USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Barış Atay, AKP'lilere Alevileri anlattı...

TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, “Alevileri tanımak mı istiyorsunuz? Ben size yardımcı olayım” diyerek, AKP’li vekillere seslendi.

Barış Atay, AKP'lilere Alevileri anlattı...
11-11-2022 09:10
11-11-2022 09:14
GAZİANTEP
Google News

TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, “Alevileri tanımak mı istiyorsunuz? Ben size yardımcı olayım” diyerek, AKP’li vekillere seslendi.

Barış Atay, “Bu toplum ‘Alevilerin katli vaciptir, kestikleri et yenmez’ diyen Ebu Suud’a, Kalender Çelebi’nin üstüne orduyla yürüyen Pargalı’ya, iktidarı Alevi katliamlarıyla geçmiş Selim’e, İkinci Mahmud’a, Hınzır Paşa’ya boyun eğmedi, Yezid’e baş verdi, baş eğmedi. Gerçekten size biat mı edecek sanıyorsunuz? Gerçekten çok beklersiniz, çok bekleyeceksiniz” dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda görüşülen ve cemevlerine ilişkin düzenlemenin de yer aldığı, 364 Sayılı Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Teklif’e dair söz aldı.

Konuşmasının başında iktidar sıralarındaki boşluklara dikkat çeken Barış Atay, “Salonda 5 kişi olmanız bir sözümüzü ispatlar nitelikte, ha boşluğa konuşmuşuz ha size konuşmuşuz, fark etmiyor gerçekten” ifadelerini kullandı.

‘ERDOĞAN CEMEVİNE CÜMBÜŞE Mİ GİTTİ?’

TİP Genel Başkan Yardımcısı, konuşmasının devamında şunları söyledi: Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol” sözü bu iktidardan daha fazla kimseye uymamıştır, eminim. Bunu size her adımınızda söylesek fazladan bir laf söylememiş oluruz. Ha diyorsanız ki “Biz ne düşünüyorsak onu söyleriz”, ben size bir soru sorayım. 200 küsür kişisiniz toplamda, hiç o kadar görmedik ama. Bir tekiniz, sadece biriniz bile şu anda “Cemevleri cümbüş evidir” diyebiliyor musunuz mesela? Biriniz bile başka birinden bahsederken “Biliyorsunuz kendisi alevi” diye altını çizme gereği duyuyor musunuz? Bunu biri benim önümde söylese “Ya sen ne saçmalıyorsun, haddini bilsene” derim. Sizden bunu da beklemiyorum. Fakat aranızdan yalnızca biriniz çıkıp Alevilere bu hakaretleri eden genel başkanınız Tayyip Erdoğan’a, “Ya en azından biraz ayıp oldu” diyebiliyor musunuz? Diyemiyorsunuz. Zaten diyemezsiniz de! Demediğinize göre, genel başkanınız da bu fikrinden vazgeçtiğini açıklayan bir açıklama yapmadığına göre, soruyorum, bu durumda en son ziyaretinde cemevine cümbüşe mi gitti sayın Erdoğan? Mustafa Elitaş diyor ki; “Efendim ne varmış torba yasada, gelmesinde”. Birbiriyle ilgili maddeler görüşülünce torba yasa olurmuş. Bunun neresi Alevileri aşağılıyormuş? Yahu motorlu taşıtların Alevilikle ne ilgisi var ya? İstanbul Finans Merkezi’ndeki şirketlerin vergilerinin silinmesinin Alevilikle ne ilgisi var? İhalelerin ne ilgisi var? Ne ilgisi var size soruyorum? Öyle boş beleş konuşuyorsunuz. Alevi yurttaşların sorunlarını 20 yıl sonra bile ayrı başlıkta görüşemiyorsunuz, bari bu yasanın görüşüldüğü günlerde polisle saldırmayalım diyemiyorsunuz. İçinizden gelmiyor çünkü. Çünkü bunu seçimlere giderken göz boyayabileceğinizi sandığınız için yaptığınızı hepimiz biliyoruz, o kadar belli ki. Siz şimdiye kadar 20 yıldır Alevi yurttaşların hangi sorununu çözdünüz de şimdi çözüyor gibi davranabiliyorsunuz. ‘

ALEVİLERİN TALEPLERİ NET’

Alevilerin talepleri çok net. Eşit yurttaşlık talepleri var, cemevleri ibadethane olarak yasal güvence altına alınsın istiyorlar, zorunlu din dersleri kaldırılsın diyorlar, bu tek mezhepçi diyanet lağvedilsin istiyorlar, Alevi köylerine cami yapılmasın istiyorlar. Siz hangisini yaptınız? Sivas’ta, Çorum’da, Maraş’ta yapılan katliamlarının araştırılması önergesini siz reddetmediniz mi? Dersim Katliamı’nın araştırılması önergesini siz reddetmediniz mi? Madımak Katliamı’na ilişkin araştırma önergesini kim reddetti, biz mi ettik, siz etmediniz mi? Evleri işaretlenen Alevi yurttaşlara yönelik tehditlerin TİP Basın Bürosu araştırılması için komisyon kurulma teklifini kim reddetti, siz etmediniz mi? Ve hala çıkmış Alevi yurttaşların sorunlarını çözeceğiz diyebiliyorsunuz. Neymiş, Kültür Bakanlığına bağlayacaklarmış. Neymiş, aydınlatmasını, suyunu, ısıtmasını sağlayacaklarmış. Yahu iktidarınızla hayatını karartmaya çalıştığınız bir toplumun aydınlatmasını sağlasanız ne olur siz ya? Kerbela’da susuzluktan ölüme mahkum edilmiş insanlara su verseniz ne olur siz? Madımak’ta yakılan insanlara, hele katillerinin tahliyesine hayırlı olsun diyen sizlerken, ısıtma masrafınızı karşılasanız ne olur. İnsanlara böyle mi söyleyeceksiniz, insanların yaralarına böyle mi merhem olacaksınız? Siz cemevinin içinde öldürülmüş Uğur Kurt’un katili olan polise 12 bin lira ceza verip tahliyesini sağlamış bir iktidarsınız, hayatınız boyunca böyle anılacaksınız. Siz Alevilerin türbesini camiye çevirmiş bir iktidarsınız. Siz hala meseleyi, bina giderleri karşılayarak, bulduğunuz birkaç dedeye maaş başlayarak, “Alevilik Ali’yi sevmekse dört dörtlük Aleviyim” diyerek çözebileceğinizi sanıyorsunuz. Çözemezsiniz. Çünkü çözmek gibi bir niyetiniz yok. Çünkü inkar ve yok sayma politikalarınız tüm hücrelerinize işlemiş.

‘ÖNCE BİZİM NE YAPMAYACAĞIMIZI ÖĞRENECEKSİNİZ’

Ha samimiyetle, Aleviliği öğrenmek mi istiyorsunuz, Alevileri tanımak mı istiyorsunuz? Ben size yardımcı olayım. Örneğin Aleviler; din şarlatanları gibi, başkasından bahsederken hangi mezhepten olduğunu belirtme gereği duymazlar. Alevilik “Zorla Alevilik öğreneceksiniz” diyen bir yol değildir. Aleviler bir otel dolusu insanı faşist tertiplerle yakmaz. Aleviler sabah çayını içtiği, akşam yemeğini yediği komşusunu sabah toplaşıp katletmeye girişmezler. Öğrenmek, tanımak mı istiyorsunuz? Önce bizim ne yapmayacağımızı öğreneceksiniz.

‘SİZE BİAT EDECEKLER Mİ SANIYORSUNUZ?’

Sözün özü; Alevilerin taleplerini yok sayan, hatta böyle manevralarla var olan düzeni bir de yasalaştıran bu anlayışınızı kabul etmeyeceğiz, etmiyoruz. Gece yarısı çıkarttığınız kararnameler de şu an çoğunluk olduğunuz için yasalaşacak olan bu yasa da bizler için yok hükmündedir. Bu toplum “Alevilerin katli vaciptir, kestikleri et yenmez” diyen Ebu Suud’a, Kalender Çelebi’nin üstüne orduyla yürüyen Pargalı’ya, iktidarı Alevi katliamlarıyla geçmiş Selim’e, İkinci Mahmud’a, Hınzır Paşa’ya boyun eğmedi, Yezid’e baş verdi, baş eğmedi. Gerçekten size biat mı edecek sanıyorsunuz? Gerçekten çok beklersiniz, çok bekleyeceksiniz. Hep söyledik söylüyoruz. Baş eğmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz, asla ama asla ne iktidarınız ne devletin Alevisi olmayacağız! Siz de bunu öyle ya da böyle öğreneceksiniz!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü