USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Barış Pehlivan: Bunun adı hukuk değil, adalet değil!

3 aydır Maltepe Açık Cezaevi’nde tutulan ve denetimli serbestlik hakkından da yararlandırılmayan Gazeteci Barış Pehlivan'ın yargılanmasına başlandı. Gecikmeli başlayan mahkeme davayı 16 Kasım'a erteledi.

Barış Pehlivan: Bunun adı hukuk değil, adalet değil!
09-11-2023 19:27
09-11-2023 19:54
GAZİANTEP
Google News

Tutuklu gazeteci Barış Pehlivan’ın Kasım 2022’de gazetemizde yayımlanan “Mide bulandıran öykü” başlıklı yazısı nedeniyle “kamu görevlisine alenen hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün İstanbul 2. Asli Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Gazeteci Barış Pehlivan, hakkında 2020 yılında açılan ve 3 yıl 9 ay hapis cezası verilen dava kapsamında beşinci kez cezaevine girdi. Denetimli serbestlik yasasından yararlanmasına izin verilmeyen Pehlivan, bugün hakim karşısına çıktı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin küçük olması nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen davada Pehlivan ve taraf avukatları hazır bulundu.

PEHLİVAN SAVUNMASINI YAPTI

Kimlik tespitinin ardından söz alan Pehlivan, kendisinden şikâyetçi olan Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner’in şikâyet dilekçesinden alıntı yaparak savunmasına başladı.

Pehlivan'ın savunması şu şekilde:

"Sayın Hâkim… 

'Şüpheli Barış Pehlivan, yazmış olduğu köşe yazısında, müvekkilime hakaret etmiş, iftirada bulunmuş ve müvekkilimin işlememiş olduğu suçları işlediği yönünde suç uydurmak suretiyle kasti olarak suç işlemiştir.' 

Bu cümle Ömer Faruk Aydıner’in Başsavcılığa verdiği şikâyet dilekçesinde yazıyor. 

Şimdi bu salonda ve adliye içinde onlarca gazeteci var. Bu davayı takip ediyorlar, haliyle haberini de yapacaklar. O haberlerinde Ömer Faruk Aydıner’in benim hakkımdaki şikâyet dilekçesini de yazabilirler. 

Öyle ya, işleri bu ve dava hakkında gizlilik kararı yok. 

Gelin görün ki… 

Eğer şu an sanık olduğum bu davanın iddianamesine değer verirsem, benim şu an yargılandığım bu davayı haber yapacak olan tüm meslektaşlarım hakkında suç duyurusunda bulunmam gerekiyor. Hatta bu suç duyurusunun iddianameye dönüştürülüp, hepsinin sizin karşınızda sanık olması gerekiyor.  

Bu dava budur Sayın Hâkim… 

Zira… Bir değil, beş değil, on değil… 

Sanık olmama gerekçe gösterilen köşe yazımı sayısızca kez okudum. Ancak ben nasıl suç işlemişim, inanın bulamadım. 

Yazım 554 kelimeden ve 3537 harften oluşuyor. 

Lütfen bana söyleyin, hangi harfim hangi kelimemle ben Ömer Faruk Aydıner’e hakaret ettim? Bunu sizden rica ediyorum. Zira, savcılık iddianamede bu sorunun yanıtını yazmamış. 

BİR YARGISAL SÜRECİ YAZMAK SUÇ MUDUR? 

Şimdi… 

Ama madem ki, buradayım… Savcılığın yapmadığını biz yapalım, şu şikâyete konu olan yazımı inceleyelim… 

Sahi, ne yazmışım ben ki, hapsim isteniyor? 

Bir iş kadınının suç duyurusunu… 

Yazımdan okuyorum, o iş kadının suç duyurusundaki tezlerine bakın nasıl giriş yapmışım: 

'Savcılığa iletilen iddia özetle şuydu…'

Yalan mı Hâkim Bey? Bir iş kadını bir suç duyurusunda bulunmamış mı? 

