USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EMEKLİ İKTİDARA DERS VERDİ

01-04-2024
31 Mart Yerel Seçim sonuçları için fikrimi sorarsanız, hükümet olan AKP'nin büyük oy kaybına uğramasının ve CHP'nin oyunu artırmasının en önemli nedeni ekonomik sıkıntı çeken emeklilerin tabanda birleşerek hükümete bir ders vermesi ile sonuçlanmıştır.
Defalarca yazdık emekli yaşamıyor mu? veya ucuzluk olan ayrı bir gezegende mi yaşıyor?  Yoksa emekli yemek yemiyor mu?, kira, elektrik su doğalgaz ödemiyor mu? Emekliyi ciddiye almıyorsunuz. 16 milyon emeklinin oyu yok mu? dedik. Birer de eşlerini saysanız 32 milyon eder.
İktidar ısrarla emeklinin feryadını duymak istemedi. Nasıl olsa sadakacılar verseler yine kazanırız gibi düşündüler. Hatta bir Emekliler Partisi'nin kurulmasını önermiştim. Mesele ekonomiktir. Hele inanç boyutunu hiç sormayın. Bunlara kızarak Deist olanlar çoğaldılar. Deistin de oyunu hesaba katmalıyız.
Aç olan tam aç, zengin olan tam zengin. Ortadirek esnaf yok edildi. Çiftçi, hayvan üreticisi yok edildi adeta. Zaten pahalılık var, üstelik keyfi zam yapanları hükümet kontrol altına alamadı. Fiyat denetimi konusunda sınıfta kaldı.
Sabah kalkıyorsun ki döviz artmış, enflasyon denen bir hırsız cebinizden para çalmış ve siz fakirleşmişsiniz. Fuhuş arttı, ahlak bozuldu, boşanmalar arttı. Adi suçlar arttı, cezaevleri adi suçlularla dolmaya başladı. Bu adaletsiz milli gelir paylaşımı devam ederse, ülke sosyal patlamalara gebedir demektir.
AKP, 22 yıl sonra seçmene karşı inandırıcılığını kaybetti. İttifak yaptığı YRP bile karşısına dikilerek belediye kazandı ve oyunu yüzde 5'lere çıkarttı. Bu oy AKP'den gitti demektir. İyi Parti'den, MHP'den de CHP'ye oy gitti. Yoksa MHP'nin oy kaybını başka nasıl izah edebiliriz? Ayrıca geçmişte AKP ve MHP'ye oy veren seçmenin bir kısmı partisine kızarak sandık başına gitmedi. Ancak partiler birleşmese de, sol seçmen ve emekli ve Deistler tabanda birleşerek sandık başında birleştiler.
Sonuç olarak bu yerel seçim AKP ve MHP'nin yani Cumhur İttifakı'nın hezimeti ile sonuçlandı. Bundan sonra her parti kendine çekidüzen vermeli. Kazanan da, kaybeden de dikkatli olmalı. Çünkü seçmen iktidara ve ortağına kırmızı kart gösterdi. Bu seçim artık inişe geçen AKP'nin son seçimi olabilir. MHP fikir partisidir, küskünlerini toparlar fikirlerini dikkate alırsa tekrar oyunu artırabilir. Ancak bu seçim İyi Parti'nin sonu olacak demiştim. Öyle de oldu. Çünkü İyi Parti genel başkanı şişirilen anket sonuçlarına kendini inandırarak, çok şımarık hareket ederek, zikzaklar yaptı. İyi parti de, MHP de milletvekili sıralamasında ve belediye başkanı adaylıklarında fevri davrandı, tabanın sesine kulak vermedi. MHP küskünleri sandık başına gitmediler, İyi Parti seçmeni CHP'ye oy verdi... Ders verici, uyarıcı, ikaz edici bir seçim oldu. Belki böyle hayırlıdır kim bilir? 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?