümüzdeki taşları temizleyin. Sevgili hemşerilerim ayağınıza taş değmesin, taşları temizleyelim yola çıkalım. Yolumuz açık olsun, yolumuz iktidar olsun.”

YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

Kongrede konuşmalar yapılırken, yumruklu kavga yaşandı. Kavganın ardından sahneye her iki aday birlikte çıktı ve “kavgaların sonlandırılması” çağrısı yaptı.

TANRIKULU: BENİ KURTLAR SOFRASINA ATANLARDAN BU PARTİYİ KURTARMALIYIZ

Kongrede söz alan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Beni kurtlar sofrasına atanlardan bu partiyi kurtarmalıyız. CHP’yi AKP’nin çizdiği sınırlar içinde muhalefet yapmaktan, devletin çizdiği sınırlarda muhalefet yapmaktan kurtulmalıyız” ifadelerini kullandı.

ÖRSAN ÖYMEN: YENİLGİYE ALIŞTIRILMIŞ BİR ORTAM İÇİNDEYİZ

Ardından kürsüye CHP Genel Başkan Aday Adayı Örsan Öymen çıktı. Öymen, “İl kongreleri eleştirilerin dile getirildiği ortamlardır” dedi ve şöyle devam etti:

“Yenilgiye alıştırılmış bir ortam içindeyiz. Kişiler değişti sorunlar değişmedi. Parti içi demokrasi konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bir siyasi partiye üye olduğunuzda onun gereklerine uymakla yükümlüsünüz. Bugün bir karşıdevrim süreci yaşıyoruz. 6 ok ilkelerinden vazgeçmek emperyalizmin istediği bir şeydir. Kendi kendimize ilke icat edemeyiz. Biz partinin özüne dönmesini sağlayacağız. Bizim arkamızda genel merkez yok, medya yok, sermaye yok. Bizim sadece düşüncelerimiz, davamız var. Benimle yola çıkmak isteyen herkesi davet ediyorum. Önce Cumhuriyet Halk Partisi’nde devrim.”

ÖZGÜR ÇELİK: ÜLKEMİZ HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK PARTİMİZE İHTİYAÇ DUYUYOR

İstanbul İl Başkan adayı Özgür Çelik:

“Bugün burada büyük bir demokrasi şöleni gerçekleştiriyoruz. Milli mücadeleyi gerçekleştiren devrimcilerin partisi CHP 100 yaşında, cumhuriyeti kurarak yurttaşlık deneyimini gerçekleştiren, bu toprakları çok partili hayatla tanıştıran, ülkemize sosyal demokrasiyi getiren partimiz 100 yaşında. Yaşasın Türkiye cumhuriyeti, yaşasın CHP yaşasın Mustafa kemal Atatürk. bizlere bu güzel cumhuriyeti armağan eden Mustafa kemal Atatürk başta olmak üzere tüm milli mücadele kahramanlarımızı saygı ve sevgiyle anıyorum. partimize emek harcayan tüm emekçilerimize sonsuz ve içten teşekkür ediyorum. 8 ekimde Ankara Bahçelievler’de katledilen tipli gençleri saygıyla anıyorum. tip in özgürlük yürüyüşünü selamlıyorum.

Partimiz bugünlerde içinde bulunduğu kongre ve kurultay süreçlerinden güçlenerek çıkmak zorunda. Ülkemiz her zamankinden daha çok partimize ihtiyaç duyuyor. Ülkenin içinde bulunduğu durumu uzun uzun anlatmaya niyetim yok çünkü bu durumu her gün tecrübe ediyoruz. genel seçimlerin bir umut kırılması yaşattığını biliyoruz. Seçmenimizde bir umut yorgunluğu var. Partimize umur bağlayan milyonlara özeleştiri vererek yeniden kucaklaşmamız gerektiğini biliyoruz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz kongremizi tarihi bir dönüm noktası olarak görüyorum. Bu kongre İstanbul örgütümüzü ayağa kaldıracak. İstanbul’dan yayılan umutla Türkiye’yi aydınlatacağız.

100 yıllık birikimimizle umudu yeniden yeşertecek inancımız ve bunu Türkiye’ye yayacak gücümüz var. Demokrasi özgürlük adalet özgür üniversiteler yoksulluk için biz varız. bu ülkenin kadınlarına çocuklarına yaşanılabilir bir hayat sunmak için biz varız. İstanbul vizyonumuzu anlatmak istiyorum. Partinin her kademesinde görev aldım partiyi makamdan değil sokaktan yönetme deneyimim var. Her şeyden önce gençliğimiz var.

İstanbul’u tek merkezden yönetmeyeceğiz, sadece il binasından yönetmeyeceğiz. Gölge meclisler yoluyla halkla bağımızı güçlendireceğiz. Divan kurulumuzu seçimle belirleyeceğiz. Sokak bazlı çalışmalar yapacağız. İstanbul’un her ilçesinde aynı çalışmayı uygulamayacağız ilçelere göre farklı farklı çalışmalar yapacağız. Çünkü Kadıköy ile Arnavutköy’ün Beşiktaş ile bağcıların gerçekliği aynı değil. İstanbul’da üye sayımızı beş yüz binin üzerine çıkartacağız.

Ben bu salona 26 ilçe başkanıyla girdim ama bu salondan 39 ilçe başkanıyla çıkacağım. İlçe başkanlarımız karar alma süreçlerinin öncüsü olacak. Gençlik ve kadın kollarımıza bütçe sağlayacağız. Tüzüğümüzde bulunan kotalardan kadınlar ve gençler meclis üyeliklerinde milletvekilliklerinde 15-20. sıralarda yazılıyor. Bir önceki kongrede yönetim kurulumuzun yarısı kadındı Bahçelievler en çok kadın meclis üyesi olan belediye.”

Örgüt yapımızı güçlendireceğiz. İki yılda 4 milyon seçmene doğrudan temas edeceğiz. 2 yılda 4 milyon seçmene doğrudan temas edeceğiz. Öncelikli hedef gruplarımız ekonomik krizden en fazla etkilenen ev kadınları, küskün seçmenler olacak. Yoksul mahalleler öncelikli hedef gruplarımız olacak.

Hedefimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesini yeniden kazanmak. Görev süremiz boyunca hesap veren, katılımcı bir anlayış ortaya koyacağız. İl delegelerimizle 6 ayda bir toplantı yapacağız. İl delegelerimizle sürekli temas kuracağız. 6 ayda bir il başkanlarımızın faaliyetlerini örgütümüze sunacağımız büyük toplantılar yapacağız. 1. Yılımızda seçimsiz kongre gerçekleştireceğiz. Bütün örgütümüzün eleştiri ve değerlendirmelerini alacağız. Parti okulumuzla uyumlu çalışacağız. Panellerin, konferansların önünü açacağız. Deprem bilinçlendirme panelleri yapacağız. Ön seçimi hep birlikte savunacağız.

Sendikalarla, STK’lerle sürdürülebilir ilişkiler geliştireceğiz. Parti içi demokrasiyi güçlendireceğiz.”

FATİH İLÇE BAŞKANLIĞI KARARINA TEPKİ

Fatih’in bugün yaşadığı mağduriyeti 2017’de yaşamış bir arkadaşınız olarak onları selamlıyorum. Değerli büyüğümüz Cemal Canpolat o günlerde il başkanıydı. Bir ilçenin kongreye sokulmamasından kaynaklı yaşadığı motivasyon eksikliği yaşadığını tahmin ediyorum. Asla moralinizi bozmayın. Fatih’i kazanacağız.

İlçelerimize eşit yaklaşacağız. Kongre hesaplarıyla değil, parti içi demokrasiyi güçlendirmek için mücadele edeceğiz.

Bu kongreyi birlik ve beraberlik içerisinde gerçekleştireceğiz. Eleştirilerimiz olacak. Ama bu salondan el ele kol kola çıkacağız.

25 yıllık kent alanına karşı İBB’nin verdiği büyük mücadeleyi bütün İstanbullularla paylaşacağız.

Kongre sürecinde çok şey konuşuldu. Ancak nezaketten hiç tavsiye vermedik. Zafere giden yolda her şey mubahtır demedik. Havuz medyasında hakkımda haberler yapıldı. Özgür Çelik’in açıklarını bulma ekibi kuruldu.

Geçmişimle onur ve gurur duyuyorum. Ailem burada. Ailemin huzurunda hepinize söz veriyorum. Doğruluktan, dürüstlükten ayrılmadan çalışmaya devam edeceğim.”

“ÖRGÜTTE KARŞILIĞI KALMAMIŞ BAZI YÖNETİCİLER”

Bizim kavgamız kendi yol arkadaşlarımızla değil, bu bozuk düzenle. Adaylık konusunu hep genel başkanımız üzerinden tartıştılar. Sokakta karşılığı kalmamış bazı yerel yöneticiler, örgütte karşılığı kalmamış bazı yöneticiler, bir grubu ötekileştireyim, genel başkan karşıtı ilan edeyim dedi. Bunu yanlış buluyor ve reddediyorum. O arkadaşlara yüzünüzü halka dönün diyorum.

Genel başkanımız, hepimizin genel başkanı. Genel merkezimiz hepimizin evi. Genel başkanımız için en çok çalışan arkadaşlarınızdan biriyim. 20 yıl sonra kitaplar genel başkanımızın adalet yürüyüşünü yazacak. Genel başkanımızı kongre tartışmalarının bir öznesi haline getirmeyi yanlış buluyorum.

SİYASİ NEZAKETSİZLİK

6 ay sonra seçime gideceğiz. Sayın Ekrem İmamoğlu’nun sadece bir listeye yazılmasını da siyasi nezaketsizlik olarak yorumluyorum.

İstanbul kongresini bu tartışmalardan uzak tutmak zorundayız. Genel başkanımız 2 adayı Ankara’ya çağırdı, ikimize de başarılar diledi. Bir gün sonra PM’de yaptığı konuşmada tarafsızlığını belirttiğini söyledi. Ancak bunu görmezden gelen arkadaşlarımız var.”

CEMAL CANPOLAT KÜRSÜYE GELİP KONUŞMA YAPTI

Çelik’in ardından kürsüye Cemal Canpolat geldi. Canpolat’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“CHP’nin geleneklerinin her gün biraz daha tartışıldığı bir dönem yaşıyoruz. Sayın Canan Kaftancıoğlu’nun yuhalanması CHP geleneklerine uygun bir hareket değildir.

Bu parti için 9 buçuk yıl hapisle cezalandırılmış, kendi çocuklarının hedef haline geldiği Canan Kaftancıoğlu’nun burada talimatla yuhalatılmasını kınıyorum.

EKREM İMAMOĞLU’NA GÖNDERME

CHP’lilerin başka partilerin yanında işe girmesini içime sindiremiyorum. Sadece CHP’lilerin ilçe, mahalle, delege seçimlerinde işe girdiğini sevinerek duyuyorum. Sadece CHP örgütü delegeleri, size oy versin diye işe aldığınız bir dönemi kabul edemiyorum. CHP’liler İYİ Parti üzerinden işe girme dönemi pazar gününden itibaren bitecektir.

Bizim ne yaptığımızı, nereden geldiğimizi İstanbul örgütü, Gazi Mahallesi biliyor, Küçükçekmece biliyor. Biz il başkanlığı yaptığımız dönemde, sokakta işçilerle emekçilerle beraber yaptık. Yarım bırakılan yürüyüşü tamamlamak için geliyorum. CHP delegeleri, işe girmekle, makam sahibi olmakla onurlarını haysiyetlerini satmayacaktır.

Ekrem İmamoğlu’nun listesinde olmamasına yanıt: Hiçbir belediye başkanı listemde yok ben listeye örgütü koydum. Bir kez daha söylüyorum, belediye başkanları kendi alanlarına çekileceklerdir. Kamucu, sosyal, solcu belediyecilik yapacaklardır. AKP’nin devşirme kadrolarıyla belediyecilik yapamazsınız.

Örgüt işlerinde taraf olursanız diğer tarafı karşınızda bulursunuz. hiçbir belediye başkanı CHP örgütünü baskı altına alarak, kendi ilçe başkanınızı milletvekili adayı, il başkanı yapıyorsunuz. Kendinize il başkanı değil özel kalem müdürü seçiyorsunuz.

“BİZ KONUŞURSAK SOKAĞA ÇIKAMAZSINIZ”

Bu partinin bir çöpünü yedi diyenlerin alnını karışlarım. Biz konuşursak siz sokağa çıkamazsınız. Hayatında hiç devrimci mücadelenin içinde olmayan, solcu olmayanlar bile devrimcilikten bahsediyor, bu güzel bir olay. Benim listemde Gezi direnişinde ekmek almaya gittiğinde 14 yaşında öldürülen Berkin Elvan’ın babası var.

Bu toplum bedel ödüyor. Onların sırtında siyaset yapanlar, onları görmüyor. Benim listemde aynı gelenekten geldiğim, Deniz Gezmiş’in kardeşi Bora Gezmiş var. Biz el bebek gül bebek buraya gelmedik, icazetle il başkanı adayı olmadık, dişimizle tırnağımızla bugünlere geldik.

Örgütün aşağılarından bir talep olduğunu gördüm ve aday oldum. Son 20 yıldır bizi siyaset dışı tutup, genel başkanın etrafını örenler, bizi karşı gibi gösterip genel başkanın yanında yer aldılar. Milletvekili oldular, belediye başkanlarını belirlediler. Ben kazandığım parayla İstanbul il başkanı olduğumda İstanbul’un borcunu ödedim.

“ELEŞTİRİ HAKKIMIZI ELİMİZDEN ALDILAR”

Genel başkanımıza Fatih Camii’nin önünde kurşun atıldığında yumruk yumruğa dövüştüğümüzde kaçanlar değişimden bahsedemezler. Orada “Bir daha genel başkanımıza fiske vurursanız İstanbul’u size dar ederiz” dedik. Bizim kavga ettiğimiz AKP il başkanını bizim listelerimizden milletvekili yaptılar. Bizim eleştiri hakkımızı elimizden aldılar. Genel başkana eleştirilerimizi saklı tutmak koşuluyla genel başkanı desteklemek için buradayım. Her gün aynı kanallar, aynı adamlar koro halinde CHP genel başkanını itibarsızlaştırıyor. “CHP genel başkanının koltuğu Mustafa Kemal’in koltuğudur, onu itibarsızlaştırmak doğru değildir” dedim.

Yenileşmeyi dışardan atananlarla değil, örgütle yapacağız, gençlerle, kadınlarla yapacağız. Sağa kucak açma süreci bugünden itibaren bitmiştir. Kendi solumuza, sosyalistlere, sosyal demokrasiye döneceğiz. Ben hayatım boyunca Mustafa Kemal Atatürk dışında kimsenin önünde eğilmedim eğilmeyeceğim.

20 yıldır CHP tüzüğünü bile değiştirmeye kalktığında, ‘tüzük değişmesin ön seçim kalsın’ diyen milletvekillerini dışarıda bırakanlar değişimden bahsedemezler. Benim verilmeyecek hiçbir hesabım yok.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü