USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

FAİZ Mİ, CAİZ Mİ?

31-12-2021

Bugünler faiz tartışması gündemdedir. Bu konuda susan Alimler mesuliyet altındadır. İslam iktisatçılarına göre 26 çeşit alışveriş şekli vardır. Bu alışverişin hangisi helal, hangisi haram açıklamaları gerekiyor. İşte kitapta yazıyor ya, okusunlar. Nüfusun yüksek bir oranının daha okuryazar dahi olamadığı bir ülkede yaşıyoruz, bunu unutmayalım. Medyada açıklık getirilmesi gerekiyor.
Müslümanın, inançlı insanların parasını nasıl değerlendireceği anlatılmadığı ve her banka işlemine faiz dendiği için, müslümanları fakirleşmişlerdir. Sen alim olarak bu bankadaki para muamelesine açıklık getirmediğin sürece, müslüman parasını yastık altında tutacak ve hiçbir karı olmadığı için, fakirleşmiş olacaktır. Öyle de olmuştur. Hem müslümana yastık altındaki parayı çıkar, TL'ye çevir diyeceksin, hem sakın paranı bankaya koyma faiz olur diyeceksin.

Bu nedenle müslümanların bir kısmı kendi aklınca bu faiz işine çözüm getirmiştir. İşte devlet tahvili alırsan, faiz sayılmazmış diyor. İşte arap kökenli finans bankalarına yatırırsan faiz olmazmış diyor. Ancak finans kurumları yıllardır diğer faiz veren bankalara denk kar veriyorlar, paranın kaçmaması için. Hani kar zarar ortaklığı idi? Sadece poliçenin üzerine faiz yerine karpayı yazmakla helal olmaz. Burada bir hile-i şeriyye seziliyor zaten.

Müsülmanın paralarını yastık altından çıkarıp arabistana göndermek, oradan dünya bankasına faize vermekle sonuçlanıyor. Değişen ne ki? Ne olacak şimdi? İktidar kur garantili kar veriyor, vay efendim haramdır. O haram bu haram ne olacak inançlı adamın hali? Beyler bir daha söylüyorum, haram kapılarının sonuna kadar açık, helal kapılarının sonuna kadar kapalı olduğu bir dünyada veya ülkede müslüman enflasyona yenilmemek için parasını nasıl kullanmalı, onu soruyorum? E efendim ticaret yapsın.

Herkes ticaret yapamaz ki. Yaşlı, dul kadın erkekler nasıl ticaret yapsın? Derhal çarparlar onu. Susmakla mesuliyetten kurtulamazsınız. "gerçek karşısında susan dil şeytandır" hadisi şerifine göre susan alimler şeyran durumuna düşmektedirler. Konuşun beyler, müslüman parasını ne yapsın? Cevabını da bekliyorum sayın Hayrettin Karaman...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?