USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NEVRUZ, YENİ GÜN BAYRAMI KUTLU OLSUN

NEVRUZ, YENİ GÜN BAYRAMI KUTLU OLSUN
21-03-2023
Turani dillerde ve fasça ve latincede yeni anlamına gelen Nêw sözcüğü ile farsçada Gün anlamına gelen Rûz sözcüklerinden oluşan Nêwrûz, UR/GUR boylarının ortak bayramı olarak tarihe geçmiştir. Nêwyork, Nêw jersey, kürtçe/kurtça Nüh, arapçada, Türkçede Nüh (yeni peygamber) sözcükleri hep yeni anlamına gelen çok kadim sözcüklerdir.
-Turani ve İrani kavimlerin öldürücü vahşi kış günlerinden kurtuluşunun ve 21 mart ilkbahara kavuşmanın sevincini ifade eden yeni gün yani NEVRUZ, tüm Turan bölgesinde bayram olarak kutlanır. Daha sonraları İrani, Aryanilerce de bayram olarak kutlanmaya başlanır.
 -Aslında bu bayramın kutlanması çok Türklere dayanır. Türklerin Ergenekon ormanlarından çıkışına dayanır. Yaklaşık 5000 yıl önce ötüken bölgesinde sık Ergenekon Ormanlarında çıkış yolu bulamayan Türklere yol gösteren ve Türklerin kurtuluşuna sebep olan dişi kurt Asena'ya kadar dayanır Nevruz. 
-Türklerde güneş kutsaldır. Sönmeyen ateş, bitmeten enerji demektir. Bu nedenle ateş de kutsaldır. Asenasız, ateşsiz Nêvrûz kutlanamaz. Türklerde önemli gecelerde sing sing ateşi yakılır. Nêvrûz'da da singsing ateşi yakılır, üzerinden atlanır. Örs te demir dövülür. Kafkas oyunları oynanır, Şaman Davulları çalınırdı. Şaman din adamları Kamlar sihir ve büyü yaparak insanları toplu terapi yolu ile tedavi ederlerdi. 
-Hakikatte bir Türk Bahar Bayramı olan NêvRûz Bayramımız kutlu olsun. Tanrı Türkü Korusun.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?