Suç duyurusunda şikâyet edilenlerden biri de Ömer Faruk Aydıner değil mi? 

Böylesi bir yargısal süreç yaşanmamış mı? 

Yaşanmış ki, dosya Yargıtay’a gitmiş…  

Yaşanmış ki, Yargıtay 'soruşturma açılmasını gerektirir nitelikte olmadığına' karar vermiş…  

Yaşanmış ki, Ömer Faruk Aydıner kendisine isnat edilen suçlamalara karşı şikayetçi iş kadını hakkında dava açmış… 

Ben Ömer Faruk Aydıner’e yöneltilen iddiaların yanında, bizzat Aydıner’in yaptığı karşı suç duyurusunu da yazmış mıyım aynı köşede? 

Evet! 

Bakınız, ben burada o iş kadınının suçlamalarının içeriğine girmeyeceğim. O zaten ayrı bir soruşturma ve dava konusu. Biz burada, 'bu yargısal süreci tamamen yasal belgelere dayanarak köşeye taşımak suç mudur değil midir', onu tartışıyoruz. Dahası, tartışmaktan öte bu benim özgürlüğüme bedel oluyor. 

İŞ KADINI İLE UYUŞTURUCU BARONUNA ARABULUCULUK YAPMAK KAMU GÖREVİ MİDİR? 

Meselenin bir başka çarpıcı yanı daha var… 

Ömer Faruk Aydıner benim hakkımda 3 suçlamada bulunuyor: 

İftira, suç uydurma ve kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret… 

Peki, savcılık ne yapmış bu şikâyet karşısında? 

'Bu köşe yazısında iftira yok' demiş. Zira benim Ömer Faruk Aydıner hakkında soruşturma başlatmaya yönelik özel bir kastım olmadığını görmüş. 

Yetmemiş, 'bu köşe yazımda suç uydurmadığıma' da karar vermiş. 

Yani, iki suçlamayı da davaya dönüştürmemiş. 

Kaldı mı, elimizde 3. suçlama: Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret! 

Bakınız… 

Bu çok farklı yönlere gidebilecek bir suçlama. 

Yazımı okuduğunuzda göreceksiniz ki; iş kadınının Ömer Faruk Aydıner’den şikayetçi olmasına neden olan iddiası özetle şöyle: İş kadını, uyuşturucu ticareti yapan birinden borç almış… Bu borcun ödenmesi aşamasında da Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner devreye girmiş, ona da ödeme yapılmış… 

Bu iddialar doğru mu, değil mi; bu davanın konusu değil. 

Ama savcılık, bu yasal şikâyeti köşeme taşımamı 'Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret' olarak görürse şunu tartışmamız şart: 

İş kadını ile uyuşturucu baronunun alacak verecek kavgasında iddia edilen arabuluculuk kamu görevi midir? 

Bu sorunun yanıtı bu davayı ilgilendirmiyor. Ama bu iddianamenin ve bu davanın neyi tartışmaya açtığının farkında mısınız? 

Bakınız… 

20 yıldır gazetecilik yapıyorum. Yazdığım 5 kitapta ve yüzlerce haberde yargıdaki sorunları Türkiye’ye anlattım. 

Kimse yazmaya cesaret edemiyorken, şu an yargılandığım bu adliyenin savcı ve hâkim koltuklarında teröristlerin oturduğunu belgeleriyle ortaya koydum. Bedelini cezaevine atılarak ödedim. Gün geldi, bana 'pardon, meğer sen haklıymışsın' denildi ve beraat ettim. 

Kimse yazmaya cesaret edemiyorken, şu an yargılandığım bu adliyenin bazı mensuplarının FETÖ Borsası içinde olduğunu belgeleriyle ortaya koydum. Yine bedelini cezaevine atılarak ödedim. Lakin gün geldi, o yazdığım yargı mensupları HSK tarafından ihraç edildi. 

