USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

OSMANLICA'NIN AĞIDINI YAKANLAR OKUSUNLAR

27-08-2022
"Tahtel şecere-i enacirde nevm-i gaflette iken, bizim himar firar eylemiş, malumatınız varmola?"
Bu Osmanlıca cümleden ne anlayan anladığını yazsın lütfen.
Evet, Osmanlıca bilen anlar, ancak sade vatandaş ne manaya geldiğini anlamaz.
Peki bu cümlenin neresi Türkçedir. İçindeki 12 sözcükten üç tane Türkçe sözcük vardır. Bu dile Türkçe denilebilir mi?
Pers İmparatorluğu döneminde başlayan türkçe konuşma yasağı, sasani, selçuklu ve osmanlı dönemlerinde toplam 1300 yıl devam ederse, bir dil dil olmaktan çıkmaz mı? Çıkar elbette... Bu baskı sonucu üç dilden (eski ana Türkçe, Farsça, Arapça) Kürtçe ve Osmanlıca doğdu. Ama Kürtçe'de en çok eski ana Türkçe sözcükler hakim olduğu için kurtça, kürtçe olmuştur. 
Bugünkü konuştuğumuz Türkçemizi ve sazımızı, sözümüzü yüksek yaylalarda baskı altına alınamayan Alevi yörük ve göçer Türkmen aşiretlerine borçluyuz. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Sünnileşenlerimiz şeytan işidir deyip sazı eve sokmamışlar, cenneti ve hurileri sayıklamışlar. Bugün sünnilerden saz çalmasını bilen çok az kişi vardır. Alevi çocukları musıkimize sahip çıkmışlar. Biz sünniler de milliyetçi, devletçi geçiniriz. Asıl milliyetçi, devletçi onlardır. 
Osmanlı'nın ağıdını yakanlar, gelin bir konuda anlaşalım. 1900 yıl öncesine gidelim, 1300 yıl yasaklanan ana Türkçe'nin ağıdını yakalım, sonra osmanlının ağıdını yakalım. Çünkü daha ana Türkçe'nin ağıdını yakamadan yollara düştük iskan/isyan türküleri söyledik. Anlaştık mı sayın Türk'üm diyemeyen ecmainciler?
Efendim Osmanlı alfabesinin kaldırılması ile bir gecede insanlar cahil kalmış mış... Yahu Osmanlıca saray dili olmuştur. Sarayın dışına çıkarılamayan osmanlıca, halka sirayet etmemiş ki, Osmanlıca okuyan yazan olsun. Nüfusun %1 i okuryazardır zaten. Nasıl olmuş da bütün insanlar bir gecede cahil kalmışlar? Eğitim merkezleri bellidir ve birbirine çok uzaklar. İstanbul, Şam, Kahire, Bağdat, Taşkent, Buhara gibi şehirlere yaya gitmek için varlıklı olmak lazımdır. Herkes eğitim göremiyordu. Osmanlıca açtığı medreselerde Türkçe'yi ders olarak koymadı ki... Osmanlı'nın Türk ve Türkçe diye bir derdi yoktu ki....
Bolbol sarışın kadınlara karşı ilgileri vardı. Paltacı'nın çadırına Katerina girince, neden Rusya'yı almaktan vazgeçti? Hala muamma olarak durmaktadır. 36 padişahın ilk altısını çıkaralım, 30 tanesinin hanım veya anneleri ya yahudi, ya da Hristiyandır. İsrailliler diyorlarmış ki, bizde yahudilik anneden başlar. Bu durumda biz Osmalı devleti için bir yahudi devletidir dersek ne yaparsınız demişler. Adamlar haksız da değiller.. Bir uğçur davası uğruna casusları padişahın yatak odasına sokarsanız, akıbetiniz çöküşle biter. Vesselam...
Not: Yukarıdaki osmanlıca cümlenin anlamı şudur:
İncir ağacının altında gaflet uykusunda iken, bizim eşek kaçmış, bilgisi olan var mı ola?
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?