USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NEDEN KAYIN ANNE, KAYIN BABA?

28-11-2023
KAYIN sözcüğünü kullanırız da anlamını bilemeyiz. Henüz totemler dönemidir. Hani ilk insanlar henüz kendinden güçlü bir yaratıcı ararken, kendilerine birer totem buldular, onlara taptılar. Daha kendilerine barınak yapmasını bilmeyecek kadar ilkel olan insanlar, dev ağaç koğuklarını ev gibi kullandılar.
Uygurlar KAYIN ağacının çok sağlam bir ağaç olmasına bakarak onu totem edindiler. KAYIN ağaçlarında barınmaya başladılar. Bu inanıştan dolayı atalarının KAYIN ağacından doğduğuna inanırlardı. Uygur Türklerince KAYIN Ağacı totem olarak kabul edilmiştir. Hatta Oğuz Destanı'nda, Oğuzhan'ın annesi bir ağaç kovuğunda yaşarken ağaca bir ışık iner (belki de şimşek çakmıştır) ve hamile kalır. Sonra Oğuz Han doğar. Yani İsa Peygamber gibi babasız doğar. Bu kutsal doğum olayından dolayı Türkler, Oğuz Hanı peygamber olarak bilirler.
Birinci Oğuz olarak bilinen kişinin, Kur'anda adı geçen Zülkarneyn olduğu tahmin edilir. Zülkarneyn olağanüstü yeteneklere sahiptir. Dünyayı üç gidiş ve üç geliş dolaştığı ve dünya hakimiyeti olduğu bilinir. Bir ömür içerisinde bu mümkün değildir diyenlere karşı Allah ayetinde: "Biz ona engelleri aşması için kolaylık sağladık" buyurmaktadır. Batılı tarihçiler bu yetenekleri bilimle anlatabilmek için ona uzaylı Peygamber derler. Yani ancak dünyayı uzay aracı ile dolaşmış olabilir diye düşünüyorlar.
Hatta Uygurlar Zülkarneyn'i dört bin atlı ile karşılamışlar. Zülkarneyn Uygur atlı savaşçılarının atın üzerinde hem öne hem arkaya ustaca ok kullarak hedefi vurduklarını görünce onlara hayran kalır ve "Bu askerler bu yetenekle aç kalmazlar" demiştir.
Ağaca inen bir ışıkla hamile bırakılan anneyi koruyan bu KAYIN ağacına övgüler methiyeler ve ilahiler yazarlar. Dolayısı ile Uygurlar, KAYIN ağacının adını yaşatmak için islam dininde de kutsal olan dört atanın dördüne de kutsal toteminin adını koyarlar. Yaklaşık 20 bin senelik bu sözcük ilk ana Türkçe'den günümüze kadar nesilden nesile taşınmış gelmiştir ki, halen kullanmaya devam ettiğimiz KAYINBABA, KAYINANNE, KAYINBİRADER, KAYINÇO sözcüklerini kullanırız da anlamını bilemeyiz.
Kaşgarlı Mahmut'un Divanı'nda Kayın ağcının bir adı da KÜRT'TÜR. Bu nedenle Gaziantepin KÜRTTEPE semtinin adının Kürtlerle bir alakası yoktur. O tepe, yetişen Kayın ağaçlarından adını almıştır. Yani KAYINTEPE yerine KÜRTTEPE denilmiştir. Kürttepe'de yıkılan tarihi evlerin temelinden halen Kayın kökleri çıkmaktadır. İşte KAYIN ağacının tarihsel sürecini bilgilerinize arz etmeye çalıştık. 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?