Kimse yazmaya cesaret edemiyorken, İzmir Başsavcı Vekili’nin nüfuz ticareti yaptığını belgeleriyle ortaya koydum. Almadığım tehdit kalmadı. Yine gün geldi, o yazdığım savcı hakkında HSK müfettiş raporu düzenlendi, idari yaptırım kararı alındı. 

Örnekleri çoğaltabilirim, ama gerek yok… 

Mesele şu: Eğer Ömer Faruk Aydıner’e 'kamu görevinden dolayı hakaret ettiğim' iddia edilirse… İş kadını ile uyuşturucu baronunun para alışverişinde bir yargı mensubunun görev almasını 'kamu görevi' olarak kabul etmemiz gerekir. 

Bunu söylemeye benim dilim varmıyor ancak biz bunun davasını görüyoruz. 

Asıl bu davanın ve iddianamenin konusu size ağır hareket değil midir Sayın Hâkim? 

Kaldı ki… 

Ben suç işleme amacını taşısam, ben Ömer Faruk Aydıner’e Yargıtay Üyesi olması üzerinden hakaret etmek istesem, kendisinin adını açıkça yazmaz mıyım köşemde? 

Lütfen okuyun yazımı… 'Ömer Faruk Aydıner' 3 kelimeden oluşan bir isim. On kez de okusanız, yüz kez de okusanız, bin kez de okusanız bu 3 kelimeyi de yazımda göremezsiniz. 

Bu bile benim hakaret etme gibi bir kastım olmadığını ve iddialara karşı masumiyet karinesini korumaya çabaladığımı kanıtlar. 

ASLINDA NEDEN HAPİSTEYİM? 

Evet Sayın Hâkim… 

Biliyorsunuz ki, bu davanın benim açımdan bir başka önemli yönü daha var. Zira, bir gram dahi suçun olmadığı bu dava yüzünden özgürlüğümden mahrum bırakılıyorum. 

Yıllarca denetimli serbestlikte kalacak ağır suçluları her gün cezaevinden uğurlayan ben, 8 ay kalan denetimli serbestliğimi hapiste geçiriyorum. 

Meclisten geçen yaz çıkan bir yasa beni özgürlüğüme kavuşturması gerekirken, bu dava gerekçe gösterilerek içeride tutuluyorum. 

Maalesef bu kötülüğü ilk kez deneyimlemedim. Bu topraklarda çocuk tecavüzcülerine bile tanınan özgürlük hakkının, hukuk güvenliğinin ve demeye de dilim varmıyor ama 'adaletin' bana gelince kafasını kuma gömmesini daha önce çok kez yaşadım. Acı ama 20 yıllık gazetecilik hayatımda, bu iktidar bana beşinci kez cezaevi yüzü görmemi sağladı. 

'BEN CUMHURİYET GAZETESİ YAZARIYIM...'

Ben Cumhuriyet Gazetesi yazarıyım. Gazetemin binasındaki tabelada kurşun deliği, gazetemin koridorlarında öldürülen yazarlarının fotoğrafları, gazetemin tarihinde mücadelenin ve üzerine kan dökülen onurlu sayfaları var. 

Yani, ben aslında neden sanık sandalyesinde olduğumu ve aslında neden böylesine bir dava yüzünden özgürlüğümden mahrum bırakıldığımı anlayabilecek deneyimdeyim. Benim şahsımda, aslında tüm gazetecilerin hizaya getirilmeye çalışıldığını ve böylece tüm Türkiye’nin gerçekleri bilme hakkına tecavüz edilmek istendiğini biliyorum.  

Lakin, beni içeri atanlar da defalarca deneyimledi ki…  

Dışarıda yazdıklarımın bedelini içeri atarak ödetenler, sadece bedenimi hapsediyorlar. Zira, nerede olursam olayım yazdım, yazıyorum ve yazacağım. Parmağımdaki nasırla birlikte harflerim de büyüyor. 

Varsın, olsun…  

Dün nasıl yazdıklarımda haklı çıktıysam, biliyorum ki yarın da bugünü anlamak için bakılacak onur duyduğum harflerim var benim. 

Hafızam var, öfkem var, kalemim var… Unutmayacağım, unutturmayacağım. Bu benim 100. yılındaki Cumhuriyetime borcumdur, ödeyeceğim."

BERAATİ TALEP EDİLDİ

Barış Pehlivan’ın savunmasını bitirmesinin ardından dosya avukatı Enes Ermaner, Pehlivan'ın beraatini talep etti.

MÜTALAA VERİLDİ

Duruşma savcısı, Pehlivan hakkında mütalaasını verdi.

Savcı mütalaada Pehlivan'ın cezalandırılmasını talep etti. Bunun üzerine Barış Pehlivan tekrar söz aldı ve şunları söyledi:

"Topu topu 4-5 paragraftan oluşan bir yazıdan eğer ceza çıkarsa biz gazetecilerin hangi konuları yazıp yazamayacağımızı lütfen açıklayın. O zaman adliyenin içindeki tüm gazetecileri adliyeden kovun çünkü işleri benim yaptığımı yapmaktır."

Davanın avukatı Hüseyin Ersöz şunları söyledi:

"Bu yazıda yer alan her şey gazetecinin haber verme yükümlülüğüne ve halkın haber alma hakkına hizmet ediyor. Bir gazetecinin eline yazıya söz konusu olan bilgi ve belgeler gelmiş, suç duyurusu var, tanınmış ve bilinen bir yüksek yargı mensubuyla ilgili, ve savcılık bunu yazmanın suç teşkil edeceğini söyleyecek, gazeteci bu belgeleri çöpe atacak, buna gazetecilik diyemeyiz. Bu tüm basın mensuplarına otosansür uygulamarı yönünde bir baskı doğurur."

Ersöz, savcının mütalaasını değiştirmesini talep etti.

ARA KARAR VERİLDİ 

Duruşma 16 Kasım'a ertelendi. Salonda bulunanlar hakime tepki gösterdi.

Barış Pehlivan bunun üzerine şu ifadeleri kullandı: 

"4-5 paragraflık yazıdan dolayı buradayım. Lütfen karar verin. Gerekirse ceza verin. Bugün karar verin. Bu kadar insan 8 saattir bekliyor. Ben size ilk kez sanık olmadım. Beni tekrar cezaevine gönderiyorsunuz. Bu zalimliktir. Bu yaptığınızın hukukla vicdanla alakası yok. Siz karar vermediğiniz için, topu topu 10 sayfayı okumadığınız için ben yarın hapse gireceğim."

MAHKEME SONRASI PEHLİVAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Pehlivan mahkeme çıkışı yaptığı açıklamada, "Aylar önce yazılan bir iddianame, aylar önce tartışılan bir dava ve hakim sadece bahaneyle UYAP'ta olan dosyaları okumadığı için beni hapise göndermeye karar veriyorlar. Bomboş bir dava. 1,5 dakika okunacak, incelemeye cesareti olmadığı yazı için ben hapse gönderiliyorum. Bunun adı hukuk değildir. Bunun adı adalet değildir. Bunun adı vicdan değildir" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Barış Pehlivan, daha önce ceza aldığı ve altı ay kaldıktan sonra tahliye edildiği ‘Libya’da şehit olan MİT mensubu' haberiyle ilgili davadan dolayı geçen ağustos ayında yeniden cezaevine girmişti.

Denetimli serbestlik talebi yanıtlanmayan Pehlivan, temmuzda çıkarılan ve Covid-19 izinlisi hükümlülerin tekrar cezaevine girmesini engelleyen düzenlemeden de muaf tutulkmuştu. Pehlivan’ın buna yönelik itirazı da kabul edilmemişti.

Kaynak: Cumhuriyet

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü